Bratislavské rožky (fotorecept)

Autor receptu: rennatte

Rožky s veľkým množstvom plnky a jednoduchým tvarovaním, pri ktorom sa nám nestane, že ak chcem makový zakúsnem do orechového, lebo plnku je pekne vidno.

120 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Polovicu teplého mlieka osladíme lyžičkou cukru, rozdrobíme droždie necháme nadvihnúť kvások. Múku preosejeme, osolíme štipkou soli, vlejeme kvások, pridáme vajíčka, zmäknuté maslo, cukor a zvyšné mlieko. Vypracujeme cesto, ktoré má konzistenciu mäkkej plastelíny a nelepí sa, vytvarujeme do takéhoto bochníka.
  2. Misu poprášime múkou, položíme bochník cesta a aj povrch cesta poprášime múkou a dáme na teplé miesto kysnúť. Pokiaľ kysne cesto si pripravíme plnky. Pripravila som tvarohovú, orechovú a makovú. Ak sa rozhodnete robiť len jeden druh plnky, treba udané množstvo vynásobiť
  3. Hrozienka opláchneme vo vode a namočíme do rumu. Tvaroh osladíme, pridáme pudingový prášok zlatý klas, vanilkový cukor a premiešame, najlepšie vidličkou. Hrozienka vyberieme z rumu a pridáme až pred plnením.
  4. Mlieko osladíme a dáme variť, do vriaceho mlieka pridáme orechy a povaríme, orechová plnka má byť hustejšia, po vychladnutí ešte stuhne.
  5. Rovnakým postupom pripravíme makovú plnku.
  6. Nakysnuté cesto vyklopíme na pracovnú dosku, premiesime a rozdelíme na 6 častí. Prvé dve časti vytvarujeme do tvaru valčeka a rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika širokého 10cm a hrúbku 3mm. Plnku vložíme do vrecúška na krém so širokým nadstavcom na zdobenie, alebo bez nadstavca a plnku vytlačíme do stredu obdĺžnika. Okraj cesta preložíme na plnku a pretočíme ako štrúdľu tak aby spoj bol na spodku
  7. Tak pokračujeme aj s ďalšími časťami a plnkami.
  8. Naplnené valčeky nakrájame na 10cm kúsky, ja som si pomohla krajčírskym metrom.
  9. Preložíme na plech s papierom na pečenie a vytvarujeme rožky. Zmes na potretie - žĺtok zmiešame s cukrom a pridáme mlieko, touto zmesou potrieme rožky a necháme 15 minút oddychovať. Zapneme rúru na 180 °C.
  10. Rožky upečieme pri teplote 180°C 10-15 minút.