Bosniaky pod drobnohľadom fotorecept

irenaw - fotkairenaw, 1. marca 2012
Bosniaky pod drobnohľadom (fotorecept)
Foto: irenaw

V diskusii som sľúbila. Dnes som upiekla prvé cesto a prvý rozmer. Tu sú bosniaky pre @bejgi zmerané a zvážené ako novorodenci :O).

3
porcie
120 minút
príprava
25-30 minút
na 220 °C

Suroviny

350 ml teplá
1,5 čl
100 g
150 g
250 g
3 PL
2 čl
1 čl




Postup

  1. 1

    Suroviny dáme do pekárne ako sú uvedené. Spustíme program cesto. S nahrievaním surovín to bude trvať 1 h. 45 min. Alebo suroviny dáme do misy, dôkladne vymiesime cesto a zakryté necháme kysnúť na dvojnásobný objem asi 1,5 h. Nebojte sa tej semolinovej múky :) Môže byť akákoľvek múka, ktorú máte doma. Možno bude cesto potrebovať trošku menej vody, ak nedáte žiadnu celozrnnú múku.

    Bosniaky pod drobnohľadom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Podložku mierne pomúčime, vyklopíme cesto a hánkami zovretej päste celé cesto postláčame.

    Bosniaky pod drobnohľadom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto poprekladáme ako obálku a necháme prikryté odpočívať 10 minút.

    Bosniaky pod drobnohľadom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Celé cesto váži 890 g. Rozdelíme na tri rovnaké kusy po cca 297 g. Oboma rukami každý diel otáčaním vytvarujeme na okrúhlu placku.

    Bosniaky pod drobnohľadom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Okraje placiek zdvihneme dohora a stlačíme akoby sme išli baliť batôžtek. Postláčame špičkami prstov čo najpevnejšie. Ešte raz to celé zopakujeme - roztlačíme mierne na placku, okraje zdvihneme a dôkladne postláčame. Hádam to trochu vidno :). Priebežne si múčime ruky, aby sa nám pri tvarovaní bosniaky nelepili.

    Bosniaky pod drobnohľadom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Každú guľku otočíme postláčaným spojom nadol. Oboma dlaňami otáčame každý bochník a formujeme vyššiu úzku guľku. Spodok guľky, ktorý leží na plechu, tvarujeme užší. Dáme na plech ďaleko od seba.

    Bosniaky pod drobnohľadom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zakryjeme a necháme kysnúť asi 30 minút. V polovici kysnutia dáme rúru vyhriať na 220°C. Stlačíme cesto jemne prstom. Ak sa jamka vyrovnáva pomaly, môžeme bosniaky potrieť teplou slanou vodou a vložiť do rúry.

    Bosniaky pod drobnohľadom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pečieme asi 30 minút. Po 15 minútach pečenia potrieme ešte raz slanou vodou. Po upečení poklopkáme na spodok. Ak znejú duto, tak sú upečené.

    Bosniaky pod drobnohľadom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Necháme vychladnúť na mriežke.

    Bosniaky pod drobnohľadom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Váha po upečení 270 g. Spodný priemer 14 cm. Výška medzi 6-7 cm. Foto na reze až zajtra, ešte sú teplé. Ako sa tu na ne pozerám, nám budú na cesnačku akurát :O). V sobotu ešte skúsim nejaké väčšie.

    Bosniaky pod drobnohľadom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Prvé bosniaky na reze.

    Bosniaky pod drobnohľadom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Bosniaky č.2. Múku som zmenila takto: 200 g ražnej hladkej chlebovej, 300 g pšeničnej T650. Pridala som 1 čl mletého koriandru a 100 g jemne strúhaného vareného zemiaka. Ostatné rovnako. Zhodli sme sa doma, že tie prvé boli výborné na obloženie niečím dobrým napríklad so sebou na výlet. Boli také žemličkové. A tieto druhé boli ako stvorené na naplnenie polievkou. Boli hutnejšie a chlebovejšie.

    Bosniaky pod drobnohľadom (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

matata1
@irenaw gratulujem. Tvoj výskum zameraný na bosniaky je dokonalý. Myslím že pomôže aj ostatným gazdinkám.
afataga
krasne bosniaciky, len neviem, preco si ich tak vazila :-)
claretka
Tiež ma zaujíma tá semolinová múka, kde sa dá kúpiť? Krásne, tečú mi slinky.
valeri
Takéto pečivko sa nedá neuložiť, ale aj mňa by zaujímalo, či je táto múka bežne v predaji, ešte som sa s ňou nestretla.
bejgi
strááášne pekne ti ďakujem @Irenaw , cez víkend vyskúšam, aby som potom na narodeninách syna nestresovala. Takže, keď som dobre pochopila, z týchto surovín mi vyjdu 3 bosniaky a ja potrebujem 8, takže suroviny 3x :)))) si zlatá a šikovná :) P.S. A polievočku si neskúšala? Na vareche je veľa dobrých receptov, tak sa musím rozhodnúť ;-)
irenaw
ďakujem pekne za vaše milé komentáre :O). niečo o semolinovej múke: je z tvrdej pšenice, vysoko lepková. kupujem ju na cestoviny, ona ani nie je určená na pečivo, ale trochu sa pridať dá. len kvôli týmto bosniakom ju netreba kupovať, v originál recepte je len T650. ale doma sme odvykli bielemu pšeničnému pečivu, tak som kombinovala. a keď som sľúbila popísať presne :) zajtra budem robiť s bežnou múkou, doplním. @afataga to kvôli @bejgi aby si vedela spraviť predstavu z koľko cesta koľko bochníkov a akých veľkých vyjde. @claretka cez internet najlepšie @viera1 sem dala link, ďakujem. @rybarkuchar držím palce.
danielas
Je to výzva. Krásny recept.Pridaj aj Tvoju cesnačku prosím...
irenaw
@bejgi netreba ďakovať, rado sa stalo. a dnes bude dobrá polievka :) máš pravdu, najlepšie si vyskúšať, aby naostro nebolo nemilé prekvapenie. (hoci aj to sa mi stalo, že odskúšané zlyhá. keď mi na tom obzvlášť záleží). aspoň uvidíš, či nechceš väčšie, menšie, z iného cesta. zajtra skúšam pšeničné s celozrnnou múkou a zemiakom, uvidím, ktoré sa bude nakoniec viac chuťovo hodiť. na polievky mám dávno recepty, napíšem ti do diskusie. a držím palce :O)
kuchticka
Nadherne bosniaky, ktore som predtym nikdy nevidela ani o nich nepocula. Ja som vcera piekla podobne zemlicky v mensom, len boly be semolinovej muky. Vyskusam tieto vatsie co nevidiet , Vdaka za recept.
@marianne , muka samolinova je s nejakej vyberovej psenice ak sa nemylim. Kukuricna sa vola inak.
hubata
Prekrásne bosniačiky, máš ich ako by ich jedna mater mala, ako stvorené aj pre jednu osobu ako som ja. Len tá samolinová múka .....
babkamt
Bosniaky sa ti teda vydarili na jedničku. Ukladám a príležitostne vyskúšam.
irenaw
ďakujem vám pekne :O) @kuchticka @hubata semolinová múka nemusí byť, doplním aj iné zloženie, čo budem piecť dnes z bežnej múky :) každý overený recept na pečivo sa dá použiť. išlo mi hlavne o tvarovanie, či si udržia tvar, aby sa dali naplniť polievkou :)
bejgi
presne tak@irenaw , išlo mi hlavne o tvarovanie, či si udržia tvar, aby sa dali naplniť polievkou :) všimla som si že niektorí varecháči nečítajú vôbec nadpis ani komentáre, myslím, že by viac pochopili ;-) ja v dobrom :))) tak ja idem na to :))))
bejgi
@irenaw , tak som sa dopracovala po 3 hodinách k tomuto výsledku, použila som celozrnnú múku miesto semolinovej, piekla som 45 min a váha jedného bosniaka je 430g priemer 14 cm a výška 9 cm, ešte raz ďakujem za pomoc, vážim si to a zajtra na obed vyskúšame polívčičku do bosniaka :))))

bejgi
@irenaw aj ja sa teším, už je po pred premiérovej skúške, zajtra vyskúšam polievočku a 18 marca na synove narodeniny 1. premiéra :)))
bejgi
@irenaw , bosniaky č.2 su ešte krajšie a chrumkavejšie ako vidím, takže mi odporúčaš na polievočku? Chcem hustú hubovú so zemiačkami :) joj a teraz znova skúšať :)))) @kuchticka , ladí, akurát,že ja len opakujem, teda sa snažím :))))
irenaw
@kuchticka toľko skúseností jeden ťažko získa, takto si môžeme viacerí poradiť, aj mne sa to páči :O). @bejgi podľa nás toto boli také pravé :)
janger
Bosniaky- este som ten nazov nepocula. Su krasne, tiez si recept odkladam.
fatima30
ahoj zatial som skusala tie druhe boli uplne perfisne len pridam viac soli ale boli ako z obchodu a ja take milujem,urobila som ich 7 takych mensich mnam mnam
irenaw
@fatima30 teším sa, že sa podarili. aj mne viac chutia tie druhé, nemám v obľube jemné pečivo. jasné, soli treba dať podľa vlastnej chuti :-)
mariaklara
Krásne, tie by mi teraz bodli, mám výbornú pomazánku na stole, škoda, že zostane len pri chuti:-))))
tiginko
ďakujem Irenka za recept, včera som robila tie prvé v menšom vydaní (6 ks) a sú výborné. My máme radšej s dcérou tmavšie, hutnejšie a s použitím celozrnnej múky, tieto nám úplne vyhovovali. Keď bude muž doma, pre neho zase biele pečivko, ľahučké ako pierko :-)
bozko62
pre tych co nevedia co je semolina muka tak to je detska krupica. dava chlebom velku tvrdost. nie je moc vhodna na pecenie chleba alebo pizze. je idealna do cesta na ravioly, ktore sa varia vo vode.
irenaw
@bozko62 ja mám také info, že semolina je tvrdá odroda pšenice. krupica je spôsob mletia zrna. mám doma aj hladkú semolinovú múku aj krupicu. máš pravdu, že ju používam na cestoviny, ale mám knihu o chlebe a pečive, kde sú recepty z celého sveta a tam je niekoľko receptov na talianske chleby so semolinovou múkou. zrejme záleží od receptúry a kombinovania, tieto bosniaky boli mäkké, dokonca ja by som uvítala hutnejšie ;-).
citroen
upečené,ochutnané-výborné.Veľmi mi pomohol podrobný popis tvorby bosniaku
safran
výborný podrobný popis aj s finesami - páči sa mi veľmi




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia