Bosniaky pod drobnohľadom (fotorecept)

Autor receptu: irenaw

V diskusii som sľúbila. Dnes som upiekla prvé cesto a prvý rozmer. Tu sú bosniaky pre @bejgi zmerané a zvážené ako novorodenci :O).

3
porcie
120 minút
príprava
25-30 minút
na 220 °C

Postup

  1. Suroviny dáme do pekárne ako sú uvedené. Spustíme program cesto. S nahrievaním surovín to bude trvať 1 h. 45 min. Alebo suroviny dáme do misy, dôkladne vymiesime cesto a zakryté necháme kysnúť na dvojnásobný objem asi 1,5 h. Nebojte sa tej semolinovej múky :) Môže byť akákoľvek múka, ktorú máte doma. Možno bude cesto potrebovať trošku menej vody, ak nedáte žiadnu celozrnnú múku.
  2. Podložku mierne pomúčime, vyklopíme cesto a hánkami zovretej päste celé cesto postláčame.
  3. Cesto poprekladáme ako obálku a necháme prikryté odpočívať 10 minút.
  4. Celé cesto váži 890 g. Rozdelíme na tri rovnaké kusy po cca 297 g. Oboma rukami každý diel otáčaním vytvarujeme na okrúhlu placku.
  5. Okraje placiek zdvihneme dohora a stlačíme akoby sme išli baliť batôžtek. Postláčame špičkami prstov čo najpevnejšie. Ešte raz to celé zopakujeme - roztlačíme mierne na placku, okraje zdvihneme a dôkladne postláčame. Hádam to trochu vidno :). Priebežne si múčime ruky, aby sa nám pri tvarovaní bosniaky nelepili.
  6. Každú guľku otočíme postláčaným spojom nadol. Oboma dlaňami otáčame každý bochník a formujeme vyššiu úzku guľku. Spodok guľky, ktorý leží na plechu, tvarujeme užší. Dáme na plech ďaleko od seba.
  7. Zakryjeme a necháme kysnúť asi 30 minút. V polovici kysnutia dáme rúru vyhriať na 220°C. Stlačíme cesto jemne prstom. Ak sa jamka vyrovnáva pomaly, môžeme bosniaky potrieť teplou slanou vodou a vložiť do rúry.
  8. Pečieme asi 30 minút. Po 15 minútach pečenia potrieme ešte raz slanou vodou. Po upečení poklopkáme na spodok. Ak znejú duto, tak sú upečené.
  9. Necháme vychladnúť na mriežke.
  10. Váha po upečení 270 g. Spodný priemer 14 cm. Výška medzi 6-7 cm. Foto na reze až zajtra, ešte sú teplé. Ako sa tu na ne pozerám, nám budú na cesnačku akurát :O). V sobotu ešte skúsim nejaké väčšie.
  11. Prvé bosniaky na reze.
  12. Bosniaky č.2. Múku som zmenila takto: 200 g ražnej hladkej chlebovej, 300 g pšeničnej T650. Pridala som 1 čl mletého koriandru a 100 g jemne strúhaného vareného zemiaka. Ostatné rovnako. Zhodli sme sa doma, že tie prvé boli výborné na obloženie niečím dobrým napríklad so sebou na výlet. Boli také žemličkové. A tieto druhé boli ako stvorené na naplnenie polievkou. Boli hutnejšie a chlebovejšie.