Boršč našej rodiny

bozulka - fotkabozulka, 28. januára 2010
Boršč našej rodiny
Foto: bozulka

Tento recept som získala asi pred 34 rokmi v Južných Čechách.Je vynikajúci a veľa kamarátok ho pripravuje tiež.Samozrejme robím aj ruský a ukrajinský,ale toto Zobraziť celý popisTento recept som získala asi pred 34 rokmi v Južných Čechách.Je vynikajúci a veľa kamarátok ho pripravuje tiež.Samozrejme robím aj ruský a ukrajinský,ale toto je niečo iné.

6-8
porcií
10-15 minút
príprava
45-60 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
1-2 ks
1-2 ks
150 g
2 ks
2 strúčiky
300 g
500ml alebo 300 g
300 ml
2 ks




Postup

  1. 1

    Nakrájame si kapustu na tenké pásiky,zeleninu na kolieska alebo malé hranolčeky. Do hrnca na olej dáme zosklovateť cibuľku-možeme jemne osoliť.pridávame postupne zeleninu,keď mám pridám aj kusok pokrájaného kelu,okorenime vsetkým korením okrem bobkového listu ten dáme až keď sa polievka varí-restujeme asi 5-7min.za stáleho miešania,posypeme hl.mukou ,chviľku ešte restujeme a zalejeme vodou trošku nad zeleninu 5-8cm.

  2. 2

    Keď začne polievka vrieť pridáme mrazené huby/ ja mám najradšej suchohrib hnedý čerstvý alebo mrazený/rajčinovú sťavu alebo pretlak,pridám slepačí bujon,zavarenú cviklu,bobkový list a uvaríme / nie rozvaríme/.Pred dokončením pridáme pretlačený cesnak,trošku cukru a dochutime podľa vlastnej chuti.Ja pridávam feferonku alebo chilli omáčku.

Diskusia k receptu

jody
A čo tak pridať aj tie ďalšie dva recepty?
bozulka
Mila jody,potesil ma Tvoj zaujem,ale neviem ake recepty si myslela.
alena45
Bozulka, boršč som ešte nikdy nerobila a prekvapilo ma, že tam nie je žiadne mäso, lenže to mi práve vyhovuje. Akurát neviem - tá cvikla zavarená má byť v sladkokyslom náleve alebo akom ? Aj s chrenom ?
bozulka
Alenka,co sa tyka cvikle tak tam moze ist aj postruhana cerstva ,ale ja som po skusani nakoniec ostala pri mojej doma zavarenej cvikle a s vlastnej produkcie ,ktoru uvarim aldente -nie velmi, postruham na hrubom struhadle ,trosku osolim,osladim podla vlastnej chuti, ja dost sladim, pridam aniz asi lyzicku,fenikel tiez asi lyzicku,polejemoctom/podla chuti/ .Dobre premiesam a necham odpocinut 2-3 hodinky,potom zase premiesam dochutim a natlacim do poharov 7 dcl zavieckujem a dam sterilizovat asi na 15 min.aby chytili viecka.Potom pouzijem ako doplnok k jedlu miesto salatu a druhu polovicu do nasho borscu.
bozulka
Alenka prepac,ale zabudla som na dolezitu prisadu a tou je prave ten chren.Na jemno postruhany chren/ velky kus/pridavam s koreninamy.
Cviklu som cele roky neznasala a ked mi ju niekto ponukol ako oblohu alebo nedaj boze na miske ako salat tak som bola schopna tanier po niekom hodit,nastastie som bola slusne vychovana a aspon sa tvarila,ze mi chuti.A potom som niekde videla cviklu s chrenom a odvtedy po niekolkych probach som sa ustalila na tomto recepte.
alena45
Bozulka, roky som robievala cviklu len tak naplano, ani neviem ako, ale nechutila mi. Minulý rok som zavarila do sladkokyslého nálevu ako na uhorky a druhú várku s väčším množstvom rasce. Takže takáto tam ísť nemôže ? Sladkokyslá ?
redakcia
Ten chren treba dopísať aj do receptu, nie každý číta diskusie pod receptami.
bozulka
Alenka ,ano sladkokyslá a nedávam nič len to čo som napísala hore.
Myslím si ale,že to je vcelku známy recept.Je pravda že mi chvilu trvalo než som prišla na správnu chuť pre môj jazýček aj tak je to pokaždý krát iné.S rascou mi to nechutí,podľa mňa je najlepší ten aníz a fenikel,cukor,ocot,chren,soľ.Uhorkový nálev mi nechutí aj keď som začínala práve sním.
alena45
no Ty si teda riadna gurmánka s chlupatým jazýčkom !!!
bozulka
Nemusí byť,tie huby dosť dobre nahradia.Ináč ja používam keď už tak bujony BIO a tie sú o niečo kvalitnejšie...
mirreckall
Výborná :) dnes sme mali na obed, ale bez húb a chutila aj mojej mame, ktorá cviklu nemusí :)))
bozulka
@mirreckall , ďakujem,som rada že chutila.Huby môžeš použiť aj hlivu alebo šampiňóny a bude tiež výborná.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia