Bôbkapusta s údeným rebierkom, klobáskou a vylúskaným bôbom fotorecept
Foto: izabella929
Keď som bola doma v rodnom kraji dostala som krásny vylúskaný bôb, bol síce zamrazený, ale takto som si i ja odkladala na zimu Zobraziť celý popisKeď som bola doma v rodnom kraji dostala som krásny vylúskaný bôb, bol síce zamrazený, ale takto som si i ja odkladala na zimu mnou dopestovaný. Vyskúšala som ho použiť v spojení s kyslou kapustou, hoci sme vždy na toto jedlo používali sušenú fazuľu, ale toto malo celkom iný šmrnc.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
200 g rôznofarebný |
|
500 g sudová domáca |
|
2 ks domáce |
|
2 ks domáca údená |
|
1/2 PL domáca |
|
1 ks |
|
2 strúčiky |
|
4 ks |
|
2 PL |
|
50 g údená domáca |
|
300 ml |
|
1 PL |
|
štipka |
|
štipka |
|
Postup
-
1
Najprv som si pripravila základ. Do hrnca som dala masť, pridala som nakrájanú cibuľu, cesnak, pridala som kryštálový cukor a klobásu nakrájanú na kolieska. Všetko som spolu opiekla. Keď sa cukor skaramelizoval spolu s cibuľou, pridala som nakrájanú kapustu /tento rok mám dlhánsku kapustu, musím pokrájať, lebo by visela z lyžice od pondelka do soboty.-)/ podusila som kapustu s pripraveným základom. Pridala som mletú papriku a podliala vodou. Do tohto základu som pridala údené rebierka a klobásu v celosti. Kapustu som pred krájaním premyla, aby nebola veľmi kyslá.
-
2
Pokiaľ sa kapusta varí, pripravila som si zemiaky. Nakrájala som ich na kocky a dala som ich uvariť osobitne v inej rajnici. Vodu z uvarených zemiakov nevylievam, používam ju na zaliatie zápražky.
-
3
Pripravila som si bôb. Tento robím tak, že ho varím 3 x po 5 min. zlejem, pridám čistú vodu a opäť privediem k varu. Sušenú fazuľu varím 10 min. a trikrát zlejem vodu. Robím to kvôli nafukovaniu.
-
4
Keď bola kapusta uvarená, údené rebierko a klobása tiež, pridala som bôb do kapustnice. Takto predvarený bôb už nepotrebuje veľa času na varenie.
-
5
Pripravila som si zápražku. Na panvicu som nakrájala slaninku na drobné kocky. Keď pustila tuk, pridala som hladkú múku. Na veľmi slabom plameni som opekala, kým nebola zlatohnedá. Nakrájala som k nej strúčik cesnaku a podliala som vodou z uvarených zemiakov. Zápražku som pridala do bôbkapusty. Súčasne so zápražkou som pridala aj uvarené zemiaky. Nechala som povariť.
-
6
Pridala som smotanu. Opäť som nechala všetko na slabom plameni prejsť varom. Dochutila som mletým čiernym korením.
-
7
Hotová bôbkapusta, alebo môžte ju niekde i volať strapkáč. Ten sa spravidla varí so sušenou fazuľou.
-
8
Prajem vám dobrú chuť.
☆♡☆♡☆♡☆♡☆♡