Biskupský perníček po mojom fotorecept

sracz - fotkasracz, 10. augusta 2013
Biskupský perníček po mojom (fotorecept)
Foto: sracz

27. 8. 1963 sa stala Bratislava, na 6 rokov, mojim novým domovom. Príchod na „La Franconi“ som si osladil pardubickým perníkom so slivkovým lekvárom, poliatým čokoládou! Veľkým, chutným, „totalitným_nepančovaným“! .… a slastne z neho odkusujúc, s pôžitkom som ho zapíjal fľaškovou kofolou, „neraziacou“ po pive! Dostal som naň chuť aj tu, ale toto „čudo“, čo prišlo v balíku z domova, „videlo“ pardubickú dobrotu iba z „Kriváň expressu“! Nuž čo! Ruky nemám „deňgľavé“! Urobil som si ho sám, po mojom!

12-16
porcií
60 minút
príprava
40-50 minút
na 180 °C

Suroviny

400 g
štipka g
250 g
2-3 ČL
100 ml
40 g
2 PL
2÷3 ks
500 ml
55 g
70 g
35 g
35 g
35 g (lycii)
35 g
35 g (cranberries)
podľa potreby ml
2-3 PL na podsyp
10-12 PL
Poleva:
250-333 g
100 g
1 PL
Džemový koberček:
340 g
4-5 PL
2 PL
1 PL
1 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    dôležitá je aj dôkladná príprava zostavy jednotlivých zložiek tejto mojej „svojskej“ dobroty; kľudne by som ju mohol nazvať „internacionál_nou“, čo dokladujem ich „štátnou príslušnosťou“: múka polohrubá ČR; kypriaci prášok do perníka a orechy vlašské SVK, soľ US IL, cukor hnedý a kryštálový US MO, jedlá sóda bicarbóna US NJ, kakao tmavé NL, vajíčka, mlieko, maslo a smotana šľahačková US IA, figy sušené a citrón šťava US CA, orechy lieskové Turecko, mandle US WI, goji lycii sušené Čína, hrozienka US CA, cranberries sušené Canada, spray s múkou US OH, kokos hrubo strúhaný na podsyp US TN, čokoláda horká 250 g Španielsko, černice-moruše México, olej olivový a ocot balzamický Taliansko, iba džem brusnicovo čučoriedkový a voda zastupujú našu „domácu“ kuchyňu!

    Biskupský perníček po mojom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    všetko, po poriadku, je potrebné odvážiť,

    Biskupský perníček po mojom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    lycii, cranberries a hrozienka aspoň na 120´ vložiť do pomocnej misky s vlažnou vodou,

    Biskupský perníček po mojom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    sušené figy, orechy, oriešky, mandle (kto ich má v „lupienkovom“ tvare, má o prácu menej),

    Biskupský perníček po mojom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    pokrájať či posekať „na hrubo“

    Biskupský perníček po mojom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    príprava je konečne za nami (z celého pečenia tohoto biskupského „perníčka“ trvá časovo najdlhšie), môžeme začať s vlastnou tvorbou; vajíčka (∑ podľa ich veľkosti) som vyšľahal s hnedým cukrom a postupne som vmiešaval olivový olej, vlažné mlieko, polohrubú múku z Předměříc, „sódubiku“, 2 vrecúška kypriaceho prášku do perníka, kakao, pokrájané vlašské orechy, lieskové oriešky a sušené figy, „nacucané“ cranberries (brusnice), lycii a hrozienka, až som, pri pomalých obrátkach kuchyňského robota, dostal „perfiš“ spracované cesto

    Biskupský perníček po mojom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    počas miešania som nechal elektrickú rúru vyhriať na 180 °C/360 °F, pekáč som vystriekal spray_om s hladkou múkou a olejom a jeho dno posypal 2÷3 PL hrubo strúhaného kokosa; potom som doň „prelial“ vymiešané cesto, ktoré po 40´vyzeralo takto

    Biskupský perníček po mojom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    „za horúca“ som na povrch koláča vylial ~ ½ (700 ml) pohára domáceho brusnicovo čučoriedkového džemu,

    Biskupský perníček po mojom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    pekne ho rozotrel po celej ploche a nechal ho ~ 7´„oddychovať“, než som

    Biskupský perníček po mojom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    nad parou pripravil polevu z horkej čokolády, masla a na zvýšenie „efektu lesku“ 1 PL šľahačkovej smotany allias „šlahetky“ a ešte horúcu ju rozlial na džem a celý „perníček“ som nechal vychladnúť

    Biskupský perníček po mojom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    než sa tak stalo, uvaril som z čerstvých černíc, kryštálového cukru, trošky vody a citrónovej šťavy „džemový koberček“ a až do chladnúceho som „šmrncol“ 1 PL balzamického octu

    Biskupský perníček po mojom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    nuž a takto vyzeral v reze,

    Biskupský perníček po mojom (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    takto na dezertnom tanieriku a napokon,

    Biskupský perníček po mojom (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    takto so šľahačkou a chutnou voňavou černicovou „poDlevou“

    Biskupský perníček po mojom (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    domáci chlebík, na ďalší týždeň, som piekol podobne, ako ten z múky od ruskej „БÁБУШКИ“, ale tentoraz som pridal 200 g ražnej múky, prilial viac vlažnej vody a piekol som ho 25´na 225°C/440 °F a potom ešte 55´na 190 °C/375 °F; ako vidíte, urobil som chlebíky vo dvoch tvaroch, ale chutili, akoby ich „jedna mater bola mala“!!!

    Biskupský perníček po mojom (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Ojojoj,to sú dobroty :-) pripomenul si mi tým perníkom krásne časy,keď som bola služobne v Pardubiciach a s kolegyňami sme objavili predajňu perníkov.Tá vôňa vôkol..... a tak som tam chodievala fetovať v rámci podvečerných prechádzok.A so slivkovým lekvárom bol najlepší a keďže ho mám doma,vyskúšam podľa toho receptu.Aj chlebík krásny :-))) Ale obed už dovarený,takže pridám ***** a ideme degustovať :-)
s toľkými skvelými surovinami môže byť koláčik len skvelý, najlepší by bol tu u mňa na tanieriku, mňam. chválim aj Tvoje chlebíky
Darmo raz,sikovny chlap sa nezaprie :-) kavu mam uvarenu a akurat dumam,ze by sa nejaky kolacok k nej sikol.....no co uz,aspon oci popasiem,dnes leniva som,ale ulozim si Ferko,mozno zajtra,ma kopne nejaka aktivita,na dnes vianocne oplatky z medom dobre budu,dve som nasla zatulane...:-))