Biskupský perníček po mojom fotorecept

sracz - fotkasracz, 10. augusta 2013
Biskupský perníček po mojom (fotorecept)
Foto: sracz

27. 8. 1963 sa stala Bratislava, na 6 rokov, mojim novým domovom. Príchod na „La Franconi“ som si osladil pardubickým perníkom so slivkovým lekvárom, poliatým čokoládou! Veľkým, chutným, „totalitným_nepančovaným“! .… a slastne z neho odkusujúc, s pôžitkom som ho zapíjal fľaškovou kofolou, „neraziacou“ po pive! Dostal som naň chuť aj tu, ale toto „čudo“, čo prišlo v balíku z domova, „videlo“ pardubickú dobrotu iba z „Kriváň expressu“! Nuž čo! Ruky nemám „deňgľavé“! Urobil som si ho sám, po mojom!

12-16
porcií
60 minút
príprava
40-50 minút
na 180 °C

Suroviny

400 g
štipka g
250 g
2-3 ČL
100 ml
40 g
2 PL
2÷3 ks
500 ml
55 g
70 g
35 g
35 g
35 g (lycii)
35 g
35 g (cranberries)
podľa potreby ml
2-3 PL na podsyp
10-12 PL
Poleva:
250-333 g
100 g
1 PL
Džemový koberček:
340 g
4-5 PL
2 PL
1 PL
1 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    dôležitá je aj dôkladná príprava zostavy jednotlivých zložiek tejto mojej „svojskej“ dobroty; kľudne by som ju mohol nazvať „internacionál_nou“, čo dokladujem ich „štátnou príslušnosťou“: múka polohrubá ČR; kypriaci prášok do perníka a orechy vlašské SVK, soľ US IL, cukor hnedý a kryštálový US MO, jedlá sóda bicarbóna US NJ, kakao tmavé NL, vajíčka, mlieko, maslo a smotana šľahačková US IA, figy sušené a citrón šťava US CA, orechy lieskové Turecko, mandle US WI, goji lycii sušené Čína, hrozienka US CA, cranberries sušené Canada, spray s múkou US OH, kokos hrubo strúhaný na podsyp US TN, čokoláda horká 250 g Španielsko, černice-moruše México, olej olivový a ocot balzamický Taliansko, iba džem brusnicovo čučoriedkový a voda zastupujú našu „domácu“ kuchyňu!

    Biskupský perníček po mojom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    všetko, po poriadku, je potrebné odvážiť,

    Biskupský perníček po mojom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    lycii, cranberries a hrozienka aspoň na 120´ vložiť do pomocnej misky s vlažnou vodou,

    Biskupský perníček po mojom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    sušené figy, orechy, oriešky, mandle (kto ich má v „lupienkovom“ tvare, má o prácu menej),

    Biskupský perníček po mojom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    pokrájať či posekať „na hrubo“

    Biskupský perníček po mojom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    príprava je konečne za nami (z celého pečenia tohoto biskupského „perníčka“ trvá časovo najdlhšie), môžeme začať s vlastnou tvorbou; vajíčka (∑ podľa ich veľkosti) som vyšľahal s hnedým cukrom a postupne som vmiešaval olivový olej, vlažné mlieko, polohrubú múku z Předměříc, „sódubiku“, 2 vrecúška kypriaceho prášku do perníka, kakao, pokrájané vlašské orechy, lieskové oriešky a sušené figy, „nacucané“ cranberries (brusnice), lycii a hrozienka, až som, pri pomalých obrátkach kuchyňského robota, dostal „perfiš“ spracované cesto

    Biskupský perníček po mojom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    počas miešania som nechal elektrickú rúru vyhriať na 180 °C/360 °F, pekáč som vystriekal spray_om s hladkou múkou a olejom a jeho dno posypal 2÷3 PL hrubo strúhaného kokosa; potom som doň „prelial“ vymiešané cesto, ktoré po 40´vyzeralo takto

    Biskupský perníček po mojom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    „za horúca“ som na povrch koláča vylial ~ ½ (700 ml) pohára domáceho brusnicovo čučoriedkového džemu,

    Biskupský perníček po mojom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    pekne ho rozotrel po celej ploche a nechal ho ~ 7´„oddychovať“, než som

    Biskupský perníček po mojom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    nad parou pripravil polevu z horkej čokolády, masla a na zvýšenie „efektu lesku“ 1 PL šľahačkovej smotany allias „šlahetky“ a ešte horúcu ju rozlial na džem a celý „perníček“ som nechal vychladnúť

    Biskupský perníček po mojom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    než sa tak stalo, uvaril som z čerstvých černíc, kryštálového cukru, trošky vody a citrónovej šťavy „džemový koberček“ a až do chladnúceho som „šmrncol“ 1 PL balzamického octu

    Biskupský perníček po mojom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    nuž a takto vyzeral v reze,

    Biskupský perníček po mojom (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    takto na dezertnom tanieriku a napokon,

    Biskupský perníček po mojom (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    takto so šľahačkou a chutnou voňavou černicovou „poDlevou“

    Biskupský perníček po mojom (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    domáci chlebík, na ďalší týždeň, som piekol podobne, ako ten z múky od ruskej „БÁБУШКИ“, ale tentoraz som pridal 200 g ražnej múky, prilial viac vlažnej vody a piekol som ho 25´na 225°C/440 °F a potom ešte 55´na 190 °C/375 °F; ako vidíte, urobil som chlebíky vo dvoch tvaroch, ale chutili, akoby ich „jedna mater bola mala“!!!

    Biskupský perníček po mojom (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

17 komentárov k receptu
Ojojoj,to sú dobroty :-) pripomenul si mi tým perníkom krásne časy,keď som bola služobne v Pardubiciach a s kolegyňami sme objavili predajňu perníkov.Tá vôňa vôkol..... a tak som tam chodievala fetovať v rámci podvečerných prechádzok.A so slivkovým lekvárom bol najlepší a keďže ho mám doma,vyskúšam podľa toho receptu.Aj chlebík krásny :-))) Ale obed už dovarený,takže pridám ***** a ideme degustovať :-)
s toľkými skvelými surovinami môže byť koláčik len skvelý, najlepší by bol tu u mňa na tanieriku, mňam. chválim aj Tvoje chlebíky
Darmo raz,sikovny chlap sa nezaprie :-) kavu mam uvarenu a akurat dumam,ze by sa nejaky kolacok k nej sikol.....no co uz,aspon oci popasiem,dnes leniva som,ale ulozim si Ferko,mozno zajtra,ma kopne nejaka aktivita,na dnes vianocne oplatky z medom dobre budu,dve som nasla zatulane...:-))
joj-i ja si pamätám na tú lahodnú chuť:perník-poliaty čokoládou-zlepený slivkovým lekvárom bohato-v celofáne balený..všetky dobroty mojej mladosti zmizli a nahradili ich "čajové" nahrážky..nuž-ved človek musí mať stále viac a viac-a tak okráda jeden druhého..
ale taká šikovná ako ty-nie som..
pánboh ťa mal rád a rozhodol sa do vienka mnoho predností ti dať..
a tak pečieš-varíš..dobre si ty hospodáriš...a už ťa ani nezávidím tvojej žene-mne pri tvojich dobrotách robili by širšie dvere...
tak-si občas kúpim v obchode perníkový brak..
toto bol na teba chválospev-úprimný-mi ver..:-)))
no prosím, aký parádny medzinárodný koláč, super na chuť, krásny na oko, šťavnatý, aj chlebíky sú pekné, šikovný mládenec si ty
Bože na nebesách tak to je dobrota ak pôjdem k svokrovcom do Šariša tak vopred zatelefonujem mamke aby upiekla perník len ona vie ten najlepší a samozrejme odovzdám jej aj tvoj recept samozrejme s tvojim dovolením, perník na 1*****
vytvoril si priam medzinárodnú pochúťku:), ty si vieš vždy poradiť:) ja som tiež milovala socialistický pardubický perník a aj kofolu, obdivujem tvoje prekrásne váhy
Prekrásny perník si zhotovil milý @sracz , čo perník, veď to hotová symfónia chutí musela byť... totok si ukladám, len či niekedy odvahu dostanem vyskúšať dnes ani srnky netušia... ale dúfam, že ano, bo toto neochutnať by hriechom bolo neskutočným :)

Pridaj komentár k receptu: