Biskupský perníček po mojom (fotorecept)

Autor receptu: sracz

27. 8. 1963 sa stala Bratislava, na 6 rokov, mojim novým domovom. Príchod na „La Franconi“ som si osladil pardubickým perníkom so slivkovým lekvárom, poliatým čokoládou! Veľkým, chutným, „totalitným_nepančovaným“! .… a slastne z neho odkusujúc, s pôžitkom som ho zapíjal fľaškovou kofolou, „neraziacou“ po pive! Dostal som naň chuť aj tu, ale toto „čudo“, čo prišlo v balíku z domova, „videlo“ pardubickú dobrotu iba z „Kriváň expressu“! Nuž čo! Ruky nemám „deňgľavé“! Urobil som si ho sám, po mojom!

12-16
porcií
60 minút
príprava
40-50 minút
na 180 °C

Postup

  1. dôležitá je aj dôkladná príprava zostavy jednotlivých zložiek tejto mojej „svojskej“ dobroty; kľudne by som ju mohol nazvať „internacionál_nou“, čo dokladujem ich „štátnou príslušnosťou“: múka polohrubá ČR; kypriaci prášok do perníka a orechy vlašské SVK, soľ US IL, cukor hnedý a kryštálový US MO, jedlá sóda bicarbóna US NJ, kakao tmavé NL, vajíčka, mlieko, maslo a smotana šľahačková US IA, figy sušené a citrón šťava US CA, orechy lieskové Turecko, mandle US WI, goji lycii sušené Čína, hrozienka US CA, cranberries sušené Canada, spray s múkou US OH, kokos hrubo strúhaný na podsyp US TN, čokoláda horká 250 g Španielsko, černice-moruše México, olej olivový a ocot balzamický Taliansko, iba džem brusnicovo čučoriedkový a voda zastupujú našu „domácu“ kuchyňu!
  2. všetko, po poriadku, je potrebné odvážiť,
  3. lycii, cranberries a hrozienka aspoň na 120´ vložiť do pomocnej misky s vlažnou vodou,
  4. sušené figy, orechy, oriešky, mandle (kto ich má v „lupienkovom“ tvare, má o prácu menej),
  5. pokrájať či posekať „na hrubo“
  6. príprava je konečne za nami (z celého pečenia tohoto biskupského „perníčka“ trvá časovo najdlhšie), môžeme začať s vlastnou tvorbou; vajíčka (∑ podľa ich veľkosti) som vyšľahal s hnedým cukrom a postupne som vmiešaval olivový olej, vlažné mlieko, polohrubú múku z Předměříc, „sódubiku“, 2 vrecúška kypriaceho prášku do perníka, kakao, pokrájané vlašské orechy, lieskové oriešky a sušené figy, „nacucané“ cranberries (brusnice), lycii a hrozienka, až som, pri pomalých obrátkach kuchyňského robota, dostal „perfiš“ spracované cesto
  7. počas miešania som nechal elektrickú rúru vyhriať na 180 °C/360 °F, pekáč som vystriekal spray_om s hladkou múkou a olejom a jeho dno posypal 2÷3 PL hrubo strúhaného kokosa; potom som doň „prelial“ vymiešané cesto, ktoré po 40´vyzeralo takto
  8. „za horúca“ som na povrch koláča vylial ~ ½ (700 ml) pohára domáceho brusnicovo čučoriedkového džemu,
  9. pekne ho rozotrel po celej ploche a nechal ho ~ 7´„oddychovať“, než som
  10. nad parou pripravil polevu z horkej čokolády, masla a na zvýšenie „efektu lesku“ 1 PL šľahačkovej smotany allias „šlahetky“ a ešte horúcu ju rozlial na džem a celý „perníček“ som nechal vychladnúť
  11. než sa tak stalo, uvaril som z čerstvých černíc, kryštálového cukru, trošky vody a citrónovej šťavy „džemový koberček“ a až do chladnúceho som „šmrncol“ 1 PL balzamického octu
  12. nuž a takto vyzeral v reze,
  13. takto na dezertnom tanieriku a napokon,
  14. takto so šľahačkou a chutnou voňavou černicovou „poDlevou“
  15. domáci chlebík, na ďalší týždeň, som piekol podobne, ako ten z múky od ruskej „БÁБУШКИ“, ale tentoraz som pridal 200 g ražnej múky, prilial viac vlažnej vody a piekol som ho 25´na 225°C/440 °F a potom ešte 55´na 190 °C/375 °F; ako vidíte, urobil som chlebíky vo dvoch tvaroch, ale chutili, akoby ich „jedna mater bola mala“!!!