Biskupský chlebík
Biskupský chlebík

Biskupský chlebík s kandizovaným ovocím fotorecept

Martin Kurhajec
šéfkuchár hotela Solisko**** na Štrbskom Plese, 15. decembra 2017
Biskupský chlebík s kandizovaným ovocím (fotorecept)
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
12
porcií
20 minút
príprava
120 minút
na 160 °C

Suroviny

360 g
500 g
500 g
6 ks




Postup

  1. 1

    V mixéri vyšľaháme maslo s preosiatym cukrom dopenista. Po jednom prilievame vajcia.

    Biskupský chlebík s kandizovaným ovocím (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Už len ručne primiešame hrozienka, múku a rum. Môžeme použiť aj kandizované ovocie alebo orechy podľa vlastného uváženia.

    Biskupský chlebík s kandizovaným ovocím (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto vložíme do foriem na srnčí chrbát vystlaných papierom na pečenie a pečieme pri 160 °C. Chlebíky vyberieme z rúry a aj s formou ich prekryjeme utierkou a necháme vychladnúť. Chlebíky vyberieme z foriem a zabalíme do čistého papiera. Takto vydržia v chladničke niekoľko dní.

    Biskupský chlebík s kandizovaným ovocím (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Biskupský chlebík je tradičným sviatočným pečivom. Je veľmi obľúbený, pretože dlho vydrží a pri jeho príprave sa nekladú medze fantázii. Týka sa to najmä prísad. Možno totiž pridávať oriešky, čokoládu alebo nasekané sušené ovocie. Možností je však ešte viac.

Diskusia k receptu

marienka44
Ja robím len z bielkov a múky, cukor, maslo, pridávam sekanú čokoládu, orechy, kand. ovocie. Bielky mi ostávajú pri pečení iných druhov vianoč. pečiva, aspoň ich miniem.
tatranka
Práve dnes som robila aj ja biskupský chlebík.No veru by si to rozdal s týmto ako nič.Robím ho každý rok na Vianoce aj Veľkú noc.Je to môj obľúbený.Stále je chutný,neoschne,sú v ňom samé dobroty.


evanaaa
@Tatranka , Martuška, ten tvoj je krásny aj na vzhľad, s tou polevou aj zdobením sa preto viac hodí na sviatočný stôl. Ale chuťovo sú iste všetky dobré, podľa surovín.
zivestriebro
Ach, to ego... Už si to budú "rozdávať" teda biť sa aj biskupské chlebíky..? Oba môžu byť dobré a keď tu bude ďalších sto, odlišujúcich sa v drobnostiach, tak aj tie môžu byť dobré. Pričom každý si nájde svojich priaznivcov.
mata3636
wau, pol kila cukru :-( veď to musí byť sladké ako ....
zivestriebro
Ale to je na niekoľko foriem biskupského chleba. Takže treba dať do vzájomného pomeru suroviny a nezamýšľať sa len nad 500 g cukru. Ale na koľko koláčov to je. A kto chce menej sladké, nech dá menej, aj ja to tak robím. Spravidla mi stačí polovica cukru, než býva uvedené - či už v knihách, časopisoch, alebo u samotných varecháčov.