Biskupský chlebíček sťa sapérov kédr fotorecept

sracz - fotkasracz, 2. januára 2017
Biskupský chlebíček sťa sapérov kédr (fotorecept)
Foto: sracz

Pamätám sa na všetkých mojich učiteľov počnúc 1. triedou ZDŠ, podnes k nim prechovávam hlbokú úctu. Najpraktickejšie nás do života vyprevadili predsa len „majstri Zobraziť celý popisPamätám sa na všetkých mojich učiteľov počnúc 1. triedou ZDŠ, podnes k nim prechovávam hlbokú úctu. Najpraktickejšie nás do života vyprevadili predsa len „majstri nad majstrov“, profesori ženijnej teórie a výcviku. Medzi nimi aj Dr. Svatomír Ambrož „minér a trhan“, ktorému s úprimnou vďakou, tento svoj recept venujem! Fyzický výkon, aj pri stavbe mostov na pevných aj plávajúcich podporách, bol náročný. Doplňovali sme ho ženijným chlebíkom (kédrom), čo som parafrázoval do názvu dnešnej sladkosti!

8÷10
porcií
25÷30 minút
príprava
45÷50 minút
na 180 °C

Suroviny

110 g
100 g
4 ks
2 ČL
20 g
150 g
1 ML
100 g
2 - 3 PL
2 PL
2 PL
2 - ÷3 PL
50 g
50 g
2 PL
štipka




Postup

  1. 1

    zostava potrebných ingrediencií, naberajúca správnu jednotnú kuchyňskú teplotu

    Biskupský chlebíček sťa sapérov kédr (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    v plastovom „vajndlingu“ som do peny vymiešal postrúhané zmäknuté maslo s práškovým cukrom a pridal 4 žĺtky; 4 bielky, čakajúce na vyšľahanie, sú v druhom „vajndlingu“; v zelenej mištičke je sypká zmes: hrubá múka, zmiešaná s prdop_om, mletými klinčekami, štipkou soli a kypriacim práškom do perníka; drobné kúsky kandizovaného pomaranča a konzervovaného ananásu, plátky sušených mandlí, sušené brusnice a jadierka granátového jablka, ako aj čerstvé čučoriedky a strúhaný kokos som zmiešal v miske z jenského skla a posypal ich troškou múky; citrón som „vydrhol“ pod tečúcou vodou

    Biskupský chlebíček sťa sapérov kédr (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    do tuhého „snehu“ zo 4 bielkov som zľahka vmiešal 4/5 múkou posypanej zmesi ovocia

    Biskupský chlebíček sťa sapérov kédr (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    do zmäknutého masla vymiešaného s práškovým cukrom a 4 žĺtkami som postupne vmiešaval aj sypkú zmes

    Biskupský chlebíček sťa sapérov kédr (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    trúbu som nechal predohriať na 180 °C (360 °F), Tupperware pekáč (240x135x70 mm), ktorý používam aj na pečenie malého bochníka chleba, som vystriekal múčno-olejovým sprayom,

    Biskupský chlebíček sťa sapérov kédr (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    do „vajndlingu“ s múčnou zmesou som zľahka vmiešal sneh s ovocím a nastrúhanú kôru z celého citróna

    Biskupský chlebíček sťa sapérov kédr (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    hustejšie cesto som preložil do pekáčika, na povrch rozložil, jemne povtláčal zvyšnú 1/5 ovocia a vložil na 40÷50´ do vyhriatej rúry; v 33´ som pečenie skontroloval špáradlom

    Biskupský chlebíček sťa sapérov kédr (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    nuž a toto je výsledné dielo, čiže hotový biskupský chlebíček, alias „sapérov kédr“

    Biskupský chlebíček sťa sapérov kédr (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    takto vyzeral v reze

    Biskupský chlebíček sťa sapérov kédr (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    a takto na dezertnom tanieri! … sme, to ako ja s mojou krajšou ½, v štádiu zušľachťovania svojich telesných schránok, ale predsa len niečo na Silvestrovský stôl patrí, aj keď v redukovanej podobe. Množstvo ovocia v tomto koláčiku, od kandizovaného, cez čerstvé, až po konzervované, tomu nasvedčuje. Kto má rád a hlavne smie sladšie, môže množstvo práškového cukru v receptúre zvýšiť podľa vlastných chutí, poprípade upečený voňavý chlebíček dokončiť čoko_polevou (na pare zmiešanú tyčinku čokolády „extra horké gaštany“ s PL masla a 2÷3 PL šľahačkovej smotany). My, teda ja s mojou lepšou ½, dodržujeme dobrovoľné embargo vyhlásené voči štardantným sladkostiam. Zatiaľ sa nám darí a je to vidieť aj na hmotnosti i váhe!

    Biskupský chlebíček sťa sapérov kédr (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

evanaaa
Veľmi dobre vypadá, aj chuť si viem predstaviť, lahodný, samé dobré veci v ňom ju zaručia. Aspoň si ukladám do KK.
jozka2
Fantasticky chlebik.Aj ja taketo plne kandiz.,ci suseneho ovocia a semien mil ujem.Mam ulozeny aj ten od babav,v.V minulosti som casto piekla taketo chlebiky.
marta5
Určite vynikajúci Biskúpsky chlebiček.Podobný som piekla minulé Vianoce,mala som recept od mamky,bol velmi chutný.Uložila som si aj Váš recept a iste vyskúšam.Piekla som ho vo forme na Srnči chrbát.Biskúpsky chlebik je dlho svieži a chutný.Ďakujem za ďalši skvelý recept. Prajem pekné sviatky Troch kráľov.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia