Biskupské ryby podľa Puffy

jabath - fotkajabath, 9. decembra 2014
Biskupské ryby podľa Puffy
Foto: jabath

Recept dostala moja mama od svojej kamarátky Helenky. Pôvodne je rozpočítaný na bežný hlboký plech, avšak pretože ho robíme zväčša na Vianoce, využívam naň Zobraziť celý popisRecept dostala moja mama od svojej kamarátky Helenky. Pôvodne je rozpočítaný na bežný hlboký plech, avšak pretože ho robíme zväčša na Vianoce, využívam naň dve veľké keramické formy kaprov. Chlebíček je krásne jemný, plný rôznych sušených dobrotiek, orechov a čokolády.

20
porcií
30 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

9 ks
250 g
250 g
150 g (alebo maslo)
1 bal.
štipka
1 PL na šťavu a kôru
MIX:
 posekaná
 (alebo orangat)
 vymastenie formy
 na vysypanie formy




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme sušené/kandizované ovocie, orechy, mandle a horkú čokoládu - všetko spolu v objeme cca 6-7 dcl (kompótový pohár). Orechy a čokoládu nasekáme, hrozienka namočíme do teplej vody... Dôkladne(!) vymastíme maslom formy/plech a vysypeme strúhankou. Na hornom obrázku vidno, že som vymastenie formy troška "odflákla" a tým pádom sa mi stred ryby dosť prilepil ...

    Biskupské ryby podľa Puffy - obrázok 1
  2. 2

    Oddelíme žĺtka od bielkov. Žĺtka vymiešame najprv s cukrom do penista, potom primiešame zmäknuté maslo. Do bielkov pridáme štipku soli a ušľaháme tuhý sneh. Múku zmiešame s kypriacim práškom a primiešame k vyšľahaným žĺtkom. Pridáme citrónovú kôru a šťavu. Jemne po troške primiešavame sneh z bielkov a nachystaný mix ovocia, orechov a čokolády.

    Biskupské ryby podľa Puffy - obrázok 2
  3. 3

    Masu rozdelíme do vymastených foriem. Pred vložením do rúry lyžicou roztlačíme cesto tak, aby v strede bol menší objem ako na okrajoch - nakoľko pri pečení v strede viac narastie. To isté platí aj pri pečení na plechu-viac po okrajoch, menej v strede. Pečieme cca 35 minút pri 180-200°C

    Biskupské ryby podľa Puffy - obrázok 3
  4. 4

    Po dopečení zakryjeme na 10 minut mokrou utierkou, aby sa lepšie oddelilo cesto od formy. Po vychladnutí vyklopíme. S krájaním vydržíme, až kým koláč celkom nevychladne- inak sa bude zle krájať a čokoládové kúsky budú ešte tekuté. Najlepšie je vydržať do ďalšieho dňa. Kto nevydrží, bude mať v reze presne takúto čokoládovú mazanicu, ako vidíte na poslednej foto... Hmmm, trpezlivosť krajšie ryby prináša...

    Biskupské ryby podľa Puffy - obrázok 4

Diskusia k receptu

evusik
to je originálne, na vianočnom stole určite taká ryba vyzerá pôsobivo... ešte tak v reze keby si ju odfotila :-) ale recept sa mi páči, prehľadám moje formy a možno aj u nás bude zmena aj keď škoda, že nemám také formy ako ty...
1x jabath
jabath
@evusik žiaľ nestíham v reze nafotiť, ryba zmizne kozmickou rychlosťou. Priznávam že táto odfotená ryba je skor len ukážka formy- to cesto je z ineho receptu a tym padom je ryba čisto žltá. Nemám ešte nafotený tento konkretny recept- ale určite to doplním o aktualne fotky. Tieto formy som kupila za pár šupov na burze a videla som ich aj na bazoši.
majkahra
No, to je niečo originálne. Stotožňujem sa s @evusik a tiež sa prihováram a poprosím keby si mala čas podeliť sa s nami o recept ešte do sviatkov. Moc ďakujem.
1x jabath
jabath
@majkahra asi sme sa nepochopili :D Ten recept je tu, môžeš vypekať... len fotka ktorú som použila, je z iného cesta, lebo konkretne toto biskupské cesto ešte nemám nafotené. Ryby z biskupského cesta vyzerajú presne takto ako na hornej fotke, iba sú "fľakatejšie" od posekaných orechov, čokolády a kandiz.ovocia.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia