Biskupské ryby podľa Puffy

Autor receptu: jabath

Recept dostala moja mama od svojej kamarátky Helenky. Pôvodne je rozpočítaný na bežný hlboký plech, avšak pretože ho robíme zväčša na Vianoce, využívam naň dve veľké keramické formy kaprov. Chlebíček je krásne jemný, plný rôznych sušených dobrotiek, orechov a čokolády.

20
porcií
30 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv si pripravíme sušené/kandizované ovocie, orechy, mandle a horkú čokoládu - všetko spolu v objeme cca 6-7 dcl (kompótový pohár). Orechy a čokoládu nasekáme, hrozienka namočíme do teplej vody... Dôkladne(!) vymastíme maslom formy/plech a vysypeme strúhankou. Na hornom obrázku vidno, že som vymastenie formy troška "odflákla" a tým pádom sa mi stred ryby dosť prilepil ...
  2. Oddelíme žĺtka od bielkov. Žĺtka vymiešame najprv s cukrom do penista, potom primiešame zmäknuté maslo. Do bielkov pridáme štipku soli a ušľaháme tuhý sneh. Múku zmiešame s kypriacim práškom a primiešame k vyšľahaným žĺtkom. Pridáme citrónovú kôru a šťavu. Jemne po troške primiešavame sneh z bielkov a nachystaný mix ovocia, orechov a čokolády.
  3. Masu rozdelíme do vymastených foriem. Pred vložením do rúry lyžicou roztlačíme cesto tak, aby v strede bol menší objem ako na okrajoch - nakoľko pri pečení v strede viac narastie. To isté platí aj pri pečení na plechu-viac po okrajoch, menej v strede. Pečieme cca 35 minút pri 180-200°C
  4. Po dopečení zakryjeme na 10 minut mokrou utierkou, aby sa lepšie oddelilo cesto od formy. Po vychladnutí vyklopíme. S krájaním vydržíme, až kým koláč celkom nevychladne- inak sa bude zle krájať a čokoládové kúsky budú ešte tekuté. Najlepšie je vydržať do ďalšieho dňa. Kto nevydrží, bude mať v reze presne takúto čokoládovú mazanicu, ako vidíte na poslednej foto... Hmmm, trpezlivosť krajšie ryby prináša...