Biftek s vajcom a hranolčekmi

alexdidi - fotkaalexdidi, 20. septembra 2011
Biftek s vajcom a hranolčekmi
Foto: alexdidi

V minulom storočí to bol asi vrchol gastronómie viacerých "dobrých" reštaurácii. Našťastie sme si mohli dovoliť navštíviť aj častejšie takúto reštauráciu a dať si Zobraziť celý popisV minulom storočí to bol asi vrchol gastronómie viacerých "dobrých" reštaurácii. Našťastie sme si mohli dovoliť navštíviť aj častejšie takúto reštauráciu a dať si biftek....nanešťastie sa nepripravoval na mnoho spôsobov a tak sme si obľúbili ten jeden, ale chutil nám a chutí dodnes, tak si jeho chuť niekedy pripomenieme....príprava je rýchla, jednoduchá, dôležité je len mať kvalitné mäsko.....

2
porcie
10 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

400 g
2 ks
1 KL
1 KL




Postup

  1. 1

    Z mäsa si pripravíme dva aspoň 2cm hrubé kusy, ktoré paličkou mierne naklepeme, ale len tak trochu poťukáme a potom rukami vytvarujeme do pôvodného tvaru. Okoreníme čerstvo mletým čiernym korením, pokvapkáme olejom a necháme odležať v chlade aspoň hodinu.

  2. 2

    Pred tepelnou úpravou necháme bifteky v miestnosti, aby mali izbovú teplotu. Potom ich prudko opečieme z každej strany 1minútu a dopekáme podľa toho ako chceme mať prepečené. Ja som robila ešte po 2 minúty z každej strany.

  3. 3

    Až teraz osolíme, zabalíme do alobalu a necháme chvíľu odpočinúť. Najlepššie v teplej rúre, aby nám nevychladli.

  4. 4

    Do výpeku primiešame horčicu a trochu vývaru, chvíľku povaríme a dochutíme podľa potreby soľou a korením. Omáčku zjemníme a zároveň zahustíme kúskom masla.

  5. 5

    Z vajíčok urobíme dve volské oká. Hranolčeky sme mali pečené v rúre.

  6. 6

    Bifteky som podávala na teplom tanieri preliate troškou omáčky, navrch volské oko. Ako príloha hranolky, skaramelizované gaštany a zeleninový šalát.

Diskusia k receptu

45678
no to musí byť pohladenie pre dušu :-)
marianne69
...si mi pripomenula nedelne obedy,ked som bola dieta,mavali sme biftek s vajcom a zeleninovou oblohou velmi casto,akurat namiesto hranolcekov boli varene zemiaky...Sused bol masiar a svieckovicu sme mali co druhy tyzden,vtedy stala 24 Kcs...moji bratia sa isli za nim utlct...
jerica
No čo už , zatiaľ čo mám v rúre chlebík a čakám pokiaľ sa dopečie špíram sa v zlodejovi času a toť aké "retro" receptík mi pripomenul tiež rýchlo spravený obed,myslím si že by bolo dobre si to zopakovať a nechať sa unášať spomienkami.Tatárska omáčka nemohla chýbať k hranolkám:-))
evas13
Veľmi pekný recept, ozaj nostalgia. :)
tinca
stará, nezabudnuteľná klasika. Vyzerá super
bozulka
Áno súhlasím,ja som mávala naloženú sviečkovicu okorenenú v oleji aj niekoľko dní,to mi poradil šéfkuchár v Trenčianskej Tatre.Bolo to naše zamilované jedlo / a stále je,len sviečkovica nestojí 4O Kčs ale okolo 25-30 eur.A pre nás vekovo pokročilých je to dosť..:( ,ale sem tam..
sisinka131
Áno, veľmi dobre si pamätám na maminkinu sviečkovú, nakrájala, ani nevyklepala, no osolila, ponatierala horčicou a okorenila a dala do oleja postáť do druhého dňa a potom len na minútku dve z každej strany osmažila na tom oleji, čo bola v páci,na tom volské oko a potom topinka! Dodnes to robím môjmu zaťkovi, raz ma pozval na steaky - vraj vynikajúce - stáli za prd - a odvtedy, keď sa mu chcem niečím zavďačiť (okrem kačice), tak mu robím tieto steaky...Iné už nechce a mne to stojí za TO! Je úžasný zať a doprajem takého každej "svokre"
tortilla
@Jerica (21.9.2011 06:04)

Tatárska omáčka k bifteku?
To mi pripomína Palacinky s čokoládou, orechami a šľahačkou s alioli (cesnaková majonéza)...
tortilla
@Bozulka (21.9.2011 12:57)

Aké máte šťastie, že mäso - sviečková stojí 25-30 €.
Tu by sme ju za tú cenu kupovali aspoň raz za týždeň.
tortilla
@Kimlo (4.10.2018 19:31)

A tu v najlacnejšom supermarkte 30 € (pred Vianocami 40 €) a v mäsiarstvách minimálne 40 €. A to nemám na mysli z kráv Kobe (120 - 150 €). Angus 70 - 90 €.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia