Biftek s vajcom a hranolčekmi

Autor receptu: alexdidi

V minulom storočí to bol asi vrchol gastronómie viacerých "dobrých" reštaurácii. Našťastie sme si mohli dovoliť navštíviť aj častejšie takúto reštauráciu a dať si biftek....nanešťastie sa nepripravoval na mnoho spôsobov a tak sme si obľúbili ten jeden, ale chutil nám a chutí dodnes, tak si jeho chuť niekedy pripomenieme....príprava je rýchla, jednoduchá, dôležité je len mať kvalitné mäsko.....

2
porcie
10 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Z mäsa si pripravíme dva aspoň 2cm hrubé kusy, ktoré paličkou mierne naklepeme, ale len tak trochu poťukáme a potom rukami vytvarujeme do pôvodného tvaru. Okoreníme čerstvo mletým čiernym korením, pokvapkáme olejom a necháme odležať v chlade aspoň hodinu.
  2. Pred tepelnou úpravou necháme bifteky v miestnosti, aby mali izbovú teplotu. Potom ich prudko opečieme z každej strany 1minútu a dopekáme podľa toho ako chceme mať prepečené. Ja som robila ešte po 2 minúty z každej strany.
  3. Až teraz osolíme, zabalíme do alobalu a necháme chvíľu odpočinúť. Najlepššie v teplej rúre, aby nám nevychladli.
  4. Do výpeku primiešame horčicu a trochu vývaru, chvíľku povaríme a dochutíme podľa potreby soľou a korením. Omáčku zjemníme a zároveň zahustíme kúskom masla.
  5. Z vajíčok urobíme dve volské oká. Hranolčeky sme mali pečené v rúre.
  6. Bifteky som podávala na teplom tanieri preliate troškou omáčky, navrch volské oko. Ako príloha hranolky, skaramelizované gaštany a zeleninový šalát.