Biely kysnutý koláč

maryllin - fotkamaryllin, 18. januára 2010

Recept pochádza od kolegyne. Pečiem ho na Veľkú noc a Vianoce. U nás sa väčšinou konzumuje k rôznym mäsovým predjedlám, alebo k plnenej kapuste, všade tam kde sa podáva aj chlieb.

45 minút
príprava
60 minút
na 220 °C

Suroviny

2 kg
1,5 l
100 g
10 g
100 g
100 g
2 ks
1 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Z droždia a trochu mlieka pripravíme kvások. Potom pridáme do preosiatej múky ostatné suroviny a dobre vypracujeme cesto. Môžeme pridať aj hrozienka.

  2. 2

    Po vykysnutí, cesto rozdelíme na 3 časti , a zapletieme do vrkoča. Dáme na vymastený veľký plech a necháme ešte trochu podkysnúť./15-20 minút/.

  3. 3

    Cesto potrieme rozšľahaným žĺtkom a dáme piecť do horúcej rúry pri teplote 200 - 250 stupňov. Pečieme asi hodinu. Komu sa zdá že cesta je veľa, stačí suroviny rozdeliť na polovicu.

Recept je zaradený do kategórií:
Bezmäsité jedlá, Slovenská kuchyňa, Dezerty, Na sladko, Koláče, Pečené

Diskusia k receptu