Biely kysnutý koláč
Autor receptu: maryllin
Recept pochádza od kolegyne. Pečiem ho na Veľkú noc a Vianoce. U nás sa väčšinou
konzumuje k rôznym mäsovým predjedlám, alebo k plnenej kapuste, všade tam kde sa
podáva aj chlieb.
45 minút príprava |
60 minút na 220 °C |
Postup
- Z droždia a trochu mlieka pripravíme kvások. Potom pridáme do preosiatej múky ostatné suroviny a dobre vypracujeme cesto. Môžeme pridať aj hrozienka.
- Po vykysnutí, cesto rozdelíme na 3 časti , a zapletieme do vrkoča. Dáme na vymastený veľký plech a necháme ešte trochu podkysnúť./15-20 minút/.
- Cesto potrieme rozšľahaným žĺtkom a dáme piecť do horúcej rúry pri teplote 200 - 250
stupňov. Pečieme asi hodinu.
Komu sa zdá že cesta je veľa, stačí suroviny rozdeliť na polovicu.