Bielkové kolieska s orechom

dvorka - fotkadvorka, 11. decembra 2013
Bielkové kolieska s orechom
Foto: dvorka

Vianoce sú predo dvermi a zas som po rokoch upiekla pečivo, ktoré je lahodiace oku aj jazyku. Je tu tento recept už daný, no Zobraziť celý popisVianoce sú predo dvermi a zas som po rokoch upiekla pečivo, ktoré je lahodiace oku aj jazyku. Je tu tento recept už daný, no moja mamka pečivko ozdobuje vlašským orechom a takto to robím aj ja.

7 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
400 g
250 g
2 ks
1 bal.
Poleva:
2 ks na sneh
150 g
Ozdoba:
1/2 ks
1/2 ks namiesto vlašského orecha
1/2 ks namiesto vlašského orecha
Na zlepenie:




Postup

  1. 1

    Múku som v mise zmiešala s vanilkovým cukrom, do stredu som pridala žĺtka, zmäknutú Heru som nakrájala na kúsky a poukladala na múku. Rukou som spracovala hladké cesto. Cesto treba nechať aspoň 2 hodiny odležať, moje spalo v chladničke viac ako deň nakoľko som na neho nemala čas. Večer som si ho vybrala a po hodine malo izbovú teplotu a dalo sa s ním pracovať. Poriadne som ho znova prehnietila. Na pomúčenej doske som cesto opatrne vyvaľkala na hrúbku 3 - 5 mm a vykrojila som malé kolieska o priemere 4 cm. Poukladala som na dva plechy.

  2. 2

    Bielok som si vymiešala na tuhý sneh. Miešala som ručným el. šľahačom 3 minúty. Potom som po lyžičkách primiešavala preosiaty cukor. Sladkú bielkovú polevu som si dala do striekačkovej zdobičky a kolieska na jednom plechu som touto penou ozdobila. Do stredu som dala polovičku orecha. Môže byť aj lieskový alebo mandľa.

  3. 3

    Do vyhriatej teplovzdušnej rúry na 180°C som vložila oba plechy a piekla 7 minút. Kolieska aj bielka pekne podrástli. Počas pečenia som spracovala cesto a vykrojila kolieska na ešte jeden plech. Polovicu som ozdobila bieklovou polevou a orechom.

  4. 4

    Po upečení som pečivo premiestnila na dosku. Na neozdobené koliesko som dala trocha ríbezľovo egrešového džemu, rozotrela ho a prilepila som ozdobené koliesko. Pozliepala som všetky dvojice a uložila do vianočnej krabice. Fotopostup som tentokrát nerobila lebo som piekla v noci a v kuchyni mám slabé svetlo.

    Bielkové kolieska s orechom - obrázok 4

Diskusia k receptu

bytkrasna
Ahoj Dvorka, ak sa chceš zapojiť do súťaže o naj recept, môžeš aj na stránke bytkrasna.sk - stačí poslať recept a fotku na infovbytkrasna.sk
mariamka
su naozaj krasne, take som este nevidela :) mne osobne sa velmi paci taketo "prirodne" zdobenie
valeri
Sú peknučké, ukladám si ich k roku. Teraz už mám toho až-až, a ešte nejaké sú v pláne na želanie mojich najdrahších.
frezia
Su peknucne, vsetko na ne mam, vyskusam ich urobit.
eviana
Prekrásne... kedysi veľmi veľmi dávno som na jednej svadbe takéto jedla a veľmi mi chutili... Ďakujem za pripomenutie receptu a skvelú inšpiráciu, ukladám do Vianoce 2013 a 5* dávam :)
evia
sú pre mňa nové, vyskúšam, len sa bojím, aby mi ten sneh neklesol na tenkú placku. No uvidíme. Máš ich krásne.
evia
sú pre mňa nové, vyskúšam, len sa bojím, aby mi ten sneh neklesol na tenkú placku. No uvidíme. Máš ich krásne.
hubarka35
No tieto koláčiky sú fantasické,dík za pripomenutie-robievala ich moja krstná mama-len tie som vyjedala....ukladám do KK.
evia
takže som vyskúšala, sneh neklesol, ako som sa obávala, šikovne sa robia a sú výborné.
majdus
Aj ja dakujem, su nadherneee! Spravim tento rok! Mnam! :-)
marienka44
Nerozumiem celkom postupu. Pochopila som to tak, že niektoré kolieska ostali nezlepené a až tretí plech si zlepovala cisté kolečko s koleckom ozdobeným so snehom a orechom. Je to tak?Prečo nie všetky ?
Aj susedka mi minule ponukla niečo podobné, koliečko bolo z lineckého cesta a navrchu nevarený, len vysľahaný sneh bez orecha, lebo ona má protézu a orech je pre nu pritvrdý. :-)
dvorka
@Marienka44 (29.12.2017 12:35)

Vykrojené kolieska som poukladala na 2 plechy (bod číslo 1 posledná veta).
Polovicu koliesok som ozdobila bielkovou polevou a orechom (bod 2 štvrtá veta).
Piekla som ich spolu v teplovzdušnej rúre (bod 3).
Zlepovala som čisté kolieska s bielkovými - teda dvojice (bod 4 tretia veta).
Niekto pečie všetky kolieska s bielkovou polevou, preto Ťa to možno pomýlilo. Mne sa to zdá potom viac sladké.
Pekný a veselý Nový rok prajem :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia