Bielkové kolieska s orechom

Autor receptu: dvorka

Vianoce sú predo dvermi a zas som po rokoch upiekla pečivo, ktoré je lahodiace oku aj jazyku. Je tu tento recept už daný, no moja mamka pečivko ozdobuje vlašským orechom a takto to robím aj ja.

7 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Múku som v mise zmiešala s vanilkovým cukrom, do stredu som pridala žĺtka, zmäknutú Heru som nakrájala na kúsky a poukladala na múku. Rukou som spracovala hladké cesto. Cesto treba nechať aspoň 2 hodiny odležať, moje spalo v chladničke viac ako deň nakoľko som na neho nemala čas. Večer som si ho vybrala a po hodine malo izbovú teplotu a dalo sa s ním pracovať. Poriadne som ho znova prehnietila. Na pomúčenej doske som cesto opatrne vyvaľkala na hrúbku 3 - 5 mm a vykrojila som malé kolieska o priemere 4 cm. Poukladala som na dva plechy.
  2. Bielok som si vymiešala na tuhý sneh. Miešala som ručným el. šľahačom 3 minúty. Potom som po lyžičkách primiešavala preosiaty cukor. Sladkú bielkovú polevu som si dala do striekačkovej zdobičky a kolieska na jednom plechu som touto penou ozdobila. Do stredu som dala polovičku orecha. Môže byť aj lieskový alebo mandľa.
  3. Do vyhriatej teplovzdušnej rúry na 180°C som vložila oba plechy a piekla 7 minút. Kolieska aj bielka pekne podrástli. Počas pečenia som spracovala cesto a vykrojila kolieska na ešte jeden plech. Polovicu som ozdobila bieklovou polevou a orechom.
  4. Po upečení som pečivo premiestnila na dosku. Na neozdobené koliesko som dala trocha ríbezľovo egrešového džemu, rozotrela ho a prilepila som ozdobené koliesko. Pozliepala som všetky dvojice a uložila do vianočnej krabice. Fotopostup som tentokrát nerobila lebo som piekla v noci a v kuchyni mám slabé svetlo.