Bezlepkový zemiakový chlieb
Foto: novalim
Bezlepkový zemiakový chlieb sme upiekli z našich múk vhodných na kysnuté pečenie – múky Promix Forte (ktorá sa skvelo hodí na druhy pečív, kde Zobraziť celý popisBezlepkový zemiakový chlieb sme upiekli z našich múk vhodných na kysnuté pečenie – múky Promix Forte (ktorá sa skvelo hodí na druhy pečív, kde sa vyžaduje manuálna práca a miesenie) a z múky Promix BETA, ktorá je okrem vhodnosti na kysnuté obohatená zmesou morských minerálov a obsahuje navyše aj jablčnú vlákninu. Do cesta sme ešte pridávali varené zemiaky. Tie zabezpečujú, že chlieb bude šťavnatý, nebude vysychať a v neposlednom rade mu dodajú aj špecifickú chuť. Vyskúšate?
porcií
príprava
na 230 °C
Postup
-
1
Uvaríme asi 3 stredne veľké zemiaky v šupke a dáme ich vychladnúť.
- 2
Vo vlažnej vode rozpustíme kryštálový cukor a čerstvé droždie. Oba druhy bezlepkových múk premiešame v mise, pridáme soľ (a kľudne aj rascu alebo chlebové korenie, ak máte radi), dobre všetky suché prísady premiešame a napokon vlejeme vodu s rozpusteným cukrom a droždím (nemusíme nechávať nakysnúť). Pomocou mixéra hnietiacim hákom vymiesime za 5 minút cesto, ktoré sa začína oddeľovať od misy.
- 3
Kým sa cesto miesi, ošúpeme zemiaky a pomačkáme ich lisom alebo postrúhame najemno na strúhadle na pomúčenú pracovnú dosku.
- 4
Vymiesené cesto vyklopíme na zemiaky, ruky si poprášime bezlepkovou múkou a zemiaky vmiesime do cesta. Vznikne nám krásne pružné, nelepivé cesto, ktoré dáme do ošatky kysnúť asi na hodinu.
- 5
Rúru rozohrejeme na 230 stupňov (ideálne na parnom režime). Ak nemáme parný režim, na dno rúry dáme misu z jenského skla s vodou, ktorá nám bude vytvárať paru. Vykysnuté cesto vyklopíme z ošatky opatrne na plech s papierom na pečenie, môžeme na povrchu narezať a rýchlo vložíme plech s chlebom do rúry, aby sme v nej udržali čo najviac pary. Pečieme na 230 stupňoch asi 25 minút. Po dopečení odskúšame poklopkaním na spodok chleba, či je hotový (dopečený chlieb vydáva po poklopkaní dutý zvuk).
- 6
Chlieb necháme úplne vychladnúť, až potom ho rozrežeme. (počas chladnutia sa ešte dopeká striedka, ak chlieb rozrežeme hoci len vlažný, môže mu to uškodiť).
Tiež bezlepkový chlieb:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu