Foto: frezia68
Starodávny recept pre chudobnejších. Nehľadám pôvod, sú známe na Šariši aj Spiši a možno všade. Varili nám mamky, babky po vojne, keď bol nedostatok statkov, Zobraziť celý popisStarodávny recept pre chudobnejších. Nehľadám pôvod, sú známe na Šariši aj Spiši a možno všade. Varili nám mamky, babky po vojne, keď bol nedostatok statkov, ale dosť lásky. Dnes som vyskúšala bezlepkovú verziu, lebo moderná doba rozširuje rady bezlepkáčov.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Skúsila som robiť bezlepkové rezance. Nemám vždy dobré skúsenosti s múkou, kruší sa, lepí sa, treba použiť viac vody ako pri bežnej pšeničnej. Ale chcela som tradičné, ako nás mamky učili, teda bez vody, len s vajíčkom. A použiť len toľko múky, koľko vajíčko príjme. Skúsila som asi na jedno vajíčko 10 dkg múky, ale musela som pridať ďaľšie vajce.
-
2
Teda na 15 dkg múky treba 2 vajíčka, aby vzniklo to hladké cesto. Kto bude skúšať, lepšie dať napr.12 dkg múky a postupne podsýpať, lebo kvalita cesta závisí od veľkosti vajec, aj na druhu múky.
-
3
Ani som mu nedopriala oddych a hneď som vaľkala. Nemusela som na tenúčko, lebo veď nie na rezance do polievky a tie ani skúšať nebudem. Lebo cesto sa nevaľká ako z pšeničnej, veď aj tie okraje sú strapaté.....tak som ich orezala a z nich urobím "štipkané",poznáte?
-
4
A tu sú štipkané. Voľakedy gazdinky rozvaľkané cesto nakrájali na menšie pláty a keď obschli, lámali-štipkali a boli náhradou za fliačky, či do polievky. Výborné na fliačky so zemiakmi na cibuľke.
-
5
Narezané rezance som čerstvé varila asi 7-8 min. Medzitým som na prepustenom masle upražila strúhanku do zlata, trocha posolila a do toho pekáča som pridala uvarené rezance, dobre pomiešala, polovicu som odobrala a tie budú na sladko. Zvyšok som ešte podľa potreby osolila, dala na teplý tanier, ozdobila uhorkou. Ak sme mali tie rezance vtedy, keď už boli v záhrade uhorky, tak najradšej sme mali s uhorkovým šalátom a ten bol výborný s trochou kyslej smotany a s cesnakom.
-
6
Ale aj tak nám lepšie chutili na sladko. A ak boli ešte k tomu orechy a hrubo posypané práškovým cukrom........to bola fajnotka. A ak nebolo orechov, tak sme obyčajne mali k nim kompót, podľa toho čo dala záhrada. Čerešňový, jablkový, egrešový..... :-) Ale ak urobíte z hotových rezancov, obed je hotový do pol hodiny.
Diskusia k receptu