Bezlepkové rezance so strúhankou fotorecept

frezia68 - fotkafrezia68, 11. februára 2015
Bezlepkové rezance so strúhankou (fotorecept)
Foto: frezia68

Starodávny recept pre chudobnejších. Nehľadám pôvod, sú známe na Šariši aj Spiši a možno všade. Varili nám mamky, babky po vojne, keď bol nedostatok statkov, Zobraziť celý popisStarodávny recept pre chudobnejších. Nehľadám pôvod, sú známe na Šariši aj Spiši a možno všade. Varili nám mamky, babky po vojne, keď bol nedostatok statkov, ale dosť lásky. Dnes som vyskúšala bezlepkovú verziu, lebo moderná doba rozširuje rady bezlepkáčov.

2
porcie
20 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

150 g
2 ks
 prepustené
podľa potreby bezlepková
 sladkokyslé
Na sladko:
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Skúsila som robiť bezlepkové rezance. Nemám vždy dobré skúsenosti s múkou, kruší sa, lepí sa, treba použiť viac vody ako pri bežnej pšeničnej. Ale chcela som tradičné, ako nás mamky učili, teda bez vody, len s vajíčkom. A použiť len toľko múky, koľko vajíčko príjme. Skúsila som asi na jedno vajíčko 10 dkg múky, ale musela som pridať ďaľšie vajce.

    Bezlepkové rezance so strúhankou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Teda na 15 dkg múky treba 2 vajíčka, aby vzniklo to hladké cesto. Kto bude skúšať, lepšie dať napr.12 dkg múky a postupne podsýpať, lebo kvalita cesta závisí od veľkosti vajec, aj na druhu múky.

    Bezlepkové rezance so strúhankou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ani som mu nedopriala oddych a hneď som vaľkala. Nemusela som na tenúčko, lebo veď nie na rezance do polievky a tie ani skúšať nebudem. Lebo cesto sa nevaľká ako z pšeničnej, veď aj tie okraje sú strapaté.....tak som ich orezala a z nich urobím "štipkané",poznáte?

    Bezlepkové rezance so strúhankou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    A tu sú štipkané. Voľakedy gazdinky rozvaľkané cesto nakrájali na menšie pláty a keď obschli, lámali-štipkali a boli náhradou za fliačky, či do polievky. Výborné na fliačky so zemiakmi na cibuľke.

    Bezlepkové rezance so strúhankou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Narezané rezance som čerstvé varila asi 7-8 min. Medzitým som na prepustenom masle upražila strúhanku do zlata, trocha posolila a do toho pekáča som pridala uvarené rezance, dobre pomiešala, polovicu som odobrala a tie budú na sladko. Zvyšok som ešte podľa potreby osolila, dala na teplý tanier, ozdobila uhorkou. Ak sme mali tie rezance vtedy, keď už boli v záhrade uhorky, tak najradšej sme mali s uhorkovým šalátom a ten bol výborný s trochou kyslej smotany a s cesnakom.

    Bezlepkové rezance so strúhankou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ale aj tak nám lepšie chutili na sladko. A ak boli ešte k tomu orechy a hrubo posypané práškovým cukrom........to bola fajnotka. A ak nebolo orechov, tak sme obyčajne mali k nim kompót, podľa toho čo dala záhrada. Čerešňový, jablkový, egrešový..... :-) Ale ak urobíte z hotových rezancov, obed je hotový do pol hodiny.

    Bezlepkové rezance so strúhankou (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

afataga
ved zas az tak nemusis ist s dobou :-), poznam len nasladko od babky, tie som mala rada, na slano si neviem predstavit
izabella929
všetky druhy domácich cestovín mám rada a s čím koľvek posypané..) buď na slano, alebo na sladko, sú vynikajúce domáce jedlo..) ked som bola maličká, najradšej som ich mala iba tak s masťou..mne ich babička nesmela posypať ničím...vydarené sú aj tvoje, ale s uhorkou som ich veru ešte nejedla...)
elixir
Veľmi pekné cestoviny, pre mňa tiež na sladko... šup do KK.
frezia68
@micanela :V nemocniciach aj dnes? A ja som myslela,že je to zabudnuté jedlo.Ale sa priznám,že ja tiež využívam rezance radšej ako makové,či orechové :-)
frezia68
Ďakujem za komentáre a @izabella929 :myslela som,že takto na slano "s brezľami" ich málo kto pozná,preto som pridala ten recept.Ďakujem Ti za milý komentár :-)
pacik
Dobre, že si ich pridala, takéto veru u nás nepoznáme, ale vyskúšame :-)