Bezlepkové rezance so strúhankou (fotorecept)

Autor receptu: frezia68

Starodávny recept pre chudobnejších. Nehľadám pôvod, sú známe na Šariši aj Spiši a možno všade. Varili nám mamky, babky po vojne, keď bol nedostatok statkov, ale dosť lásky. Dnes som vyskúšala bezlepkovú verziu, lebo moderná doba rozširuje rady bezlepkáčov.

2
porcie
20 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Skúsila som robiť bezlepkové rezance. Nemám vždy dobré skúsenosti s múkou, kruší sa, lepí sa, treba použiť viac vody ako pri bežnej pšeničnej. Ale chcela som tradičné, ako nás mamky učili, teda bez vody, len s vajíčkom. A použiť len toľko múky, koľko vajíčko príjme. Skúsila som asi na jedno vajíčko 10 dkg múky, ale musela som pridať ďaľšie vajce.
  2. Teda na 15 dkg múky treba 2 vajíčka, aby vzniklo to hladké cesto. Kto bude skúšať, lepšie dať napr.12 dkg múky a postupne podsýpať, lebo kvalita cesta závisí od veľkosti vajec, aj na druhu múky.
  3. Ani som mu nedopriala oddych a hneď som vaľkala. Nemusela som na tenúčko, lebo veď nie na rezance do polievky a tie ani skúšať nebudem. Lebo cesto sa nevaľká ako z pšeničnej, veď aj tie okraje sú strapaté.....tak som ich orezala a z nich urobím "štipkané",poznáte?
  4. A tu sú štipkané. Voľakedy gazdinky rozvaľkané cesto nakrájali na menšie pláty a keď obschli, lámali-štipkali a boli náhradou za fliačky, či do polievky. Výborné na fliačky so zemiakmi na cibuľke.
  5. Narezané rezance som čerstvé varila asi 7-8 min. Medzitým som na prepustenom masle upražila strúhanku do zlata, trocha posolila a do toho pekáča som pridala uvarené rezance, dobre pomiešala, polovicu som odobrala a tie budú na sladko. Zvyšok som ešte podľa potreby osolila, dala na teplý tanier, ozdobila uhorkou. Ak sme mali tie rezance vtedy, keď už boli v záhrade uhorky, tak najradšej sme mali s uhorkovým šalátom a ten bol výborný s trochou kyslej smotany a s cesnakom.
  6. Ale aj tak nám lepšie chutili na sladko. A ak boli ešte k tomu orechy a hrubo posypané práškovým cukrom........to bola fajnotka. A ak nebolo orechov, tak sme obyčajne mali k nim kompót, podľa toho čo dala záhrada. Čerešňový, jablkový, egrešový..... :-) Ale ak urobíte z hotových rezancov, obed je hotový do pol hodiny.