Foto: katherinkatka
Pripekané parené buchty pripravované na panvici.
porcií
príprava
Postup
-
1
Pripravíme si kvások, dáme droždie do letnej vody (200 ml) a cukor
-
2
Keď vzrastie pridáme vajce, múku
-
3
Vypracujeme ťahavé cesto.
-
4
Z cesta odoberáme kúsky a vytvoríme malú placku a dáme za ČL lekváru, ruky si vopred namažeme olejom, aby sa s cestom lahšie pracovalo.
-
5
Zavinieme do guličky a kladieme na vymastenú podložku, necháme vykysnúť cca 10-15 min.
-
6
Buchty dáme na dobre rozhriaty olej osmažiť (1 min.),aby zo spodnej časti boli bledo hnedé,pripečené, potom znížime plameň,prilejeme za žufanku horúcej vody(držíme nad panvicou pokrievku nakoľko naliata voda do oleja začne prskať. Pri nižšej teplote buchty necháme prikrité, kým nevysičí voda.
-
7
Krásne naparené buchty pred koncom popicháme špandlou alebo vidličkou aby rýchlejšie sa odparila prebytočna para a nesplaskli.
-
8
Dáme na tanier a polejeme výpekom z panvice,alebo polejeme rozpustenym maslom. Krásne vidieť ako sa lekvár vláčne rozteká a buchty sú zo spodu jemne pričené a mäkkučké. Posýpku na buchty si zvolíme podľa chuti. Granko,tvaroh.....
Diskusia k receptu