Foto: dobizu
Tento recept je od autorky Tatiany Seredičovej z internetu a ja som ho ako čerstvý celiatik skúšala upiecť. Chutil nielen mne, ale aj celej Zobraziť celý popisTento recept je od autorky Tatiany Seredičovej z internetu a ja som ho ako čerstvý celiatik skúšala upiecť. Chutil nielen mne, ale aj celej našej rodine. V recepte autorka ešte pridáva k surovinám 1 PL rumu, ale keďže u nás tieto muffinky je aj malá trojročná neterka Katka, ja som túto prísadu vynechala (ale pokojne si ju do cesta dajte). Autorka ich uvádza ako Muffiny s čokoládovou polevou, ale ja som zmenila polevu na citrónovú, sú oveľa sviežejšie.
porcií
príprava
na 180-200 °C
Postup
-
1
Pripravíme a odvážime si všetky suroviny, žĺtky oddelíme od bielkov, zmiešame múky s kypriacim práškom a Psylliom (prírodná vláknina - dostať v lekárni alebo obchodoch so zdravou výživou). Z práškového cukru odoberieme asi 3 PL, ktoré použijeme pri šľahaní snehu z bielkov.
-
2
Zmäknutý tuk vyšľaháme so žĺtkami, práškovým a vanilkovým cukrom do peny.
-
3
Postupne pridávame mlieko. (Nezľaknite sa, ak sa vytvoria také zrazené hrudky, keď sa pridá múka, krásne sa to rozíde a spojí).
-
4
Postupne na nižších obrátkach zašľaháme zmes múky, kypriaceho prášku a Psyllia. (Tu je čas na pridanie aj tej 1 PL rumu, ak by ste chceli.)
-
5
Bielky vyšľaháme na tuhý sneh a postupne doň zašľaháme zvyšný cukor (tie odložené 3 PL). Zľahka vareškou primiešame k žĺtkovej hmote.
-
6
Na plech si pripravíme papierové košíčky alebo inú formu na pečenie muffinov. Polievkovou lyžicou plníme formičky - masu nedávame doplna, cesto pečením narastie. Záleží od veľkosti formičiek, ja som mala tie väčšie košíčky a z tejto dávky mi vyšlo 15 kusov. Pečieme vo vyhriatej rúre do zlatohneda cca 30 minút.
-
7
Zatiaľ si pripravíme polevu - vytlačíme si šťavu z jedného citróna a podľa potreby pridávame práškový cukor. Dobre vymiešame. Upečené muffiny necháme trochu vychladnúť a ešte teplé ozdobíme citrónovou polevou.
-
8
Vrch ešte môžeme ozdobiť farebnou posýpkou. Muffinky sú vláčne (vďaka pridanému Psylliu aj na druhý deň) a tá citrónová poleva im dáva takú sviežu chuť. Dobrú chuť prajem!
tak je mohu upéct jako ty.
A ešte @elisticka , ak smiem, ako je to teda s tými výrobkami Dr. Oetker. Ja som si čítala aj tie listy od výrobcu na www.celiakia.sk aj na tej stránke, čo si dala odkaz. Tak teraz neviem, lebo ozaj sa to vzťahuje na všetky ich výrobky, podľa toho nového zákona si len spĺňajú povinnosť. Ale ja som čítala zloženie a nič zo pšenice v tom ozaj nie je. Len je to tým závodom, že spracovávajú aj pšenicu a ešte ovsené vločky - ako som čítala na nejakom ich výrobku. Ďakujem za odpoveď a tvoj názor. Prajem ti nádherný deň a víkend strávený s najbližšími! :-)