Bezlepkové muffiny fotorecept

dobizu - fotkadobizu, 10. augusta 2010
Bezlepkové muffiny (fotorecept)
Foto: dobizu

Tento recept je od autorky Tatiany Seredičovej z internetu a ja som ho ako čerstvý celiatik skúšala upiecť. Chutil nielen mne, ale aj celej Zobraziť celý popisTento recept je od autorky Tatiany Seredičovej z internetu a ja som ho ako čerstvý celiatik skúšala upiecť. Chutil nielen mne, ale aj celej našej rodine. V recepte autorka ešte pridáva k surovinám 1 PL rumu, ale keďže u nás tieto muffinky je aj malá trojročná neterka Katka, ja som túto prísadu vynechala (ale pokojne si ju do cesta dajte). Autorka ich uvádza ako Muffiny s čokoládovou polevou, ale ja som zmenila polevu na citrónovú, sú oveľa sviežejšie.

15
porcií
30 minút
príprava
30 minút
na 180-200 °C

Suroviny

170 g
2 ks
160 g
40 g
150 g
1 bal.
1/2 bal.
1 KL
120 ml
Poleva:




Postup

  1. 1

    Pripravíme a odvážime si všetky suroviny, žĺtky oddelíme od bielkov, zmiešame múky s kypriacim práškom a Psylliom (prírodná vláknina - dostať v lekárni alebo obchodoch so zdravou výživou). Z práškového cukru odoberieme asi 3 PL, ktoré použijeme pri šľahaní snehu z bielkov.

    Bezlepkové muffiny (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zmäknutý tuk vyšľaháme so žĺtkami, práškovým a vanilkovým cukrom do peny.

    Bezlepkové muffiny (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Postupne pridávame mlieko. (Nezľaknite sa, ak sa vytvoria také zrazené hrudky, keď sa pridá múka, krásne sa to rozíde a spojí).

    Bezlepkové muffiny (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Postupne na nižších obrátkach zašľaháme zmes múky, kypriaceho prášku a Psyllia. (Tu je čas na pridanie aj tej 1 PL rumu, ak by ste chceli.)

    Bezlepkové muffiny (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Bielky vyšľaháme na tuhý sneh a postupne doň zašľaháme zvyšný cukor (tie odložené 3 PL). Zľahka vareškou primiešame k žĺtkovej hmote.

    Bezlepkové muffiny (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na plech si pripravíme papierové košíčky alebo inú formu na pečenie muffinov. Polievkovou lyžicou plníme formičky - masu nedávame doplna, cesto pečením narastie. Záleží od veľkosti formičiek, ja som mala tie väčšie košíčky a z tejto dávky mi vyšlo 15 kusov. Pečieme vo vyhriatej rúre do zlatohneda cca 30 minút.

    Bezlepkové muffiny (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zatiaľ si pripravíme polevu - vytlačíme si šťavu z jedného citróna a podľa potreby pridávame práškový cukor. Dobre vymiešame. Upečené muffiny necháme trochu vychladnúť a ešte teplé ozdobíme citrónovou polevou.

    Bezlepkové muffiny (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vrch ešte môžeme ozdobiť farebnou posýpkou. Muffinky sú vláčne (vďaka pridanému Psylliu aj na druhý deň) a tá citrónová poleva im dáva takú sviežu chuť. Dobrú chuť prajem!

    Bezlepkové muffiny (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

elisticka
@dobizu pekne pokracujes len pozor tie ozdoby maju lepok!!!!ja som to tiez dala dcere na kolac este ze sme mohli dat prec cololadu a jedla len bez nej
celka
Samozřejmě, že si recept ukládám do své KK. Nemám formu na muffiny
tak je mohu upéct jako ty.
majkas
dobizu, receptik si ukladam, vyzeraju fakt lakavo:)
dobizu
@elisticka - ja som to už predtým pozerala, ale to sa týka všetkých výrobkov Dr. Oetker, nielen tých ozdôb - ja som pozerala zloženie na tých ozdobách a je tem kukuričný škrob... ? Tak neviem, veď tu bežne používame ich výrobky - puding, zlatý klas, želatínový stužovač, vanilkový cukor, kypriaci prášok... Oni len uvádzajú, že môžu obsahovať stopy lepku, keďže sú spracovávané v takej továrni...Nie? Ale ďakujem veľmi pekne za upozornenie, ja som tie ozdoby aj tak dávala kvôli malej neteri, ja ich aj tak dávam dolu, mne to nechutí, ja som si pre mňa nechávala len s polevou :-)
elisticka
@dobizu blahozelam k vyhre :_)))aspon mozes mufinky robit uz v novej forme:-)))nielen v papierikoch !!!
dobizu
@elisticka - úprimne ti ďakujem za tvoju srdečnosť. Veľmi si ju vážim. Krajšie ráno som ani nemohla mať. Moja radosť bola neopísateľná. Máš pravdu, tie muffiny budú teraz nádherne vyrastené do výšky, tak ako sa patrí!!! Už sa teším na prvú dávku, ktorú v nej upečiem :-).
A ešte @elisticka , ak smiem, ako je to teda s tými výrobkami Dr. Oetker. Ja som si čítala aj tie listy od výrobcu na www.celiakia.sk aj na tej stránke, čo si dala odkaz. Tak teraz neviem, lebo ozaj sa to vzťahuje na všetky ich výrobky, podľa toho nového zákona si len spĺňajú povinnosť. Ale ja som čítala zloženie a nič zo pšenice v tom ozaj nie je. Len je to tým závodom, že spracovávajú aj pšenicu a ešte ovsené vločky - ako som čítala na nejakom ich výrobku. Ďakujem za odpoveď a tvoj názor. Prajem ti nádherný deň a víkend strávený s najbližšími! :-)
jerica
Gratulujem k výhre!!!! zaslúžená!!! :-))
elisticka
@dobizu ja tiez pouzivam vsetko od dr.oetkera ale ked som ja dala na zakusok tie ozdoby tak dcera povedala ze je tam lepok len neviem ako uz vyzerali nie som si ista nechcem ta doviest do rozpakov uz aj ja nad tym dumam aby som zbytocne nepanikarila.fakt neviem ci boli od dr.oetkera.ale najblizsiu dobu to pozriem v obchode ale ked hovoris ze je tam len kukuricny skrob tak je to v poriadku.mohla som mat ine kupene prepac ak som narobila zbytocne paniku ale vies to len z opatrnosti nic zle som tym nemyslela:-))aj ja ti prajem prijemny vikend :-)))
dobizu
@elisticka , si zlatá, že si v strehu, pri tejto diagnóze nie je opatrnosti nikdy dosť, preto som aj ja zbystrila pozornosť - ozaj som ich hneď bežala skontrolovať, bol tam kukuričný škrob, ešte som pozerala také snehové vločky - tam je ryžový škrob. Tie bielo-zlaté som zatiaľ nemala, dobre, že si na to upozornila. Ja čítam na všetkom zloženie a inak táto firma aj odporučila čítať zloženie výrobkov. :-)
elisticka
@dobizu dnes som bola v COOP a pozerala som tie ozdobky a fakt len tie co mas ty su bezlepkove ostatne tie zlate a strieborne gulicky a este jedny hviezdice to vsetko bolo s psenicnym skrobom !!!tak ozaj musime citat a este nieco boli sme v celiatickom kutiku a maju to tam pomiesane vyrobky aj co obsahuje psenicu!!!no potom sa spoliehaj na to ze je to bezlepkove.keby som bola mala cas tak si dam zavolat veducu co to ako tak mozu ukladat keby to bol jeden sacok vies to sa mmoze stat ze to tam niekto hodi ale tam bolo toho vela !!!nezodpovednost!!
dobizu
@elisticka - to majú asi nariadené, v týchto predajniach :-) Švagriná mi tam chcela kúpiť nejakú sladkosť do balíka k meninám, ale márna snaha, vybavila to v lekárni:-) Aj u nás majú "vraj diétne" výrobky jedny cez druhé, je im jedno či sú celiatické, diabetické alebo len bio... človek aby tam strávil pol dňa, kým to všetko preskúma... to nám ozaj potom nezostáva nič iné, ako poradiť si navzájom...
moli
Mňamííííííííííí!!!Už by som sa ani nebála byť celiatička!S toľkými skvelými receptami by som si i ja mlstný jazýček aj poradila :o)
dobizu
@moli , a to ešte len keď pozrieš na recepty @elisticka !!!!! Jedna báseň! Mohla by pokojne vydávať kulinársky magazín pre celiatikov! Ďakujeme, @moli ! :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia