Bezlepkové muffiny (fotorecept)

Autor receptu: dobizu

Tento recept je od autorky Tatiany Seredičovej z internetu a ja som ho ako čerstvý celiatik skúšala upiecť. Chutil nielen mne, ale aj celej našej rodine. V recepte autorka ešte pridáva k surovinám 1 PL rumu, ale keďže u nás tieto muffinky je aj malá trojročná neterka Katka, ja som túto prísadu vynechala (ale pokojne si ju do cesta dajte). Autorka ich uvádza ako Muffiny s čokoládovou polevou, ale ja som zmenila polevu na citrónovú, sú oveľa sviežejšie.

15
porcií
30 minút
príprava
30 minút
na 180-200 °C

Postup

  1. Pripravíme a odvážime si všetky suroviny, žĺtky oddelíme od bielkov, zmiešame múky s kypriacim práškom a Psylliom (prírodná vláknina - dostať v lekárni alebo obchodoch so zdravou výživou). Z práškového cukru odoberieme asi 3 PL, ktoré použijeme pri šľahaní snehu z bielkov.
  2. Zmäknutý tuk vyšľaháme so žĺtkami, práškovým a vanilkovým cukrom do peny.
  3. Postupne pridávame mlieko. (Nezľaknite sa, ak sa vytvoria také zrazené hrudky, keď sa pridá múka, krásne sa to rozíde a spojí).
  4. Postupne na nižších obrátkach zašľaháme zmes múky, kypriaceho prášku a Psyllia. (Tu je čas na pridanie aj tej 1 PL rumu, ak by ste chceli.)
  5. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh a postupne doň zašľaháme zvyšný cukor (tie odložené 3 PL). Zľahka vareškou primiešame k žĺtkovej hmote.
  6. Na plech si pripravíme papierové košíčky alebo inú formu na pečenie muffinov. Polievkovou lyžicou plníme formičky - masu nedávame doplna, cesto pečením narastie. Záleží od veľkosti formičiek, ja som mala tie väčšie košíčky a z tejto dávky mi vyšlo 15 kusov. Pečieme vo vyhriatej rúre do zlatohneda cca 30 minút.
  7. Zatiaľ si pripravíme polevu - vytlačíme si šťavu z jedného citróna a podľa potreby pridávame práškový cukor. Dobre vymiešame. Upečené muffiny necháme trochu vychladnúť a ešte teplé ozdobíme citrónovou polevou.
  8. Vrch ešte môžeme ozdobiť farebnou posýpkou. Muffinky sú vláčne (vďaka pridanému Psylliu aj na druhý deň) a tá citrónová poleva im dáva takú sviežu chuť. Dobrú chuť prajem!