Foto: dobizu
Keďže zdobenie medovníčkov patrí k mojim koníčkom, rozhodla som sa otestovať tie bezlepkové, aby som bola pripravená, keď Vianoce zaklopú na dvere. Recept je Zobraziť celý popisKeďže zdobenie medovníčkov patrí k mojim koníčkom, rozhodla som sa otestovať tie bezlepkové, aby som bola pripravená, keď Vianoce zaklopú na dvere. Recept je od pani Ivy Bušinovej, ktorej Bezlepková kuchárka je základom kuchyne asi každého celiatika. S výsledkom som maximálne spokojná, sú chuťovo lahodné, mäkké, pekne narástli, neroztekajú sa ani sa nedrobia a až sa rozplývajú na jazyku. Dokonca som ich aj narýchlo prizdobila - keď medovníčky, tak ako sa patrí! :-)
porcií
príprava
na 180-200 °C
Suroviny
Cesto: | |
250-300 g |
|
150 g |
|
50 g |
|
2 ks |
|
2 PL |
|
1 KL |
|
1/2 KL |
|
1/4 KL |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Bielková poleva: | |
1 ks |
|
200 g |
|
Postup
-
1
Pripravíme a odvážime si potrebné suroviny. Maslo alebo Heru rozpustííme.
-
2
Múku s cukrom preosejeme, pridáme sódu bikarbónu, mletú škoricu a klinčeky (dostať ich kúpiť aj ako mleté korenie).
-
3
Pridáme vajíčka, med a rozpustené maslo (Heru).
-
4
Z pripravených surovín dobre vypracujeme cesto.
-
5
Cesto zabalíme do fólie alebo mikroténového vrecka a necháme minimálne 24 hodín odpočívať v chladničke alebo na chladnom mieste (cesto môže odpočívať aj 2-3 dni).
-
6
Na druhý deň cesto vyvaľkáme - nie príliš tenko (minimálne na hrúbku 0,5 cm) vykrajujeme požadované tvary, uložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180-200 stupňov do ružova. Nesmú príliš zhnednúť, boli by tvrdé. Z tejto dávky mi vyšlo 72 kusov medovníčkov.
-
7
Hneď ako ich vyberieme z rúry, vrch medovníčkov potrieme rozšľahaným vajíčkom. Nepotierame pred pečením! Keď ich potrieme ešte horúce, majú pekný lesklý povrch a vajíčko na nich vyhladí prípadné prasklinky. Medovníčky necháme vychladnúť a potom ľubovoľne zdobíme - bielkovou polevou, čokoládovou polevou alebo necháme len hladké.
-
8
Na bielkovú polevu si pripravíme bielok z 1 vajíčka a asi 200 g práškového cukru. Práškový cukor musí byť preosiaty - ja preosievam aj dvakrát (aby prípadné väčšie "kryštáliky" neupchávali zdobiace vrecko).
-
9
Cukor pridávame k bielku postupne a vareškou vypracujeme bielu snehovú hmotu, ktorá by mala držať tvar. Ak je príliš hustá, pridáme pár kvapiek citrónovej šťavy, ak je riedka, pridáme ešte práškový cukor. Bielkovú polevu nešľaháme!!! Bolo by v nej veľa vzduchu, ktorý by pri vysychaní robil v ozdobách nepekné dierky.
-
10
Polevu naplníme do igelitového vrecka (nie mikroténového - je tenké, trhalo by sa) - mne sa osvedčili uzatvárateľné vrecká, ktoré kupujem v papiernictve. Vrch uzatvoríme gumkou a v rožteku opatrne nastrihneme malú dierku (skúšam od malinkej a ak je treba, trochu ešte pristrihnem). Takto vyrobenú "zdobičku" držíme v dlani a stláčaním zdobíme podľa vlastnej fantázie.
-
11
Toto je na ukážku z medovníčkov, ktoré som robila na žiadosť priateľov na ich svadbu.
-
12
Srdiečko pre mladomanželov.
-
13
Z medovníčkov robievam aj 3-D tvary - napríklad takúto šperkovnicu, upiekla som si jednotlivé diely, pospájala špáradlami a "zlepila" hustejšou bielkovou polevou. Šperkovnica bola naplnená čokoládovými cukríkami a spolu so srdiečkom hore bola súčasťou svadobného daru.
@dobizu sú naozaj nádherné a určite sú aj chutné. Aspoň už nemusím zhaňať recept na medovníčky na vianoce. a tú knižku si asi kúpim tiež ;)
iba tradicne na vianoce ;zdobim s orechami,mandlami ,hrozienkami
a cokoladou.
a pls este k tom u zdobeniu, to ked je cele srdiecko alebo cast akoby zamalovane to ako robis? nejakym stetcom alebo rozotries lyzickou?
@dada1010 - si zlatá, ale určite by sa to naučila, chce to len cvik, pevnú ruku a ešte pevnejšie nervy :-)
super !!! -)
včera som si chystala cesto na medovníčky, tento recept ma naozaj oslovil a pozitívne reakcie mi dali nádej, že vyjdu aj mne, no cesto bolo strašne moc riedke tak som teda pridala múky naviac, potom sa mi ale strašne trhalo a podľa konzistencie som usúdila, že prihodím ešte vajíčko. Nakoniec bola konzistencia celkom ok, teraz odpočíva v chladničke a dnes večer alebo zajtra chcem piecť, no mám obavy, či mi to vôbec pôjde vyvaľkať atd. Kde sa mohla stať chyba? Použila som bzl múku Jizerku. Všetko bolo podľa receptu od vás, okrem značky múky :( Ach som z toho nešťastná lebo po rokoch som sa chcela zase obuť do bzl pečenia keďže som celiatik. Dúfam, že to bude nakoniec ok a budem sa môcť pochváliť, že sa to podarilo zachrániť :)
Milá Veve90, nezúfaj, určite sa podaria... :-) Ja som ich piekla mnohokrát a vždy sa mi podarili. A keby neboli podľa tvojho gusta, skús ich podrviť, pridať orechy, cukor, kakao, maslo, lekvár, trochu rumu... - podľa fantázie... a urobiť rumové guľky obalené v kokose... :-) S Jizerkou žiadnu skúsenosť nemám, a žiaľ, asi len ťažko môžem povedať, či a kde bola u teba nejaká chyba... Tak nech sa darí, a hlavne nech chutí... :-)