Berlínske kysnuté slimáky

babidka - fotkababidka, 4. mája 2010
Berlínske kysnuté slimáky
Foto: babidka

Je to recept z "Malej tučnej kuchárky" ktorú som prednedávnom vyhrala na Vareche. Minule som ho skúšala, a včera som ho znovu piekla v Zobraziť celý popisJe to recept z "Malej tučnej kuchárky" ktorú som prednedávnom vyhrala na Vareche. Minule som ho skúšala, a včera som ho znovu piekla v trochu "upravenej podobe " podľa našej chuti .

18
porcií
25 min minút
príprava
20 min minút
na 200 °C

Suroviny

500 g
1 ks
100 g
50 g
1 kocka
250 ml
100 g
2 ČL
2-3 PL
50-100 g
50 g
50 g
100 g
4-5  PL
150 g
3 PL




Postup

  1. 1

    Urobime si kvások z droždia , vlažného mlieka a 1 PL lyžice cukru .Potom ho pridáme do preosiatej múky , pridáme vajce , maslo , cukor a strúhanú citronovú kôru .Vymiesime cesto a nechame ho kysnúť kým nezdvojásobí svoj objem . Ja ho počas kysnutia aspoň 1-2x zľahka premiesim aby sa doňho dostalo viacej vzduchu a bolo ľahšie.

  2. 2

    Pripravíme si plnku : sušené ovocie dáme do misky a zalejeme ho horúcou vodou aby bolo mäkké.Väčšie kúsky pokrájame .V pôvodnom recepte boli kandizované sušené pomaranče a citrón ale mne osobne to veľmi nechutí a preto som namiesto toho dala sušené marhule a brusnice .Kandizované ovocie nenamáčame ale použijeme suché.

  3. 3

    Z vykysnutého cesta vyvaľkáme obdlžnik . Pomastíme ho rozpusteným maslom , posypeme cukrom zmiešaným so škoricou a mandľami ,pridáme odkvapkané sušené hrozienka , brusnice , marhule / alebo iné obľúbené sušené ovocie/ .

    Berlínske kysnuté slimáky - obrázok 3
  4. 4

    Cesto po dĺžke stočíme a odkrojíme asi 2 cm hrubý plátok . Položíme na pekáč. Na roláde odkrojený koniec znovu opatrne zalepíme .Odrežeme ďalší plátok a tak pokračujeme až pokrájame celú roládu . To cesto ja osobne zalepujem naspäť preto , aby plnka nevytekla cez rez na spodnej strane a pekne ostala v slimáčikovi .

    Berlínske kysnuté slimáky - obrázok 4
  5. 5

    Cesto po okrajoch potrieme masloma necháme ešte chvíľu podkysnúť. Potom pečieme asi pri 200°C asi 20 minút .

    Berlínske kysnuté slimáky - obrázok 5
  6. 6

    Pripravíme si polevu : zohrejeme si marhuľový džem / ale vhodný je aj ríbezľový / džem a potrieme ním ešte teplé slimáky. Z práškového cukru a 3 lyžíc vody si vymiešame cukrovú polevu a aj tou potrieme slimáky . Z toho množstva mi vyšlo 18 slimákov . Kto nemá rád príliš presladené kysnuté koláčiky tak kľudne môže vynechať jednu alebo obidve polevy . Sú výborné aj bez nich ....

Diskusia k receptu

frezia68
Ešte dva mesiace chcem vydržať bez pečenia sladkostí,tak aspoň sa pokochám krásou slimáčikov :-))
babidka
aj ja by som potrebovala nepiect sladke....:-)
no ale da sa to , ked na vareche je tolko lakavych receptov ? uz som zasa pribrala :-))))))
jerica
Zbohom líniia, môj manželíček , síce aj ja , nevieme byť doma bez sladkého, "ňúrame" a keď nič , tak hneď moja ETA zaberie.
babidka
no a tento mi zvlast chuti :-))) lebo je tam vsetko "zdrave " - ovocie , mandle , skorica ,maslo - no a trochu "nezdraveho" cukru...:-)
hkbarbie
hm mnam mnam Babi, zase budem piect, uz som piekla tento tyzden 2x a este je len utorok :-) aj ked ja dam asi namiesto suseneho ovocia cokoladove "chips" a oriesky :-) a polevy vynecham, aby som nemala zababrany gauc :-) diky za receptik!!!
babidka
oriesky nasekaj na hrubšie aby ich tam bolo citit a daj tam susene jahody pre Kristinku :-)
babav
@babidka , poznam podobny kolac (biskupak),do ktoreho sa davaju vsetky tie dobroty ,ale v kysnutom ceste nie,to je pre mna novota.Urcite vyskusam aj tvoju verziu,vyzera lakavo ;-). -
sherin
aj ja ako Jerica :-) "nurame", co by sme si dali sladke, preto casto peciem kysnute kolaciky a slimaciky su u nas casto ziadane, hlavne moj vnuk :-), ale ja tam nedavam susene ovocie, vyskusam tvoj recept ;-)
forneta
áááno... už viem...!! zdalo sa mi to tak podobnéé... vedela som že som to niekde videla... piekla to Martha Stewart v jej show... teda nie ona ale tá druhá čo tam bola, neviem kto to bol... a nepotierali ich maslom ale vajcom...
forneta
a zabudla som: toto je tá vaša upravená verzia alebo to je verzia z knihy...??
babidka
v knihe "Mala tucna kucharka " idu do plnky kandizovany citron a pomaranc . mne to nechutilo a tak to robievam so susenym ovocim/ kedy co mam - hrozienka , marhule , visne , brusnice , slivky / .v povodnej verzii sa potiera vrch po upeceni marhulovym dzemom , tak som ho tam dala . ale mne osobne viac chutilo s ribezlovym .alebo aj bez neho ....:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia