Berlínske kysnuté slimáky

Autor receptu: babidka

Je to recept z "Malej tučnej kuchárky" ktorú som prednedávnom vyhrala na Vareche. Minule som ho skúšala, a včera som ho znovu piekla v trochu "upravenej podobe " podľa našej chuti .

18
porcií
25 min minút
príprava
20 min minút
na 200 °C

Postup

  1. Urobime si kvások z droždia , vlažného mlieka a 1 PL lyžice cukru .Potom ho pridáme do preosiatej múky , pridáme vajce , maslo , cukor a strúhanú citronovú kôru .Vymiesime cesto a nechame ho kysnúť kým nezdvojásobí svoj objem . Ja ho počas kysnutia aspoň 1-2x zľahka premiesim aby sa doňho dostalo viacej vzduchu a bolo ľahšie.
  2. Pripravíme si plnku : sušené ovocie dáme do misky a zalejeme ho horúcou vodou aby bolo mäkké.Väčšie kúsky pokrájame .V pôvodnom recepte boli kandizované sušené pomaranče a citrón ale mne osobne to veľmi nechutí a preto som namiesto toho dala sušené marhule a brusnice .Kandizované ovocie nenamáčame ale použijeme suché.
  3. Z vykysnutého cesta vyvaľkáme obdlžnik . Pomastíme ho rozpusteným maslom , posypeme cukrom zmiešaným so škoricou a mandľami ,pridáme odkvapkané sušené hrozienka , brusnice , marhule / alebo iné obľúbené sušené ovocie/ .
  4. Cesto po dĺžke stočíme a odkrojíme asi 2 cm hrubý plátok . Položíme na pekáč. Na roláde odkrojený koniec znovu opatrne zalepíme .Odrežeme ďalší plátok a tak pokračujeme až pokrájame celú roládu . To cesto ja osobne zalepujem naspäť preto , aby plnka nevytekla cez rez na spodnej strane a pekne ostala v slimáčikovi .
  5. Cesto po okrajoch potrieme masloma necháme ešte chvíľu podkysnúť. Potom pečieme asi pri 200°C asi 20 minút .
  6. Pripravíme si polevu : zohrejeme si marhuľový džem / ale vhodný je aj ríbezľový / džem a potrieme ním ešte teplé slimáky. Z práškového cukru a 3 lyžíc vody si vymiešame cukrovú polevu a aj tou potrieme slimáky . Z toho množstva mi vyšlo 18 slimákov . Kto nemá rád príliš presladené kysnuté koláčiky tak kľudne môže vynechať jednu alebo obidve polevy . Sú výborné aj bez nich ....