Bazalkové tofu so zemiakmi a mrkvou na bylinkovom masle

martinis - fotkamartinis, 1. októbra 2013
Bazalkové tofu so zemiakmi a mrkvou na bylinkovom masle
Foto: martinis

Jemné bazalkové tofu opečené na olivovom oleji s cherry paradajkami, podávané s polníčkom a zemiakmi s mrkvou opečenými na bylinkovom oleji - ľahká večera, Zobraziť celý popisJemné bazalkové tofu opečené na olivovom oleji s cherry paradajkami, podávané s polníčkom a zemiakmi s mrkvou opečenými na bylinkovom oleji - ľahká večera, ako si ju predstavujem ja :)

1
porcia
30 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 bal. (lahôdkové tofu, hydinové mäso)
2 ks menšia
3 ks malé
 pár
 baby špenát či
6 ks
štipka
1 koliesko
1 PL + na pokvapkanie




Postup

  1. 1

    Po dlhšej dobe sa ozývam a zdravím všetkých svojich priateľov :)) Dnes som pripravil jedlo, ktoré je ako vždy jednoduché, rýchle a chutné, nuž sa oň chcem s vami podeliť - aj vy si môžte pripraviť znamenitú večeru len s pár surovinami ;) Na začiatok by bolo fajn si očistiť mrkvy, spolu so zemiakmi ich opláchnuť pod tečúcou vodou a nakrájať : mrkvu šikmo na tenké plátky, zemiaky podľa vlastného vkusu, napríklad malé štvrťkolieska.

  2. 2

    Cherry paradajky taktiež umyjeme a poprekrajujeme na polovice, ktoré odložíme bokom. Pripravíme si hrniec s paráčikom, v ktorom necháme zovrieť vodu a vložíme doň zemiaky. Necháme napariť 10 minút. Medzičas využime na prípravu tofu : na malú panvicu nalejeme za lyžicu olivového oleja, necháme rozohriať na vyššom strednom plameni a na panvicu uložíme pozdĺžne prekrojené, okorenené tofu. Bazalkové tofu je novinka od Alfabio, je veľmi chutné, vrelo odporúčam, navyše je zo slovenskej sóje, takže GMO sa netreba obávať (aspoň ja strach nemám :)) Vyšší stredný plameň zaručí, že tofu nezhorí, nepŕska olej všade navôkol, nenasiakne ho priveľa a bude správne opečené. Opekáme z jednej i druhej strany po 8 minút.

  3. 3

    Na veľkej panvici necháme pomaly rozpustiť koliesko bylinkového masla. Vynikajúce je domáce, pokúsim sa pridať recept, ale poslúži aj kúpené. Bylinkové maslo veľmi pekne vonia a dodá nezameniteľnú, lahodnú chuť zemiakom i mrkve. Zemiaky vyberieme z pary, vsypeme spolu s plátkami mrkvy na maslo a opekáme 5 minút. Potom podlejeme trochou vody, cca deci a podusíme do vyparenia. Osolíme štipkou soli, pridáme trocha čierneho korenia, hnedého cukru a na prúžky nakrájané dva, tri lístky bazalky. Dobre premiešame a túto voňavú zmes naservírujeme do misky.

  4. 4

    Opečené tofu vyberieme z panvice, do zvyšného horúceho oleja poukladáme cherry paradajky reznou stranou dolu. Za občasného pretrasenia panvicou opekáme 3, možno 4 minútky. Na tanier uložíme misku so zemiakmi a mrkvou, pridáme hrsť polníčku, opečené tofu a záverom priložíme paradajky a posypeme trochou sušenej bazalky. Zakvapneme dobrým, extra panenským olivovým olejom a všetko je pripravené na zjedenie :-)

    Bazalkové tofu so zemiakmi a mrkvou na bylinkovom masle - obrázok 4
  5. 5

    Môj tip : Polníček pokojne zameňte za baby špenát, a vyskúšajte rôzne druhy cherry paradajok - oválne, okrúhle, žlté ... Kto tofu nemusí, môže samozrejme siahnuť po kuracích či morčacích prsiach, je to rovnako chutná varianta ;)

  6. 6

    Toto jedlo som si obľúbil práve pre jeho jednoduchosť a výbornú chuť - všetko sa robí prakticky samo a po polhodine si vychutnávate krásne voňajúce, chuťami nabité jedlo, chrumkavé tofu, šťavnaté paradajky, robustný polníček aj tú lahodnú prílohu. Všetko si zachováva prirodzenú farbu a vlastne aj všetky vlastnosti práve vďaka krátkej úprave, minimu korení a zvýrazneniu kvapkou kvalitného olivového oleja na konci. Netreba obkecávať, odporúčam vyskúšať ;)

Diskusia k receptu

martinis
tento recept je aj malo oslavou dnešného medzinárodného dňa vegetariánov ;)
caterina
juuuuj, mohol by si aj sem dobehnut s tymto krasnym plnym tanierom :)
pelagea
Šikovný chlapec, už sa teším na zajtrajšiu večeru :-)
merrycherry
Už ťa malú chvilu sledujem..na to kolko máš rokov si taký "iný" v dobrom zmysle :)....ked pridem na varechu..hned viem ze toto je práve tvoje jedlo :).....lubia sa mi tvoje recepty....a už som ich aj pár vyskušala a mozem povedať ze mi všetky chutili.......no a tento čo si sem dal vyzera tak dobre..ze si to spravím asi dneska na obed :)..............Diky ze sem dávaš recepty...Velká pochvala ;)
merrycherry
Už ťa malú chvilu sledujem..na to kolko máš rokov si taký "iný" v dobrom zmysle :)....ked pridem na varechu..hned viem ze toto je práve tvoje jedlo :).....lubia sa mi tvoje recepty....a už som ich aj pár vyskušala a mozem povedať ze mi všetky chutili.......no a tento čo si sem dal vyzera tak dobre..ze si to spravím asi dneska na obed :)..............Diky ze sem dávaš recepty...Velká pochvala ;)
martinis
@caterina : no, do Talianska je to trocha od ruky, ale určite sa raz zastavím, hádam so sebou aj čosi prinesiem :))
@pelagea : Ďakujem a pevne verím, že chutila :))
@merrycherry : o to mi ide - byť iný :)) takže si ma naozaj potešila. výborne, bodaj by ti chutili aj naďalej, prezradíš, ktorý sa ti páči najviac ? :)) a tiež ako chutilo ;) nie je zač, to ja mám radosť, ak mám takýto pozitívny feedback :-))
@gabikapb : ďakujem ďakujem Gabika, cením si tvoju pochvalu ;)
@daniella9 : tak nech sa podarí ! ;)
merrycherry
No skušala som tvoje korenene tofu s brokolicou, taktiež som som si vychutnala tvoj salat s mrkvou a kyslou kapustou :)...(som si ho pridala ku kuracim prsiam a zemiakom :D )alebo zelená spanielska paella...mnamka:))...a este nesmiem zabudnuť tvoj brokolicový cottage :))....Tvoje jedlá su rýchle a zdravéé...to ma najviac tešii :)
mata3636
kúpila som prvýkrát bazalkové tofu, tak som hľadala nejaký recept. tento sa mi páčil najviac. urobila som ale zopár zmien - vynechala som čerstvú bazalku a polníček, to som v chladničke nemala, ale pridala som k zemiakom a mrkve pór a čerstvé šampiňóny. vynikajúce. chutný, ľahký obed




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia