Batôžok porozumenia – plnené kuracie prsia fotorecept
Foto: stefanm
Keď som pracoval na tomto jedle prichytil som sa, že sa usmievam keď som jednotlivé kúsky mäsa tvaroval do batôžka. Už samo krásne slovenské Zobraziť celý popisKeď som pracoval na tomto jedle prichytil som sa, že sa usmievam keď som jednotlivé kúsky mäsa tvaroval do batôžka. Už samo krásne slovenské slovo - batôžok – vyvoláva pocit dobrej nálady. Ale mne v tom momente prišla na myseľ pesnička pánov Filipa a Lasicu: Do batôžka si nalož, a pretože text viem naspamäť, hneď bolo po dobrej nálade a vedel som, že ju pre vás aj hudobne spracujem.
porcie
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Plnku si pripravíme z nadrobno pokrájanej slaniny, pár lístkov medvedieho cesnaku, pokrájaných sušených paradajok a olív, pridáme vajíčko, osolíme a okoreníme a zmiešame s mletými kukuričnými lupienkami.
-
2
Na tenko rozklepané plátky kuracích prs osolíme, potrieme majonézou, položíme na nich primerané množstvo plnky, zbalíme do batôžkov a ...
-
3
... uložíme do olejom zo sušených paradajok pomasténej zapekacéj misky.
-
4
Potom prídeme na to, že nemáme doma alobal tak sa slušne oblečieme a ideme ho do obchodu kúpiť. Cestou sa zastavíme na jedno malé čapované+, preberieme s priateľmi dôležité aktuálne športové a kultúrne témy (politické témy sme si zakázali lebo medzi nami vznikali nechutné hádky).
-
5
Po návrate pripravené mäso mierne podlejeme vodou, zabalíme do nového alobalu a v rúre upečieme.
-
6
Pečieme asi hodinku a medzi tým si pripravíme prílohu. Moja prvotná predstava bola podávať Batôžky porozumenia s opekanými zemiačkami ale pretože som zemiaky včera zabudol kúpiť tak som ich podával ...
-
7
... s restovanou ryžou a mierne solamylom zahusteným výpekom s kari príchuťou.
-
8
UPOZORNENIE: Vzhľadom na to, že v komentároch pod týmto receptom je predpoklad, že môžu vzniknúť hádky, urážky a osobné spory, všetky komentáre, ktoré nesúvisia s receptom, bez upozornenia odstránim! Fakt!
Nesklamal si lebo bolo aj pivko.
Samozrejme zrána si mi spravil dobrú náladu.
Len pri komente od @elena si neviem vysvetliť čo tým myslí. Ak je to pochvala-ďakujem zvlášť, ak kritika dovolím si vysvetlenie popisu tejto práce.
V úvode pred postupom prípravy jedla privádzam potenciálneho čitateľa do nálady v akej som pri práci na tomto jedle bol. Najprv pocit z krásy slovenského jazyka (batôžok!) a potom navodenie sa do depresívneho stavu z textu piesne, ktorá ma pri tom napadla a nutkanie zdôveriť sa s tým aj vám.
bod 1 - jednoduchý popis, ľahko zrozumiteľný postup pri príprave plnky z trochu netradičných prísad.
bod 2 - ani nie celou vetou rozpísaný ďalší krok pri príprave batôžkov.
bod 3 - popis umiestnenia batôžka do vhodnej nádoby pre ďalší postup práce.
bod - 4 pokus o drobné odľahčenie krátkym humorným vstupom do popisu receptu, ktorý má navodiť atmosféru radosti z vykonávanej práce. V mojom prípade sa jedná o skutočnú udalosť kde znamienko + pri výraze - jedno malé čapované - znamená poldeci, ako sa na chlapa z východu Slovenska patrí!
bod 5 - popis pokračovania v práci
bod 6 - pokus o humorné preklenutie od hlavného komponentu, zapekaneho plneného kuracieho mäsa, k podávanej prílohe a zároveň nenápadne upozornenie pre čitateľa, že si má skontrolovať či má doma všetko čo potrebuje k práci na svojich budúcich receptoch.
bod 7 - záverečný popis dokončenia pripravovaného jedla s popisom jeho stolovania.
bod 8 - s predvídavosťou recesisticky umiestnené UPOZORNENIE, ktoré by som mohol práve v tomto prípade tvojho okomentovania mojej snahy uplatniť, lebo neviem čo znamená tá poznámka o logistike pri práci na recepte, tak by som predpokladal, že to nesúvisí priamo s receptom. Ale tu sa to vymazať nedá tak preto ti to takto vysvetľujem. Je to logisticky dostačujúce? Alebo ?....
Len tak na okraj. Dnes varím halušky s tvarohom a opraženou slaninkou. Včera som totiž nezabudol kúpiť zemiaky. Peknú sobotu vám prajem a nezabúdajte sa pri práci zabávať.