Foto: izabella929
Recepty britskej kráľovnej Alžbety a rumunskej kráľovnej Márie už tu mám uverejnené.Dnes som piekla obľúbený zákusok prezidenta USA Baracka Obamu.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto 2x: | |
6 ks |
|
240 g |
|
125 g |
|
120 g |
|
50 g |
|
štipka |
|
na špic noža |
|
250 ml |
|
Krém parížsky: | |
500 ml |
|
250 g |
|
Na vrch čokolo poleva: | |
200 g |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
Postup
-
1
Podľa receptu sa má z jednej dávky čiže 6 vajec upiecť jeden korpus, ktorý sa má prerezať pozdĺžne na polovice a naplniť marhuľovým lekvárom.Lenže ja všetky recepty vylepším a tento zákusok som obohatila parížskou šľahačkou.Takže som upiekla všetky korpusy po jednom, aby boli všetky rovnaké.Pri zostave som pokračovala tak, že medzi dva spodné korpusy som okrel lekváru dala i parížsku šľahačku.Medzi druhý a tretí korpus som dala iba džem a opäť medzi tretí a štvrtý okrem lekváru i šľahačku.Takto zostavený koláč som dala stuhnúť na noc do c hladničky. Takže rozbila som 3 vajcia, k bielkom som pridala štipku soli vyšľahala tuhý sneh a pridala jednu lyžicu cukru a došlahala.K žltkam som pridala zbytok cukru a vymiešala do peny.
-
2
Počas šľahania som pridala i maslo a poriadne prešľahala.
-
3
čokoládu som nechala roztopiť nad parou a pridala som do cesta.
-
4
Pridala som múku zmiešanú s práškom do pečiva i sódou.Napokon i tuhý sneh som opatrene vmiešala.Plech 27 x 37cm. som vystlala papierom na pečenie a cesto som rozložila rovnomerne.Pokiaľ sa pieklo prvé cesto, pripravila som si i druhé cesto a takto som pokračovala, kým sa mi neupiekli všetky 4 korpusy.
-
5
Upečené korpusy som nechala chladiť na mriežke.Korpusy sú krehké, treba nechať dobre vychladiť.Ešte deň vopred som si nechala v šľahačke roztopiť čokoládu a uložila do chladničky.Parížsku šľahačku som dnes vymiešala, rozdelila na 2 rovnaké polovice a dala do chladničky stuhnúť.
-
6
Prvý korpus som uložila na podnos.Potrela som ho marhuľový džemom.Potrela som ho polovičou parížskej šľahačky a položila som na krém druhý korpus.
-
7
Druhý korpus som iba natrela marhuľovým džemom a položila som tretí korpus.
-
8
Tretí korpus som opäť natrela džemom a rozotrela som druhú polovicu parížskej šľahačky.Položila som posledný štvrtý korpus a koláč som na noc uložila do chladničky.
-
9
Druhý deň som rezy poliala čokoládovou polevou.
-
10
Pokrájala som ich na rezy.Na zdobenie som použila bielu čokoládu.Prajem vám dobrú chuť.
Tiez som toho názoru, tam takéto koláče nejedia. Oni radi tie suché cookiesky.
Tento koláč poznáme uz roky ako parížsky krém a da sa výborne kombinovať ci s džemom ci s ovocím a názvov je uz požehnane, no barákov mu nepristane. No Popis, práca aj celkový výsledok bez komentára.
Aj ja som zmatena a neviem, ci tam nemalo byt napísane 12 vajec, kedze cesta su na obrazku 4. Vyzeraá skvele a aj asi chutí, je tam veľa cokolady. Ukladam do KK.
Z 3 vajec nie je tenky ten jeden plát?
paradny kolacik!!!
Kvôli comu ich kazí menami, ktore s kolami nemaju nic spolocne. Potrebuje na seba upozorňovať ked je taká skúsená cukrarka?
No asi preto, že aj Obama je taký "sladký" a čokoládový. Čo Ti na tom vadí?
Izabela mi nevadí, ma perfektne rcp. Nepáči sa mi pomenovaný rcp, je to môj nazor. Ze je sladký je mi suma fuk.
Kto chce psa biť, palicu si nájde!
Kuchárka,ktorá má na vareche zverejnených skoro
1000 receptov,nemá za potreby na seba nijako upozorňovať!
@Izabella929
,,Barack Obama rezy",výstižný názov s ktorým som sa stretol už na viacerych serveroch kde publikujú recepty.Si prvotriedna šikulka.
Vôbec nie jednoduchý recept :-( Práve som dopiekla tie pláty a sú naozaj nesmierne jemné a krehké. Je veľmi ťažké s nimi narábať. Je to tým, že na 6 vajec ide iba 50 g múky? Je ten pomer naozaj správny?
Izabella, si veľmi šikovná, pre nás menej skúsených však tento recept nie je veľmi vhodný.
Mrzí ma, ak sa vás môj komentár dotkol. To so naozaj vôbec nechcela a ani by som si to nedovolila, máte tu rozsiahli album plný zaujímavých receptov, ste veľmi skúsená a šikovná a my nemej skúsené sa z vašich podrobných popisov môžeme veľa priučiť. Preto mám práve vaše recepty rada. Môj komentár bol určený pre také ako som ja, ktoré potrebujeme možno trošku viac praktických informácií. Mnohé komentáre, ktoré tu na vareche sú sú plné krásnych pochvalných slov ale z praktického hľadiska nepoužiteľné. A prosím nehnevajte sa na to za mňa.
Pri príprave som postupovala tak ako ste radili: 3 vajíčka + 25g múky na jeden plát. A samozrejme aj ostatné suroviny dopočítané podľa toho.
Ešte čo som spravila JA chybne bolo, že som pod krém dala väčšiu vrstvu džemu, takže koláč bol dosť veľmi sladký. Dúfam, že druhým moja skúsenosť pomôže a Izabella, vám ďakujem. Iste vyskúšam aj iné vaše recepty.
teším sa na komplet koláčik