Banketové pečivo

barus87 - bez fotkybarus87, 5. mája 2010

Stará dobrá školská norma... Ak chcete prekvapiť svojich blízkych chutným pečivom napr. ku šalátu, alebo sa jednoducho chcete blisnúť niečim fakt dobrým, odporúčam Vám Zobraziť celý popisStará dobrá školská norma... Ak chcete prekvapiť svojich blízkych chutným pečivom napr. ku šalátu, alebo sa jednoducho chcete blisnúť niečim fakt dobrým, odporúčam Vám toto pečivo z kysnutého cesta.

Suroviny

500 g
250 ml
1 ks
10 g
3 ks
od oka
1 dl




Postup

  1. 1

    Z mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások.

  2. 2

    Do veľkej misky nasypeme múku, soľ, olej, vajcia a kvások.

  3. 3

    Hnetieme 20 - 25 minút. Nodfláknite to. Okrem svalovky sa vám to cesto odmení úžasnou pružnosťou a výsledný efekt stojí za trochu svalovky, či nie?

  4. 4

    Cesto necháme vykysnúť.

  5. 5

    Po vykysnutí dáme na pomúčený lopár a vytvarujeme 6 bochníkov.

  6. 6

    Jednotlivé bochníky rozvaľkáme tak, akoby sme chceli robiť šúľance na cca 1 cm priemer a režeme nite s dĺžkou cca 10 cm.

  7. 7

    Tieto nite skrútime do uzlíka a ukladáme na plech.( Zvyčajne dávam len papier na pečenie, lebo sa mi nechce vysypať plech múkou). Necháme trochu podkysnúť a následne potierame vajíčkom a sypeme buď korením, soľou alebo semienkami.

  8. 8

    Pečieme v rozohriatej rúre tak na 150 - 180 stupňov dozlatista.

  9. 9

    Podávame ako prílohu.

Diskusia k receptu

roska
Pripomenulo mi to študenské roky, keď sa na školách podávala mliečna desiata. Bol to pohár mlieka a čerstvo upečené, ešte horúce banketky. Voňali až do tried. Rok 1966, SVŠ Kováčska, Košice.
Ďakujem za recept.
zdezda
:-))) super, aj ja radšej upečiem doma, než by som išla do obchodu :-)
dajaana
presne - aj ja si ich upečiem. a keďže som ranné vtáča, budú ich mať decká v sobotu na raňajky :-)
pekarik
teší má,že je to klasická príprava cesta na kvások,čím výrobok získa na objeme,chuti a kyprosti,davkovanie droždia 5-7%na množstvo múky,soli 1,1-1,5 % stužuje lepok,inač je to pečivová llahôdka,najmä pre detí
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Tie akože nite viažeme do uzlíka po jednom slížiku alebo viacej naraz. Škoda, že nie je foto.
evia
priznám sa, že som nepochopila, ako mám viazať nite, skúste to vysvetliť aj mne (asi trochu natvrdlej). Ďakujem
barus87
@esi , evia- keď ich budem piecť najbližšie, pridám aj obrazovú dokumentáciu. V podstate je jedno akým spôsobom formuješ to cesto. Môžeš urobiť aj pletenku, alebo rožok. Najjednoduchšie je si predstaviť uzlík na šnúrke :) Nevedela som to presne pomenovať... :)
zifi
Super recept, az na to, ze sice sa vsetko podarilo, ale pecivo je skoro nejedle - je neslane... Ked uz ste uviedli 10g cukru, preco ste, prosim, neuviedli, kolko gramov soli...!? Ja som dal 4 celkom velke stipky, ale je to bolo vo vysledku strasne malo... Cize na to "öd oka" sa neda spolahnut, ked ste zaciatocnik... Doplnte ten udaj, aj mozte...