Banketové pečivo

Autor receptu: barus87

Stará dobrá školská norma... Ak chcete prekvapiť svojich blízkych chutným pečivom napr. ku šalátu, alebo sa jednoducho chcete blisnúť niečim fakt dobrým, odporúčam Vám toto pečivo z kysnutého cesta.

Postup

  1. Z mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások.
  2. Do veľkej misky nasypeme múku, soľ, olej, vajcia a kvások.
  3. Hnetieme 20 - 25 minút. Nodfláknite to. Okrem svalovky sa vám to cesto odmení úžasnou pružnosťou a výsledný efekt stojí za trochu svalovky, či nie?
  4. Cesto necháme vykysnúť.
  5. Po vykysnutí dáme na pomúčený lopár a vytvarujeme 6 bochníkov.
  6. Jednotlivé bochníky rozvaľkáme tak, akoby sme chceli robiť šúľance na cca 1 cm priemer a režeme nite s dĺžkou cca 10 cm.
  7. Tieto nite skrútime do uzlíka a ukladáme na plech.( Zvyčajne dávam len papier na pečenie, lebo sa mi nechce vysypať plech múkou). Necháme trochu podkysnúť a následne potierame vajíčkom a sypeme buď korením, soľou alebo semienkami.
  8. Pečieme v rozohriatej rúre tak na 150 - 180 stupňov dozlatista.
  9. Podávame ako prílohu.