Banketové pečivo
Autor receptu: barus87
Stará dobrá školská norma... Ak chcete prekvapiť svojich blízkych chutným pečivom napr. ku šalátu, alebo sa jednoducho chcete blisnúť niečim fakt dobrým, odporúčam Vám toto pečivo z kysnutého cesta.
Postup
- Z mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások.
- Do veľkej misky nasypeme múku, soľ, olej, vajcia a kvások.
- Hnetieme 20 - 25 minút. Nodfláknite to. Okrem svalovky sa vám to cesto odmení úžasnou pružnosťou a výsledný efekt stojí za trochu svalovky, či nie?
- Cesto necháme vykysnúť.
- Po vykysnutí dáme na pomúčený lopár a vytvarujeme 6 bochníkov.
- Jednotlivé bochníky rozvaľkáme tak, akoby sme chceli robiť šúľance na cca 1 cm priemer a režeme nite s dĺžkou cca 10 cm.
- Tieto nite skrútime do uzlíka a ukladáme na plech.( Zvyčajne dávam len papier na pečenie, lebo sa mi nechce vysypať plech múkou). Necháme trochu podkysnúť a následne potierame vajíčkom a sypeme buď korením, soľou alebo semienkami.
- Pečieme v rozohriatej rúre tak na 150 - 180 stupňov dozlatista.
- Podávame ako prílohu.