Bábovka Comtesa de Noir

janusniq - fotkajanusniq, 6. júna 2014
Bábovka Comtesa de Noir
Foto: janusniq

Recept na túto bábovku pochádza od Mirky Slavíkovej, ja som ho našla na mojom obľúbenom blogu chezlucie.cz. Bábovka krásne vonia a ešte lepšie chutí, Zobraziť celý popisRecept na túto bábovku pochádza od Mirky Slavíkovej, ja som ho našla na mojom obľúbenom blogu chezlucie.cz. Bábovka krásne vonia a ešte lepšie chutí, vôbec nie je suchá (ako niekedy bábovky zvyknú byť). Rozhodne odporúčam vyskúšať :) Nakoľko som doma nemala mandľové lupienky, ako vyžaduje recept, improvizovala som so zmesou orieškov, ktoré som mala po ruke... a musím veru povedať, že najmä arašidy pridali bábovke nečakaný rozmer.

18
porcií
30 minút
príprava
40 minút
na 170 °C

Suroviny

250 g
20 g
15 g
15 g
150 g (príp. iné orechy, ktoré doma máte)
150 g
100 g
100 g
150 g
100 ml
100 ml
5 ks




Postup

  1. 1

    Predpripravíme si suroviny, aby mali všetky rovnakú izbovú teplotu. Ideálne maslom si vytrieme bábovkovú formu a jemne ju vysypeme (ja som použila trošilinku kokosu len na spodok formy). Zapneme si rúru na 170°C.

  2. 2

    Ak nemáte mandľové lupienky, nasekajte si orechy. Ja som použila vlašské orechy, arašidy a slnečnicové semiačka. Nastrúhame čokoládu (sekáčik veľa vecí uľahčí...).

  3. 3

    Lupienky mandlí/nasekané orechy zmiešame s čokoládou, múkou (ja som použila zmes hladkej a polohrubej múky v pomere 1:1), kakaom, škoricou a s PDP.

    Bábovka Comtesa de Noir - obrázok 3
  4. 4

    Vajíčka rozdelíme na žĺtka a bielka (odporúčam pri rozdeľovaní dávať bielka do osobitného pohárika po jednom a až potom ich po jednom vylievať do nádoby, v ktorej budete mixovať sneh; ja som bola "šikovná" a pokazila si žĺtkom dve bielka... nič to, piekla som ďalej). Z bielkov vyšľaháme sneh, do ktorého následne vmixujeme 100 g kryštálového cukru.

  5. 5

    Žĺtka zmixujeme s práškovým cukrom a maslom... a mixujeme... a mixujeme. Do tejto zmesi následne jemne vmiešame kyslú smotanu a víno. Tu som sa začínala báť. Maslo sa akoby zrazilo a celé to vyzeralo veľme nejedlo.

    Bábovka Comtesa de Noir - obrázok 5
  6. 6

    Do tohto maglajzu jemnulinko vmiešame sneh s cukrom (tu som sa bála ešte viac - maminka ma učila dávať sneh až na konci).

  7. 7

    Následne do zmesi jemne zamiešame všetky suroviny. Zmes vlejeme do bábovkovej formy a pečieme 40-45 min. na 170°C. Pre istotu po dopečení urobíme špáratkový test.

    Bábovka Comtesa de Noir - obrázok 7
  8. 8

    Necháme 20 min. chladiť a následne vyklopíme a pre ozdobu pocukrujeme.

    Bábovka Comtesa de Noir - obrázok 8

Diskusia k receptu

srnkas
Pekna babovecka sa ti podarila ;) robim velmi podobnu, presne aj s tym vinkom v tom :) Raz som supla aj vajcovy liker, to ale asi pozna kazdy ;)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia