Foto: janusniq
Recept na túto bábovku pochádza od Mirky Slavíkovej, ja som ho našla na mojom obľúbenom blogu chezlucie.cz. Bábovka krásne vonia a ešte lepšie chutí, Zobraziť celý popisRecept na túto bábovku pochádza od Mirky Slavíkovej, ja som ho našla na mojom obľúbenom blogu chezlucie.cz. Bábovka krásne vonia a ešte lepšie chutí, vôbec nie je suchá (ako niekedy bábovky zvyknú byť). Rozhodne odporúčam vyskúšať :) Nakoľko som doma nemala mandľové lupienky, ako vyžaduje recept, improvizovala som so zmesou orieškov, ktoré som mala po ruke... a musím veru povedať, že najmä arašidy pridali bábovke nečakaný rozmer.
porcií
príprava
na 170 °C
Suroviny
250 g |
|
20 g |
|
15 g |
|
15 g |
|
150 g (príp. iné orechy, ktoré doma máte) |
|
150 g |
|
100 g |
|
100 g |
|
150 g |
|
100 ml |
|
100 ml |
|
5 ks |
|
Postup
-
1
Predpripravíme si suroviny, aby mali všetky rovnakú izbovú teplotu. Ideálne maslom si vytrieme bábovkovú formu a jemne ju vysypeme (ja som použila trošilinku kokosu len na spodok formy). Zapneme si rúru na 170°C.
- 2
Ak nemáte mandľové lupienky, nasekajte si orechy. Ja som použila vlašské orechy, arašidy a slnečnicové semiačka. Nastrúhame čokoládu (sekáčik veľa vecí uľahčí...).
- 3
Lupienky mandlí/nasekané orechy zmiešame s čokoládou, múkou (ja som použila zmes hladkej a polohrubej múky v pomere 1:1), kakaom, škoricou a s PDP.
- 4
Vajíčka rozdelíme na žĺtka a bielka (odporúčam pri rozdeľovaní dávať bielka do osobitného pohárika po jednom a až potom ich po jednom vylievať do nádoby, v ktorej budete mixovať sneh; ja som bola "šikovná" a pokazila si žĺtkom dve bielka... nič to, piekla som ďalej). Z bielkov vyšľaháme sneh, do ktorého následne vmixujeme 100 g kryštálového cukru.
- 5
Žĺtka zmixujeme s práškovým cukrom a maslom... a mixujeme... a mixujeme. Do tejto zmesi následne jemne vmiešame kyslú smotanu a víno. Tu som sa začínala báť. Maslo sa akoby zrazilo a celé to vyzeralo veľme nejedlo.
- 6
Do tohto maglajzu jemnulinko vmiešame sneh s cukrom (tu som sa bála ešte viac - maminka ma učila dávať sneh až na konci).
- 7
Následne do zmesi jemne zamiešame všetky suroviny. Zmes vlejeme do bábovkovej formy a pečieme 40-45 min. na 170°C. Pre istotu po dopečení urobíme špáratkový test.
- 8
Necháme 20 min. chladiť a následne vyklopíme a pre ozdobu pocukrujeme.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu