Bábovka Comtesa de Noir
Autor receptu: janusniq
Recept na túto bábovku pochádza od Mirky Slavíkovej, ja som ho našla na mojom
obľúbenom blogu chezlucie.cz. Bábovka krásne vonia a ešte lepšie chutí, vôbec nie je
suchá (ako niekedy bábovky zvyknú byť). Rozhodne odporúčam vyskúšať :)
Nakoľko som doma nemala mandľové lupienky, ako vyžaduje recept, improvizovala som
so zmesou orieškov, ktoré som mala po ruke... a musím veru povedať, že najmä arašidy
pridali bábovke nečakaný rozmer.
18 porcií |
30 minút príprava |
40 minút na 170 °C |
Postup
- Predpripravíme si suroviny, aby mali všetky rovnakú izbovú teplotu. Ideálne maslom si vytrieme bábovkovú formu a jemne ju vysypeme (ja som použila trošilinku kokosu len na spodok formy). Zapneme si rúru na 170°C.
- Ak nemáte mandľové lupienky, nasekajte si orechy. Ja som použila vlašské orechy, arašidy a slnečnicové semiačka. Nastrúhame čokoládu (sekáčik veľa vecí uľahčí...).
- Lupienky mandlí/nasekané orechy zmiešame s čokoládou, múkou (ja som použila zmes hladkej a polohrubej múky v pomere 1:1), kakaom, škoricou a s PDP.
- Vajíčka rozdelíme na žĺtka a bielka (odporúčam pri rozdeľovaní dávať bielka do osobitného pohárika po jednom a až potom ich po jednom vylievať do nádoby, v ktorej budete mixovať sneh; ja som bola "šikovná" a pokazila si žĺtkom dve bielka... nič to, piekla som ďalej). Z bielkov vyšľaháme sneh, do ktorého následne vmixujeme 100 g kryštálového cukru.
- Žĺtka zmixujeme s práškovým cukrom a maslom... a mixujeme... a mixujeme. Do tejto zmesi následne jemne vmiešame kyslú smotanu a víno. Tu som sa začínala báť. Maslo sa akoby zrazilo a celé to vyzeralo veľme nejedlo.
- Do tohto maglajzu jemnulinko vmiešame sneh s cukrom (tu som sa bála ešte viac - maminka ma učila dávať sneh až na konci).
- Následne do zmesi jemne zamiešame všetky suroviny. Zmes vlejeme do bábovkovej formy a pečieme 40-45 min. na 170°C. Pre istotu po dopečení urobíme špáratkový test.
- Necháme 20 min. chladiť a následne vyklopíme a pre ozdobu pocukrujeme.