Bábovka Comtesa de Noir

Autor receptu: janusniq

Recept na túto bábovku pochádza od Mirky Slavíkovej, ja som ho našla na mojom obľúbenom blogu chezlucie.cz. Bábovka krásne vonia a ešte lepšie chutí, vôbec nie je suchá (ako niekedy bábovky zvyknú byť). Rozhodne odporúčam vyskúšať :) Nakoľko som doma nemala mandľové lupienky, ako vyžaduje recept, improvizovala som so zmesou orieškov, ktoré som mala po ruke... a musím veru povedať, že najmä arašidy pridali bábovke nečakaný rozmer.

18
porcií
30 minút
príprava
40 minút
na 170 °C

Postup

  1. Predpripravíme si suroviny, aby mali všetky rovnakú izbovú teplotu. Ideálne maslom si vytrieme bábovkovú formu a jemne ju vysypeme (ja som použila trošilinku kokosu len na spodok formy). Zapneme si rúru na 170°C.
  2. Ak nemáte mandľové lupienky, nasekajte si orechy. Ja som použila vlašské orechy, arašidy a slnečnicové semiačka. Nastrúhame čokoládu (sekáčik veľa vecí uľahčí...).
  3. Lupienky mandlí/nasekané orechy zmiešame s čokoládou, múkou (ja som použila zmes hladkej a polohrubej múky v pomere 1:1), kakaom, škoricou a s PDP.
  4. Vajíčka rozdelíme na žĺtka a bielka (odporúčam pri rozdeľovaní dávať bielka do osobitného pohárika po jednom a až potom ich po jednom vylievať do nádoby, v ktorej budete mixovať sneh; ja som bola "šikovná" a pokazila si žĺtkom dve bielka... nič to, piekla som ďalej). Z bielkov vyšľaháme sneh, do ktorého následne vmixujeme 100 g kryštálového cukru.
  5. Žĺtka zmixujeme s práškovým cukrom a maslom... a mixujeme... a mixujeme. Do tejto zmesi následne jemne vmiešame kyslú smotanu a víno. Tu som sa začínala báť. Maslo sa akoby zrazilo a celé to vyzeralo veľme nejedlo.
  6. Do tohto maglajzu jemnulinko vmiešame sneh s cukrom (tu som sa bála ešte viac - maminka ma učila dávať sneh až na konci).
  7. Následne do zmesi jemne zamiešame všetky suroviny. Zmes vlejeme do bábovkovej formy a pečieme 40-45 min. na 170°C. Pre istotu po dopečení urobíme špáratkový test.
  8. Necháme 20 min. chladiť a následne vyklopíme a pre ozdobu pocukrujeme.