Babinkina vianočka

bubrienka1 - fotkabubrienka1, 2. januára 2015

Každoročne na Vianoce sa u mojej mamičky - Babinky, pečú 3 krásne vianočky. Tento rok som sa odhodlala a upiekla som podľa jej receptu Zobraziť celý popisKaždoročne na Vianoce sa u mojej mamičky - Babinky, pečú 3 krásne vianočky. Tento rok som sa odhodlala a upiekla som podľa jej receptu pre našu rodinu počas vianočných sviatkov dobrú vianočku už druhýkrát.... z tej druhej sa mi ušiel len konček... nikomu nič nevyčítam, som šťastná, že chutila :-)

25 minút
príprava
35 minút
na 170 °C

Suroviny

400 g
60 g
60 g
20 g
2 ks
1 ČL
2,5 dl teplé




Postup

  1. 1

    60 g Hera sa vymieša s 60 g práškového cukru, pridajú sa tam 2 žltka. V teplom mlieku sa rozpustí 20g droždia a trochu cukru. 400g polohrubej múky dame do misky, pridáme 1čajovú lyžičku soli a vymiešanú Heru a vykysnuté droždie. S "ručným el. hnetačom" vymiesime cesto - pri miesení pridáme teplé mlieko. Na toto množstvo múky treba asi 2.5dl mlieka.

  2. 2

    Miesiť treba aspoň - 6-7 minut, kym nám nezmizne zo stien misky cesto a nesformuje sa z cesta guľa, pri miesení.....trpezlivo.... cesto musi byt vláčne, nie tvrdé. Necháme kysnúť- možno aj hodinu. Po vykysnutí som ho dala na dosku - trochu som ho povaľkala - nasypala hrozienka - a zvinula.

  3. 3

    Rozdelila som ho na tri časti a ušúľala som z neho tri dlhé pásiky - asi 35cm. Nešpekulovala som s pletením vianočky - len tak ako sa pletie vrkoč! Pripravila som si formu na srnčí chrbát dlhý 30 cm - vysoký asi 10 cm - vymastila som ju masťou a vložila som tam vianočku. Prekryla som utierkou a čakala, kým sa forma zaplní. Vianočka mi pekne nakysla. Pred vlož́ením vianočky do rúry ju treba potrieť vajcom.

  4. 4

    Rúru mám elektrickú, teplovzdušnú s ventilátorom. Používam v nej rúrový teplomer z Tescomy, takže uvádzam tieto teploty: - predhrejem rúru na 200 stupňov - vložím vianočku - stiahnem teplotu rúry a čakám, kým teplomer ukáže 170 stupnov a udržujem túto teplotu - celková doba pečenia je 35 minút

  5. 5

    Po upečení vyklopím na mriežku a nechám vychladnúť. Vychladnutú potom dáme do utierky a zľahka do sáčku. Nebude mať čas vyschnúť.

Diskusia k receptu

betty21
Výborne popísané, určite vyskúšam. Chcela som dať 5 *, ale nejako mi to skôr skočilo. Ukladám :)
bubrienka1
..pred vlozenim vianocky do rury - treba potriet vajcom ... na to som zabudla :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia