Babinkina vianočka

Autor receptu: bubrienka1

Každoročne na Vianoce sa u mojej mamičky - Babinky, pečú 3 krásne vianočky. Tento rok som sa odhodlala a upiekla som podľa jej receptu pre našu rodinu počas vianočných sviatkov dobrú vianočku už druhýkrát.... z tej druhej sa mi ušiel len konček... nikomu nič nevyčítam, som šťastná, že chutila :-)

25 minút
príprava
35 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. 60 g Hera sa vymieša s 60 g práškového cukru, pridajú sa tam 2 žltka. V teplom mlieku sa rozpustí 20g droždia a trochu cukru. 400g polohrubej múky dame do misky, pridáme 1čajovú lyžičku soli a vymiešanú Heru a vykysnuté droždie. S "ručným el. hnetačom" vymiesime cesto - pri miesení pridáme teplé mlieko. Na toto množstvo múky treba asi 2.5dl mlieka.
  2. Miesiť treba aspoň - 6-7 minut, kym nám nezmizne zo stien misky cesto a nesformuje sa z cesta guľa, pri miesení.....trpezlivo.... cesto musi byt vláčne, nie tvrdé. Necháme kysnúť- možno aj hodinu. Po vykysnutí som ho dala na dosku - trochu som ho povaľkala - nasypala hrozienka - a zvinula.
  3. Rozdelila som ho na tri časti a ušúľala som z neho tri dlhé pásiky - asi 35cm. Nešpekulovala som s pletením vianočky - len tak ako sa pletie vrkoč! Pripravila som si formu na srnčí chrbát dlhý 30 cm - vysoký asi 10 cm - vymastila som ju masťou a vložila som tam vianočku. Prekryla som utierkou a čakala, kým sa forma zaplní. Vianočka mi pekne nakysla. Pred vlož́ením vianočky do rúry ju treba potrieť vajcom.
  4. Rúru mám elektrickú, teplovzdušnú s ventilátorom. Používam v nej rúrový teplomer z Tescomy, takže uvádzam tieto teploty: - predhrejem rúru na 200 stupňov - vložím vianočku - stiahnem teplotu rúry a čakám, kým teplomer ukáže 170 stupnov a udržujem túto teplotu - celková doba pečenia je 35 minút
  5. Po upečení vyklopím na mriežku a nechám vychladnúť. Vychladnutú potom dáme do utierky a zľahka do sáčku. Nebude mať čas vyschnúť.