Babinkina vianočka
Autor receptu: bubrienka1
Každoročne na Vianoce sa u mojej mamičky - Babinky, pečú 3 krásne vianočky. Tento rok
som sa odhodlala a upiekla som podľa jej receptu pre našu rodinu počas vianočných
sviatkov dobrú vianočku už druhýkrát.... z tej druhej sa mi ušiel len konček... nikomu nič
nevyčítam, som šťastná, že chutila :-)
25 minút príprava |
35 minút na 170 °C |
Postup
- 60 g Hera sa vymieša s 60 g práškového cukru, pridajú sa tam 2 žltka.
V teplom mlieku sa rozpustí 20g droždia a trochu cukru.
400g polohrubej múky dame do misky, pridáme 1čajovú lyžičku soli a vymiešanú Heru a vykysnuté droždie.
S "ručným el. hnetačom" vymiesime cesto - pri miesení pridáme teplé mlieko.
Na toto množstvo múky treba asi 2.5dl mlieka.
- Miesiť treba aspoň - 6-7 minut, kym nám nezmizne zo stien misky cesto a nesformuje sa z cesta guľa, pri miesení.....trpezlivo.... cesto musi byt vláčne, nie tvrdé.
Necháme kysnúť- možno aj hodinu.
Po vykysnutí som ho dala na dosku - trochu som ho povaľkala - nasypala hrozienka - a zvinula.
- Rozdelila som ho na tri časti a ušúľala som z neho tri dlhé pásiky - asi 35cm.
Nešpekulovala som s pletením vianočky - len tak ako sa pletie vrkoč!
Pripravila som si formu na srnčí chrbát dlhý 30 cm - vysoký asi 10 cm - vymastila som ju masťou a vložila som tam vianočku.
Prekryla som utierkou a čakala, kým sa forma zaplní. Vianočka mi pekne nakysla. Pred vlož́ením vianočky do rúry ju treba potrieť vajcom.
- Rúru mám elektrickú, teplovzdušnú s ventilátorom. Používam v nej rúrový teplomer z Tescomy, takže uvádzam tieto teploty:
- predhrejem rúru na 200 stupňov
- vložím vianočku
- stiahnem teplotu rúry a čakám, kým teplomer ukáže 170 stupnov a udržujem túto teplotu
- celková doba pečenia je 35 minút
- Po upečení vyklopím na mriežku a nechám vychladnúť.
Vychladnutú potom dáme do utierky a zľahka do sáčku. Nebude mať čas vyschnúť.