Apple pie z Bieleho Domu (fotorecept)

Autor receptu: babav

Paje ,cize ovocne kolace, su oblubenym americkym zakuskom ,hlavne v sezone ked je ovocie cerstve a v lete ,pri vonkajsom stolovani. Tento recept na jablkovy paj bol zverejneny Billom Yossesom,ktory je sefkucharom sucasneho americkeho prezidenta.Neodolala som a upiekla som kolac podla jeho receptu , s malou obmenou v ceste. Bol naozaj vynikajuci!

8
porcií
60 minút
príprava
30+45 minút
na 200 °C

Postup

  1. Muku ,cukor ,sol a ladovo vychladene maslo rozdrobime na hrudkovitu formu ,do ktorej prilejeme ladovu vodu na spojenie surovin;cesto uz nemiesime iba vytvarujeme do hrudy .Food processor je vyborna pomocka na tento ucel,ale vystacia aj ruky .
  2. Cesto ulozime minimalne na pol hodinu do chladnicky.
  3. Pokial cesto odpociva v chlade si pripravime plnku.Odporucane jablka:Gala,Granny Smith,Honeycrisp,alebo McIntosh.
  4. Jablka osupeme ; pokrajame na tenke platky.Vo vacsej panvici zmiesame cukor , skrobovu mucku,roztopeny med ,skoricu ,vanilkovy extrakt ,stavu a postruhanu koru z citrona;
  5. Pridame jablka ;dobre premiesame a nechame ich v tomto naleve odstat.
  6. Po 20 minutach panvicu polozime na varic ; zmes varime za neustaleho miesania az pokial tekutina nezhustne .Odlozime z ohna a nechame vychladnut .
  7. Vychladene cesto rozdelime na dve casti.Na pomucenej doske vyvalkame zakladny korpus ,ktorym vylozime dno aj okraje okruhlej formy na paj.Prikryjeme ho foliou ,zatazime a pecieme v predhriatej rure 30 minut.Vyberieme ,vychladime a naplnime pripravenou jablkovou plnkou.
  8. Druhu polovicu cesta vyberieme z chladnicky ;rozgulame do kruhu ;okraj naplneneho paja potrieme bielkom ;prikryjeme cestom ;okraj pritlacime po celom obvode vidlickou; v strede na povrchu paj viac krat narezeme ostrym nozom ,na uvolnenie pary pri peceni.
  9. Pecieme v predhriatej rure 45 minut.
  10. Upeceny paj nechame vychladnut ,minimalne 2 hodiny.Az potom krajame a servujeme .
  11. Dobru chut!