Alfajores - medové plásty alebo pocheraje v slovenčine zo začiatku 20. storočia fotorecept

slavka2012 - fotkaSlavka2012, 7. apríla 2013 14:33
Ďalšie recepty »

Tieto typické argentínske sladké koláčiky, plnené tamojším mliečnym karamelom dulce de leche som mohla upiecť vďaka tomu, že počas nedávnej cesty do UK som natrafila na klasické argentínske dulce de leche značky Havanna, čo je aj najznámejšia značka alfajorov, pôvodom z Mar del Plata. Názov priniesli Španieli, pochádza z arabského slova alfahúa, medový plást. Príbuzní v Buenos Aires ich nazývajú pocheraje, lebo tak ich volala ich babička, ktorá sa tam v minulom storočí prisťahovala zo Slovenska.

25
porcií
1 min
príprava
15 min
na 170 °C

Suroviny

300 g (kukuričný škrob, nie Solamyl)
150 g
3 ks
200 g
1/2 KL
2 KL
1 ks
1 ks
cca 350 g
200 g
TIP: Séria kuchárskych kníh z Varecha.sk za zvýhodnenú cenu

Postup prípravy

  1. 1

    Pripravíme si všetky suroviny.

    Alfajores - medové plásty alebo pocheraje v slovenčine zo začiatku 20. storočia (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Najskôr vymiešame cukor a vanilkový cukor so zmäknutým maslom a postupne pridáme vaječné žĺtky,

    Alfajores - medové plásty alebo pocheraje v slovenčine zo začiatku 20. storočia (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    postrúhanú citrónovú kôru, múku a maizenu, v ktorej sme rozmiešali sódu bikarbónu a prášok do pečiva a vypracujeme tuhé cesto.

    Alfajores - medové plásty alebo pocheraje v slovenčine zo začiatku 20. storočia (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto rozvaľkáme na podložke, posypanej maizenou na hrúbku asi pol centimetra a vykrajujeme kolieska s priemerom 4-5 cm.

    Alfajores - medové plásty alebo pocheraje v slovenčine zo začiatku 20. storočia (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pečieme vo vyhriatej rúre pri 170°C asi 15 minút.

    Alfajores - medové plásty alebo pocheraje v slovenčine zo začiatku 20. storočia (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po vychladnutí štedro naplníme dulce de leche. Traduje sa, že túto sladkosť vynašli náhodou gaučovia, keď im v kotle prihorelo osladené plnotučné mlieko. Dá sa nahradiť kramelom z uvareného Salka, len ho treba variť dlhšie, musí mať tmavšiu farbu.

    Alfajores - medové plásty alebo pocheraje v slovenčine zo začiatku 20. storočia (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zlepené kolieska z oboch strán i po bokoch obalíme v čokoláde alebo v cukrovej poleve. Keďže plnka je dosť sladká, obaľovala som v čistej rozpustenej horkej čokoláde, ktorá rýchlo tuhla, takže na vzhľad poleva nie je ukážková.

    Alfajores - medové plásty alebo pocheraje v slovenčine zo začiatku 20. storočia (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    No a už nám neostáva nič iné, len ich ochutnať.Mňam!

    Alfajores - medové plásty alebo pocheraje v slovenčine zo začiatku 20. storočia (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Zvyčajne bývajú Alfajores nadýchanejšie, mňa tentoraz zradil nový bio kypriaci prašok Alnatura, ktorého asi treba pridať do cesta viac.

Recept je zaradený do tagov:




Inšpirácie z nových receptov
TOPlist