Ako si dopestovať žeruchu

daniella9 - fotkadaniella9, 3. marca 2013
Ako si dopestovať žeruchu
Foto: daniella9

Vynorila sa nám tu diskusia o tom, ako si dopestovať bylinky (konkrétne bazalku) a kope užívateľov sa ten nápad páči. A mne tiež. Tak Zobraziť celý popisVynorila sa nám tu diskusia o tom, ako si dopestovať bylinky (konkrétne bazalku) a kope užívateľov sa ten nápad páči. A mne tiež. Tak pridávam hned jeden návod, ktorý mám zdokumentovaný a uložený v notebooku. Je úplne nenáročný a zvládne ho ktokoľvek, aj ten/tá, ktorý/á má obavy z pestovania byliniek:-) Tak teda podme na to;-)

Suroviny





Postup

  1. 1

    Na tácku rozložíme vatu, rozsypeme semienka žeruchy a polejeme vodou tak, aby vata úplne nasiakla. Neprilejte vodu príliš silno, lebo semienka sa vám skotúľajú všetky dokopy. Lepšie im je, ked sú rozložené, budú lepšie rásť. Zeruchu možno zberať po siedmych dňoch. Vtedy jej budete mať celú kopu. Dorastie aj skôr, lenže len vtedy, ked použijete oveľa menšie množstvo semienok. Vtedy rastie rýchlejšie, je vyššia, ale je jej málo, tak sa rýchlo minie. Ked vyrastie príliš vysoko, tak začne padať, lebo sa chúda neudrží. A ak nemáte miesta na zvyš, je lepšie vysievať ju na hustejšie. Má štipľavú chuť, ktorá pripomína redkovku.

    Ako si dopestovať žeruchu - obrázok 1
  2. 2

    Pre žeruchu je dôležité, aby bola vata neustále vlhká, pretože semienka potrebujú po celý čas vodu. Preto treba tento malý záhon pravidelne zalievať. taktiež potrebujú teplo, ale nie príliš silné, a svetlo. Teraz v zimnom období ho môžete dať na radiátor, ale pre istotu dajte pod tácku nejakú podložku. Ked je leto, alebo je už teplejšie a slniečko svieti, tak s ním rovno k oknu. Semienka začnú klíčiť už na druhý deň.

    Ako si dopestovať žeruchu - obrázok 2
  3. 3

    A potom už len rastú...

    Ako si dopestovať žeruchu - obrázok 3
  4. 4

    ...a rastú...

    Ako si dopestovať žeruchu - obrázok 4
  5. 5

    ...a čoraz viac sa zelenajú (tie šupky spadnú aj samé, nezabúdame rastúcu žeruchu pravidelne polievať)....

    Ako si dopestovať žeruchu - obrázok 5
  6. 6

    ...až vytvoria krásny zelený koberec jemný na dotyk:-)

    Ako si dopestovať žeruchu - obrázok 6
  7. 7

    Striháme nožničkami blízko pri ,,korienku". Môžeme ju využiť napríklad do šalátov, cestovín, či len tak na dobré čerstvé pečivo s dobrým syrom či rybacou nátierkou...A k tomu šálku dobrého čaju, napr. zelený čaj šmrncnutý jazmínom;-) HoTovo, dobrú chuť:-) A tuto jeden link: http://lesk.cas.sk/clanok/6189/vyskusajte-zeruchu-nenapadna-rastlina-plna-vitaminov.html

    Ako si dopestovať žeruchu - obrázok 7

Diskusia k receptu

havino
už mi opäť klíči, o dva, tri dni budem strihať, pestujem celú zimu, počas leta nie, mám iné bylinky
jody
Ja dávam miesto vaty gázu, ale je to to isté v zelenom. :-)
evusik
aj ja pestujem žeruchu presne ako ty... hlavne pred Veľkou nocou, mám zelené aj na ozdobu.... krásne si to fotozdokumentovala :-)
irenaw
tiež si pestujem, pre zmenu na odličovacích tampónoch, jeden miniem, vysejem nový a tak dokola, stále mi dorastajú nové kolieska :-)
rea1
ja žeruchu už roky vysievam na servítku alebo tzv. kuchynský papier. osvedčili sa mi lepšie, ako vata ale postup i výsledok na chlebe s maslom je rovnaký.
tiginko
ja tiež pestujem na vate, ale to s tymi odličovacími tampónmi sa mi veľmi páči @irenaw. Žeruchové jednohubky :-)
lacquer
Aj ja na kuchynskom papieri, netreba strihat, lebo sa to pekne uvolnuje aj s korienkami
nojaadka
No a ja mám otázku - žerucha by sa predasa mala dať dopestovať aj v bežnej hline, hrantíku alebo priamo za záhrade. Neviem, či len ja alebo aj ostatní s tým malú problém, ale nedarí sa mi :-( A pestovanie žeruchy na vate mi príde zúfalo "nehospodárne" a vyhadzovanie peňazí von oknom - vyklíči, narastie, odstrihnem, vyhodím... :-/
Nejaké tipy na vonkajšie, resp. trvalejšie pestovanie? Kúpila saom teraz v Lidli tzv Garden Cress, tak skúšam s týmito semienkami - predpestovať v hrantíku s hlinou a potom vysadiť von do záhrady. Uvidím, či sa zadarí...
Ale tipy šikovnejších uvítam s radosťou!
daniella9
@evusik
dakujem za pochvalu:-)
@violeta
kľudne:-)
Tie pleťové tampony so žeruchou vyzerajú určite zaujímavo:-)
@nojaadka
hej, kľudne sa dá dopestovať aj v pôde, ale ja som ju tak ešte pestovať neskúšala.
A že nehospodárnosť a vyhadzovanie peňazí von oknom? Tak o tom pochybujem, vata stojí pár centov, konkrétne v jednej e-lekárni 100 g za 0,86 eura...:-)
irenaw
@nojaadka kým je teplo, samozrejme ju môžeš opakovane vysievať na záhon. ale keď je zima alebo ak si bez záhrady, tak máš takto niečo zelené. môžeš aj za oknom zasiať do hliny, ale aj zeminu v črepníku treba občas vymeniť, to je len na tebe.
marianne
@irenaw tie odlicovacie tampony su super napad...ale aj tie kuchynske utierky,ja som doteraz pestovala bud na bunicine alebo v hline...
garanco
Ja pestujem žeruchu v zemine v umelohmotnej mištičke od zmrzliny, zavlažujem ju postrekovaním, aby sa nič nevyplavilo.
lubomirius
Kľudne tam dajte namiesto vaty, gázy, zeminy len servítky/prípadne záchodový papier .... dajte viacej vrstiev. Vyrastie to tak, ako keby ste tam dali vatu a pritom to máte lacnejšie :)
mamatata2
Už som na ňu myslela, že je najvyšší čas vysiať žeruchu. Tiež sejem na vatu, ale vyskúšam aj iné tu spomenuté spôsoby. Ďakujem za pripomenutie.
kuchticka
@nojaaadka , ja pestujem Garden Cress uz dlhe roky vonku na zahonku. Je velmi odolny (vyseje sa mi sam po odkvitnuti), takze mam postarane o setbu. Prezimuje a teraz uz asi mesiac zberam mlade listocky na chleba s maslom, do natierky. Je to skutocne velmi odolna bylinka a hodi sa do salatov, alebo kdekolvek potrebujem nieco zelene.
zinnajdha
@nojaadka , pestujem žeruchu každú jar, v malých čiernych nádobkách v ktorých sa kupujú priesady...(cca 4 x 5 cm ) a v zemine. Keď žerucha vyrastie, odstrihnem celý trs ( zjeme ), alebo aj postupne a zeminu vysypem do skleníka, alebo do kompostu, ale dá sa použiť aj v bytovke - do zeminy na ostatné kvety. Veď zeminu treba občas doplniť, keď ju kvety zjedia.
altyn
Žeruchu mám v hrántiku na balkóne a v zime v skleníku a je krásna, veľká. Vďaka tomu sa ľahšie zbiera. Používam ju všade. Polievka s ňou úžasne chutí, no vždy si dám len do taniera, aby sa žerucha nevarila. :-)))
editamarkos
JA som tiež pestovala žeruchu na papierovej kuchynskej utierke, lebo
Klíček žeruchy:
- obsahuje nenasýtené mastné kyseliny v 80%-ách, pozitívny vplyv má pri srdcovo cievnych chorobách
- ak pravidelne konzumujeme klíček žeruchy môžeme predísť srdcovému infarktu
- do značnej miery obsahuje vitamín E, preto účinkuje ako vazodilatátor (rozširovač ciev),
- pôsobí ako diuretikum a preto znižuje krvný tlak
- zmierňuje kŕč v lýtku
- antioxidanty, A, C, E- vitamíny, betakarotén a selén pomáhajú, posilňujú imunitní systém, sú to látky, ktoré bránia oxidácii iných látok v organizme
- obsahuje chlorofyl, ktorý očisťuje a obnovuje krv
- je afrodiziakum, podporuje rast mužskej sily
- znižuje zápaly
- pomáha predísť rakovine prsníka a hrubého čreva
- obsah vitamínu E je 1200 mg/kg
Inštrukcie k nakličovaniu:
- čas namáčania: 6h
- počet denných prepláchnutí: 2
- čas klíčenia: 4 - 5 dni
- dĺžka zrelých klíčkov: 2 cm
Pred mesiacom som kúpila klíčidlo:  www.google.com/search?hl=en&client=firefox-a&r...
k4tk4
Aj my sme včera dali na vatu, dcérka pomáhala, rozsýpala semienka, ja som jej rozprávala, že to potom budeme papať na chlebíku a ona na to, že ona isto tú vatu jesť nebude... :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia