Ako si dopestovať žeruchu

Autor receptu: daniella9

Vynorila sa nám tu diskusia o tom, ako si dopestovať bylinky (konkrétne bazalku) a kope užívateľov sa ten nápad páči. A mne tiež. Tak pridávam hned jeden návod, ktorý mám zdokumentovaný a uložený v notebooku. Je úplne nenáročný a zvládne ho ktokoľvek, aj ten/tá, ktorý/á má obavy z pestovania byliniek:-) Tak teda podme na to;-)

Postup

  1. Na tácku rozložíme vatu, rozsypeme semienka žeruchy a polejeme vodou tak, aby vata úplne nasiakla. Neprilejte vodu príliš silno, lebo semienka sa vám skotúľajú všetky dokopy. Lepšie im je, ked sú rozložené, budú lepšie rásť. Zeruchu možno zberať po siedmych dňoch. Vtedy jej budete mať celú kopu. Dorastie aj skôr, lenže len vtedy, ked použijete oveľa menšie množstvo semienok. Vtedy rastie rýchlejšie, je vyššia, ale je jej málo, tak sa rýchlo minie. Ked vyrastie príliš vysoko, tak začne padať, lebo sa chúda neudrží. A ak nemáte miesta na zvyš, je lepšie vysievať ju na hustejšie. Má štipľavú chuť, ktorá pripomína redkovku.
  2. Pre žeruchu je dôležité, aby bola vata neustále vlhká, pretože semienka potrebujú po celý čas vodu. Preto treba tento malý záhon pravidelne zalievať. taktiež potrebujú teplo, ale nie príliš silné, a svetlo. Teraz v zimnom období ho môžete dať na radiátor, ale pre istotu dajte pod tácku nejakú podložku. Ked je leto, alebo je už teplejšie a slniečko svieti, tak s ním rovno k oknu. Semienka začnú klíčiť už na druhý deň.
  3. A potom už len rastú...
  4. ...a rastú...
  5. ...a čoraz viac sa zelenajú (tie šupky spadnú aj samé, nezabúdame rastúcu žeruchu pravidelne polievať)....
  6. ...až vytvoria krásny zelený koberec jemný na dotyk:-)
  7. Striháme nožničkami blízko pri ,,korienku". Môžeme ju využiť napríklad do šalátov, cestovín, či len tak na dobré čerstvé pečivo s dobrým syrom či rybacou nátierkou...A k tomu šálku dobrého čaju, napr. zelený čaj šmrncnutý jazmínom;-) HoTovo, dobrú chuť:-) A tuto jeden link: http://lesk.cas.sk/clanok/6189/vyskusajte-zeruchu-nenapadna-rastlina-plna-vitaminov.html