Abovské rezance so slivkovým lekvárom a škvarkami fotorecept
Foto: sracz
Ďalší domáci „vihodňarski“ rcp zo seriálu „Dobroty môjho detstva“ – ďalšia z úžasných vôní domova. Toto jednoduché jedlo sa varievalo spravidla na raňajky, ale Zobraziť celý popisĎalší domáci „vihodňarski“ rcp zo seriálu „Dobroty môjho detstva“ – ďalšia z úžasných vôní domova. Toto jednoduché jedlo sa varievalo spravidla na raňajky, ale aj ako hlavné v pôstne dni, vtedy samozrejme bez slaniny. Aňuci ich ľúbila posypané kryštálovým cukrom, Lady Ann so škvarkami, brat Čiňu so škoricovým cukrom, ja iba tak „bez ničoho“ no s drvenými orechami a náš otec – Tati – s párom varenej domácej klobásy a čerstvo nastrúhaným chrenom. Čiňu a ja sme jasali, ostali nám rezance naviac!
porcie
príprava
Postup
-
1
tak ako vždy, všetko potrebné pripraviť ku ruke
-
2
domácu údenú slaninu nakrájame na plátky a tie potom na ~ 12÷15 mm kúsky – necháme v strednej rajnici na „zlatočerveno“ vyškvariť (komu sa podarilo pred svorkou domácich vždy hladných „vlkov“ a inej hávede „čvorgľov“ zachániť aspoň ½ kg domácich škvariek, môže použiť tie); potrebné množstvo domáceho slivkového lekváru (ja ešte mám pečený à la Sjuz_ik, kamarátka na Varecha.sk) pozorne „vydlabeme“ z fľaše, uložíme do rajnice č. 2, zalejeme ~ 200 ml vody a postupným miešaním prevaríme až na potrebnú konzistenciu (podľa potreby dosladíme kryšcukrom, ja som nesladil => mám sladký život); vo veľkom hrnci necháme zovrieť vodu s 2÷3 PL soli.
-
3
v rajničke č. 3 necháme „prevoňať“ 2÷3 PL masla a vo vriacej slanej vode vyvaríme domáce rezance.
-
4
všetko je pripravené ideme kompletizovať – do veľkej misy uložíme scedené horúce rezance (v žiadnom prípade ich nepremývame!!!!!!!), zalejeme ich výpekom zo slaniny (rajnicu „vytrieme“ s malou časťou horúcich rezancov) a prepečeným maslom, z rajnice č. 2 priložíme horúci slivkový lekvár a všetko, so slintajúcimi ústami a s očakávaním slastného chuťového pôžitku, jemne premiešame.
-
5
servírujeme posypané kúskami vyškvarenej domácej slaniny a
-
6
čo ostane, zapečieme zmiešané s na hrubo pomletými alebo valčekom na cesto rozdrvenými vlašskými orechami, v pekáči vymastenom troškou masla a vysypanom strúhankou_brezľami – ale u nás neostane nikdy žiadny zvyšok – tu je dôkaz, aký každý kuchár miluje najviac!
ten slivkový lekvár sme varievali v medenom kotlíku na záhrade... ach kde sú tie časy :-)
Preto najbližšie urobím práve tento tvoj recept.Viem,že si pochutnáme.
á_župa
sk.wikipedia.org/wiki/Abovsk...
á_župa
á_župa
... a do tretice všetko dobré!?
a farebne nezvýraznnené ... á_župa - takžwe radšej link sem napíšem sám -
sk.wikipedia.org/wiki/Abovsk...
á župa
zupa
Verím Ti, že máš nádherné spomienky milá @dajanca – podobne ako aj ja a predpokladám, celá naša generácia; posledné nádherné spomienky a chute mám z večera a noci na jeseň v začiatkoch 90_tych rokov, z Trebišovskího Paričova, keď sme z večera až za ďalekú polnoc – u veľmi milých, pohostinných, vážených manželov Marušky a Ďurka Davalovcov – v do zeme zapustenom kotli s dreveným pantografom , varili “šlifkovi ľekvar” pri dobrom vine a úžasnej zábave s pesničkami.