Abovské rezance so slivkovým lekvárom a škvarkami (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Ďalší domáci „vihodňarski“ rcp zo seriálu „Dobroty môjho detstva“ – ďalšia z úžasných vôní domova. Toto jednoduché jedlo sa varievalo spravidla na raňajky, ale aj ako hlavné v pôstne dni, vtedy samozrejme bez slaniny. Aňuci ich ľúbila posypané kryštálovým cukrom, Lady Ann so škvarkami, brat Čiňu so škoricovým cukrom, ja iba tak „bez ničoho“ no s drvenými orechami a náš otec – Tati – s párom varenej domácej klobásy a čerstvo nastrúhaným chrenom. Čiňu a ja sme jasali, ostali nám rezance naviac!

4÷6
porcie
15 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. tak ako vždy, všetko potrebné pripraviť ku ruke
  2. domácu údenú slaninu nakrájame na plátky a tie potom na ~ 12÷15 mm kúsky – necháme v strednej rajnici na „zlatočerveno“ vyškvariť (komu sa podarilo pred svorkou domácich vždy hladných „vlkov“ a inej hávede „čvorgľov“ zachániť aspoň ½ kg domácich škvariek, môže použiť tie); potrebné množstvo domáceho slivkového lekváru (ja ešte mám pečený à la Sjuz_ik, kamarátka na Varecha.sk) pozorne „vydlabeme“ z fľaše, uložíme do rajnice č. 2, zalejeme ~ 200 ml vody a postupným miešaním prevaríme až na potrebnú konzistenciu (podľa potreby dosladíme kryšcukrom, ja som nesladil => mám sladký život); vo veľkom hrnci necháme zovrieť vodu s 2÷3 PL soli.
  3. v rajničke č. 3 necháme „prevoňať“ 2÷3 PL masla a vo vriacej slanej vode vyvaríme domáce rezance.
  4. všetko je pripravené ideme kompletizovať – do veľkej misy uložíme scedené horúce rezance (v žiadnom prípade ich nepremývame!!!!!!!), zalejeme ich výpekom zo slaniny (rajnicu „vytrieme“ s malou časťou horúcich rezancov) a prepečeným maslom, z rajnice č. 2 priložíme horúci slivkový lekvár a všetko, so slintajúcimi ústami a s očakávaním slastného chuťového pôžitku, jemne premiešame.
  5. servírujeme posypané kúskami vyškvarenej domácej slaniny a
  6. čo ostane, zapečieme zmiešané s na hrubo pomletými alebo valčekom na cesto rozdrvenými vlašskými orechami, v pekáči vymastenom troškou masla a vysypanom strúhankou_brezľami – ale u nás neostane nikdy žiadny zvyšok – tu je dôkaz, aký každý kuchár miluje najviac!