Pečená kačica
Pečená kačica

12-hodinová kačica fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 15. novembra 2022
12-hodinová kačica (fotorecept)
Foto: kimlo

Doteraz som vždy piekol kačicu na pomalo asi 5-6 hodín, až som objavil recept s 12-hodinovým pečením, tak som sa rozhodol ho vyskúšať. Zobraziť celý popisDoteraz som vždy piekol kačicu na pomalo asi 5-6 hodín, až som objavil recept s 12-hodinovým pečením, tak som sa rozhodol ho vyskúšať. Pôvodne som chcel použiť PH, ale kačka sa mi tam nezmestila, tak som zvolil klasický liatinový pekáč. Na prípravu si treba naplánovať čas, aby sa výsledok dostavil na stôl v čase stanovenom na obed alebo večeru.
Zdroj: internet

Suroviny

1 ks (cca 2,5 kg)
podľa chuti
podľa chuti
200 ml




Postup

  1. 1

    Kačicu začneme upravovať deň pred pečením, a to tak že ju najprv opláchneme zvonku aj vnútra studenou vodou a osušíme. Hrubšiu kožu opatrne narežeme, aby pustila tuk. Dobre nasolíme, soľ vtierame aj do záhybov, pod krídla a nasolíme ju aj zvnútra. Posypeme celou rascou a prikrytú uložíme do chladničky do druhého dňa, najlepšie v pekáči, v ktorom sa bude piecť.

    12-hodinová kačica (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na druhý deň ju necháme asi 2 hodiny aklimatizovať pri izbovej teplote. Rúru rozohrejeme na 90 °C. Kačicu podlejeme mliekom, prikryjeme, a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme 7 hodín bez otvárania rúry a podlievania. Ja som začal večer o 20.00.

    12-hodinová kačica (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po 7 hodinách skontrolujeme a zvýšime teplotu na 120 °C. Pečieme prikryté ďalších 5 hodín. Už vtedy je byt krásne prevoňaný typickou vôňou.

    12-hodinová kačica (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Poslednú hodinu už len priebežne kontrolujeme a občas prelejeme pusteným výpekom a tukom. Na záver tuk naberačkou odoberieme, zvýšime teplotu na 200 °C a kačicu zapečieme dozlatista. Je 8 hodín ráno a my máme hlavnú časť obeda hotovú.

    12-hodinová kačica (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po čiastočnom vychladnutí rozporciujeme.

    12-hodinová kačica (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Takto pečená kačica má lahodne mäkké a šťavnaté mäso. Podávame s dusenou červenou kapustou, s knedľou alebo lokšami. Kapustu prelejeme výpekom a lokše omastíme vytopeným tukom.

    12-hodinová kačica (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

farbuska
Kačica po tomto pomalom pečení vyzerá lákavo. Nedávno som takto pomaly piekla jahňacie stehno (8 hodín na 80 stupňoch) a takisto bolo úplne presne mäkké, krásnej farby a lahodnej chuti. Pomalé pečenie/varenie mäskám pristane. Vyskúšam aj kačicu podľa teba. Vďaka.

kimlo
@kuko95 (15.11.2022 14:51)
Áno je tam rozdiel, akékoľvek mäso pečené dlho pri nízkej teplote je mäkké a šťavnaté až sa rozplýva na jazyku. Treba vyskúšať.
haji
Nejspíš je to kačka domácí. Dala bych se k tobě pozvat na takovou dobrotu! Krásná práce!
Zasmála jsem se poznání, že kačka do PH nevlezla. Ale menší výtisk z řetězce by se tam při troše dobré vůle vlezl.
evusik
Tiež používam metódu pomalého pečenia, ale tak dlho som ešte nepiekla, max. 6-8 hod. Má to jednu výhodu, mäso dám do liatinového pekáča s pokrievkou, strčím do trúby a viac sa nestarám. Táto metóda ma ešte nikdy nesklamala.
Kačica vyzerá výborne !!!
adjunkt
Mám rada takto pomaly robené mäso. Kačica vyzerá luxusne. Ďakujem za recept. Cez sviatky určite vyskúšam.
kvakac
Nádhera. Až mi sliny tečú si riadny pokušiteľ. Tieto pomalý robené mäsa mám tiež odskúšané, je to balzam na bruško.
kimlo
@haji (15.11.2022 22:40)
Vďaka za pochvalu, kačka je z obchodu, kupoval som chladenú, mala cca 2,5kg. V mojom 3,5 litrovom PH by jej bolo pritesno, tak som ju dal pokojne vyvaľovať do liatinového pekáča. Zvládla to a odmenila sa mi lahodnou chuťou :-)
1x kvakac
kimlo
@evusik (16.11.2022 09:21)
Tiež som piekaval aspoň 5-6 hodín, takto som len vyskúšal, a zistil som že aj malé kostičky sa akoby rozplynuli a väčšie stačilo ľahko vybrať, nebolo na nich kúska na obhrýzanie... :-)
1x kvakac
kimlo
@kvakac (16.11.2022 21:04)
Máš pravdu kamarát, v poslednej dobe robím na pomalo takmer všetky dusené mäsá, najmä v PH, a pečené v pekáči.
1x kvakac
sracz
Kačka na tanieri je vždy chutná, nezáleží na predpone, ani na prípone! V zimných mesiacoch chutí najsamlepšejšie, teda aspoň pre mňa a mojich "stravníkov"!