Pečená kačica
12-hodinová kačica (fotorecept)
Autor receptu: kimlo
Doteraz som vždy piekol kačicu na pomalo asi 5-6 hodín, až som objavil recept s 12-hodinovým pečením, tak som sa rozhodol
ho vyskúšať.* Pôvodne som chcel použiť PH, ale kačka sa mi tam nezmestila, tak som zvolil klasický liatinový pekáč. Na prípravu
si treba naplánovať čas, aby sa výsledok dostavil na stôl v čase stanovenom na obed alebo večeru.
Postup
- Kačicu začneme upravovať deň pred pečením, a to tak že ju najprv opláchneme zvonku aj vnútra studenou vodou a osušíme. Hrubšiu kožu opatrne narežeme, aby pustila tuk. Dobre nasolíme, soľ vtierame aj do záhybov, pod krídla a nasolíme ju aj zvnútra. Posypeme celou rascou a prikrytú uložíme do chladničky do druhého dňa, najlepšie v pekáči, v ktorom sa bude piecť.
- Na druhý deň ju necháme asi 2 hodiny aklimatizovať pri izbovej teplote. Rúru rozohrejeme na 90 °C. Kačicu podlejeme mliekom, prikryjeme, a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme 7 hodín bez otvárania rúry a podlievania. Ja som začal večer o 20.00.
- Po 7 hodinách skontrolujeme a zvýšime teplotu na 120 °C. Pečieme prikryté ďalších 5 hodín. Už vtedy je byt krásne prevoňaný typickou vôňou.
- Poslednú hodinu už len priebežne kontrolujeme a občas prelejeme pusteným výpekom a tukom. Na záver tuk naberačkou odoberieme, zvýšime teplotu na 200 °C a kačicu zapečieme dozlatista. Je 8 hodín ráno a my máme hlavnú časť obeda hotovú.
- Po čiastočnom vychladnutí rozporciujeme.
- Takto pečená kačica má lahodne mäkké a šťavnaté mäso. Podávame s dusenou červenou kapustou, s knedľou alebo lokšami. Kapustu prelejeme výpekom a lokše omastíme vytopeným tukom.