Ryžovka – Nápik pre Bábiku a jej levočvorgľov, tentoraz aj pre švagra Luxiho

sracz - fotkasracz, 24. novembra 2010
 Ryžovka – Nápik pre Bábiku a jej levočvorgľov, tentoraz aj pre švagra Luxiho
Foto: sracz

Určite ste si všimli recept – Viedenská knedľa vo forme – ktorý uverejnila Jerica. Ja som si spomenul na švagra Luxiho, ktorý si k Zobraziť celý popisUrčite ste si všimli recept – Viedenská knedľa vo forme – ktorý uverejnila Jerica. Ja som si spomenul na švagra Luxiho, ktorý si k ohlásenej návšteve z Arizóny k mojej domácej hovädzej polievke vyprosil aj ryžový nákyp. Nejedol ho totiž od leta roku 1968. Čo neurobíte pre dobré rodinné vzťahy?! Tentoraz som využil hladkú bábovkovú formu, vyšperkoval svoj tradičný recept a mali ste vidieť rozžiarené očká Laci Maciho, keď som mu po polievke predložil jeho objednávku. Čamkal a krochtal od slasti!

6÷8
porcií
15 minút
príprava
60 minút
na 177 (350 ˚F)  °C

Suroviny

70 g
100 ml
500 g
750 ml, vlažná
2÷3 štipky
1 000 ml, čerstvé sladké
125 g, čerstvé
75 g, jemný (krupica)
2÷3 vrecúška
50÷70 g, inštantný
2÷3 PL
4÷6 ks, čerstvé
2÷3 PL
700 ml
štipka g




Postup

  1. 1

    3 dni (ešte lepšie je týždeň) pred –operáciou- uložíme hrozienka do uzatvárateľnej fľaše a ukryjeme ich iba na nám známe miesto; ryžu (500 g) preberieme a dôkladne premyjeme v sitku pod tečúcou horúcou vodou; po odkvapkaní ju presypeme do väčšieho hrnca, zalejeme 750 ml vody, osolíme 2 štipkami soli a necháme variť až do odparenia vody (pozor, nesmie prihorieť); do polouvarenej ryže vmiešame odkvapkané hrozienka (do zvyšku rumu vsypeme novú dávku hrozienok, alebo ho vypijeme) a zalejeme ju 250 ml mlieka; 500 ml mlieka (zvyšok, 250 ml, máme v pohotovosti pre prípadné podlievanie) zmiešame s 2 PL vanilkového extraktu, 55 g vanilkového inštantného pudingu (ak ho náhodou máme vo vrecúšku s väčším obsahom, kľudne ho použijeme celý, nákyp bude ešte voňavejší a chutnejší), 2 vrecúškami vanilkového cukru a zmiešame s variacou sa ryžou; varíme až do –skorouvarenej- konzistencie.

  2. 2

    hrniec s ryžou odstavíme zo zdroja tepla (necháme trošku ochladiť) a primiešame do nej 8 PL čerstvého masla, 75 g (kto ľúbi viac sladké, pridá viac) kryštálového cukru a 4 žĺtky z čerstvých vajíčok (zo 4 bielkov so štipkou sódy bicarbóny vyšľaháme /priebežne prisypujeme 2 PL práškového cukru/ supertuhý –sneh-) a ½ -snehu- (druhú uložíme na čas do chladničky); do ryže teraz môžeme vmiešať vykôstkované kompótované ovocie (ja dávam višne, ale teraz som nemal).

  3. 3

    polovicu zmesi vylejeme do maslom vymastenej bábovkovej formy, rozložíme na ňu odkvapkané polovičky broskyňového kompótu a zakryjeme druhou polovicou ryže; ak náhodou je polotovaru viac, tak ho zjeme veľkou lyžicou; vložíme zapiecť na 30÷35´ do rúry vyhriatej na 350 ˚F / 176, 66 ˚C.

     Ryžovka – Nápik pre Bábiku a jej levočvorgľov, tentoraz aj pre švagra Luxiho  - obrázok 3
  4. 4

    Vyberieme na drevenú podložku, na povrch pozorne rozprestrieme druhú (z chladničky vybratú a podľa potreby znovu prešľahanú) polovicu –snehu- , nastrúhanú horkú čokoládu, alebo Granko a vrátime ~ na ¼ hodinku ÷ 15´ späť do rúry; pozorne sledujeme, aby –nápik- neprihorel!

     Ryžovka – Nápik pre Bábiku a jej levočvorgľov, tentoraz aj pre švagra Luxiho  - obrázok 4
  5. 5

    Servírovanie: na plytkých tanieroch, v teplom i studenom stave, poliate broskyňovou kompótovou šťavou; kto chce môže šťavu pomiešať so studenou vodou, ja to nerobím. Túto pochúťku je možné podávať ako samostatné jedlo, alebo ako dezert, ja si ho často dávam aj ako –medzijedlo-! V prípade delenej stravy ho nekonzumujem v jedálni, ale v kuchyni, alebo v pracovni, keď na PC píšem recept pre Vás do Varechy! P.S.: vďaka Jericinmu receptu v bábovkovej forme som si spomenul na tento svoj a preto jej ho rád venujem s poďakovaním za -nakopnutie-!

     Ryžovka – Nápik pre Bábiku a jej levočvorgľov, tentoraz aj pre švagra Luxiho  - obrázok 5

Diskusia k receptu

marikasu
@sracz tak toto mi v takú neskorú hodinu nerob, kto bude čistiť tú uslintanú klávesnicu. Je to moje obľúbené tiež "medzijedlo". Môžeš hádať, čo budem robiť zajtra po návrate z práce. Idem rýchlo spať a určite sa mi s Tvojím nákypom bude aj snívať :-))
jody
Uhm, kedze ja vzdy robím ryzovy nakyp z dvojnasobnej davky (aby vydrzal aspon do nasledujuceho dna), do kelu kelovateho, v com ho mam potom piect? :-)))
dajanca
Tak toto nie je recept, je to umelecké dielo, ktoré podnecuje fantáziu...
Len či teraz zaspím..... :-))
kuchticka
@Ferinko , ty nam tu robis schvalne taketo chute aby si nas potrestal? Ale vazne, ja som nakyp nerobila uz roky rokuce. Robievala som kedysi ryzovy, krupicovy, zo starsich rozkov, ale to boly deti este male. Ked uz su z domu prec radsej nechcem pokusat lebo bych sa za chvilu neuniesla od takychto dobrot. Ty si hrozny sikula!!! Vies uvarit vsetko.
alzbetka2
Parádny. Ja som robila toť nedávno po 100 rokoch pre vnúčence. Nebol takýto parádny ale zato bol tiež dobrý a "hold smúla", deti ho nejedli, dnešné decká nevedia, čo je dobré:)))
frezia68
@sr ácz:aj keď ho nepoznám,viem si predstaviť rozžiarené oči Laci Maciho nad tou dobrôtkou,ale aj Tvoje,že si urobil radosť.A tiež mám najradšej s marhuľou,broskyňou....nemusia višne,ale hrozienka v rume musia byť :-)))
evetik
robila som ryzovy nakyp nedavno,ale bez pudingu,musim vyskusat urcite bude vyborny.
stefanm
...dnes idem robiť pečenú krkovičku,domáci knedlík a kyslú kapustu ročník 2010(prvý krát,uvidíme ako sme naložili!!).Ale cez víkend ten nákyp (nápik) asi vyskúšam.Ryžový nákyp mi stále pripomenie vojenčinu.Tam to bola síce len ryža s mliekom a cukrom a k tomu čerešňový kompót tesne pred vypršaním doby trvanlivosti,ale mal som ho rád.Tvoja práca,ako skoro vždy,nemá chybu a obdivujem dômyselne využitie "hladkej" bábovkovej formy.Pozdravujem teba aj celú rodinu a prajem pekné dni.
matased
No čo dokáže taký ryžový nákyp!!!!! Feri, ale za tú pochvalu a spokojný výraz urobí človek čokoľvek a Tebe sa to znova podarilo, gratulujem!
tatranka
Recept je naozaj vydarený a ráta sa mi,že si to urobil z lásky k svojím.Je ohromné,že si to robil vo forme.Určite ho budem robiť už len vo forme.Prečo ma to nenapadlo? Si výmyselník a to je pri varení veľké plus.
duschko
Je to obdivuhodne."Obycajny" ryzovy nakyp ta vrati o niekolko rokov spat do mladosti. Uz len preto sa oplati si tento recept ulozit a cas od casu sa k nemu vratit. Ukladam do MKK.
bazulienka
na to ,že si chlap,klobúk dole.Ja by som si hneď dala dvojitu porciu.Vyzerá to božsky a verím ,že aj tak chutí.Ešte k tej forme -kde si kúpil taku odoberateľnú?
bazulienka
Prepáč až teraz som si všimla ,že nežiješ na Slovensku.Už viem odkiaľ ta forma.
sovka62
To sa nedá vydržať, akú mám na ten nápik chuť. A vôbec neviem, prečo ho nerobím častejšie ako raz za dva tri roky, keď ho máme obidvaja rady. Tvoj recept je trošku odlišný od môjho, ale vyskúšam podľa teba, bude asi ešte lepší.
cinkla
Jooooj, tak to dobre vyzera, zoberiem recept so sebou na Vianoce, kde sa vsetci stretneme a urobiiiiiim tiez. Nielen podla seba "z hlavy ". Dakujem.
bozulka
Ryžový nákyp som nerobila odkedy deti vyrástli a takýto už vonkoncom nie.Takže pri najbližšej príležitosti bude podľa teba,už sa teším!!!!!!!
evanaaa
Ja sa chystám na ryžový nákypuž dávno, vždy ale urobím niečo iné. Ale teraz nezaváham, ja ho totiž robím tak isto, až na ten puding, ale teším sa, že ho urobím s ním ( vanilkový, s kúskami vanilky - novinka). Skúsim so zavarenými nektarinkami, júj.
sairaam
Krásny! Či aj dobrý, to vyskúšam:-))) Môj syn bude určite tiež krochtať
od šťastia:-)))
hannah22
ukladám, teším sa že si ho urobím, ale len menšiu porciu sme už len dvaja
alebo pozvem vnuka Lacka (tiež ho občas voláme Lacko Macko) ale sladké ľúbi , tvoj nápik je milé pripomenutie a inšpiro na niektorí víkend vďaka.....:))
janger
Krasny, s laskou robeny nakyp! Ja tiez sem-tam spravim, ale len taky obycajny. Tento tvoj iste vyskusam.
nadia56
dakujem za recept, casto robievam ryzovu kasu-na jej vyrobu pouzivam s oblubou pekarnicku na chlieb, kasu mame velmi radi, tak nakyp bude mat urcite uspech , vyskusam tvoj recept, ukladam do kk,
zas raz budeme mat netradicny dezert,
pekny den vsetkym:-)
hubata
Pripomenulo mi to moju babku a vanilkovo-pudingovo-ryžovú vôňu v špajze: tam sa vždy chladil na veľkom plechu a my s lyžicami sme nedočkavo čakali kedy už bude jedliý......... Musím ho niekedy urobiť ! Inak oceňujem aj vtipný komentík k takej prozaickej veci ako je - ryžový nákyp.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia