Zoznámte sa:
Neodvážili ste sa v obchode siahnuť po syre halloumi? Poradíme vám, čo si s ním v kuchyni počať

Veronika Lucáková, 14. júla 2024     4 minúty čítania

Objavte spolu s nami ďalšiu super surovinu, ktorá perfektne spestrí váš letný jedálniček.



Foto: Shutterstock

Čo je halloumi?

Halloumi je syr, ktorý si za posledné roky získal popularitu nielen v stredomorskej kuchyni, ale aj po celom svete. Tento tradičný syr pochádza z Cypru, kde sa vyrába už stáročia. Vyznačuje sa vysokým bodom topenia, čo znamená, že ho môžete grilovať alebo smažiť bez toho, aby sa roztiekol.

Halloumi je zvyčajne vyrábaný z ovčieho a kozieho mlieka, hoci niektoré moderné verzie môžu obsahovať aj kravské mlieko. Má mierne slanú chuť a jemne gumovitú textúru, ktorá sa stáva chrumkavou pri tepelnej úprave.

Do ktorých jedál a na akú úpravu sa hodí

Jednou z najväčších výhod halloumi je jeho všestrannosť v kuchyni. Tu je niekoľko tipov, ako ho môžete využiť.

1. Grilovanie a smaženie: Halloumi je ideálny na grilovanie alebo smaženie. Nakrájajte ho na hrubšie plátky (približne 1 cm), jemne potrite olivovým olejom a položte na rozohriaty gril alebo panvicu. Grilujte alebo smažte 2-3 minúty z každej strany, až kým nie sú plátky zlatohnedé a chrumkavé.

2. Do šalátov: Pridajte grilované plátky halloumi do šalátov pre extra textúru a chuť. Výborne sa hodí k zeleninovým šalátom s čerstvými bylinkami a citrusovým dresingom.



Foto: Shutterstock

3. Ako predjedlo: Halloumi môžete podávať aj ako samostatné predjedlo. Grilované, pečené či opekané plátky servírujte s čerstvým chlebom, olivami a paradajkami.

4. Do sendvičov a wrapov: Plátky halloumi sú skvelým doplnkom sendvičov a wrapov. Pridajte ich k čerstvej zelenine a omáčkam pre chutný a výživný obed.



Foto: Shutterstock

5. Do polievky aj prívarku: Namiesto opečeného pečiva, slaninky alebo volského oka môžete rôzne krémové polievky alebo vaše obľúbené prívarky doplniť práve opečeným syrom halloumi.

Ako syr halloumi skladovať?

V chladničke vydrží až niekoľko týždňov. Ak je balený vo vákuovom obale, nechajte ho v pôvodnom obale až do použitia.

Ak ste už halloumi otvorili, môžete ho uložiť do soľného nálevu, aby ste predĺžili jeho trvanlivosť. Pripravte nálev z vody a soli (približne 1 polievková lyžica soli na 1 šálku vody) a syr doň ponorte. Uložte do chladničky.

Halloumi je možné aj zmraziť. Nakrájajte ho na plátky alebo kocky, zabaľte do potravinovej fólie alebo vložte do vzduchotesného obalu a uložte do mrazničky. Pred použitím ho nechajte pomaly rozmraziť v chladničke.

Pozrite si aj ďalšie tipy, čo pripraviť s halloumi syrom






ANKETA: Už ste si niekedy kúpili syr halloumi?

77,1%



22,9%







Diskusia k článku







 



TOPlist