Foto: Ivan Majerský
Na Silvestra 2024 som na pultoch nášho supermarketu obdivoval ponuku tropického a subtropického ovocia z takmer celej zemegule. Liči z Madagaskaru, mango z Indie, čučoriedky a hrozno z Peru, pomelo z Číny, ananás z Kostariky.
Zbierali sa mi sliny a nevedel som si vybrať. Napokon som sa rozhodol pre „sezónne“ ovocie z Južnej Afriky. Čuduj sa svete, boli to marhule! Sorta „Charisima M“ však bohvieako nevyzerala. (Moja manželka takýmto plodom vravela, že už sú po „smrti“).
Nevábny kolor, nevýrazná vôňa. Napriek tomu som ich kúpil, pretože tematický pokyn redakcie bol jasný. Nový rok začneme s marhuľami!… Cestou domov som už kul silvestrovsko – novoročnú ponuku.
Bude ľahká, sladká a čuť-čuť aj prekvapivo príťažlivá. Bude to vanilkový koláč so žltým ovocím. Napred pripravím cesto. Dva hrnčeky polohrubej múky, hrnček trstinového cukru, dve vrecká vanilínového cukru, pol vrecka kypriaceho prášku do pečiva, dve vajcia, štvrťku rozpusteného masla a hrnček mlieka. A miešame, miešame.
Do cesta napokon zapracujeme nakrájané marhule, zopár plodíkov fysalis a za hrsť kociek zo zrelého hurmi-kaki. Keď je všetko OK, koláč pečieme na plechu dobrú polhodinku pri 200 °C.
Rozvonia nám kuchyňa a ku stolu sa nahrnie celá rodina. Koláč nakrájajte na väčšie kocky a ozdobte ho sladkou šľahačkou. Vaše vnúčatá budú túto dobrotu zapíjať čerstvo pripravenou jablčnou šťavou. Vám dospelákom radiť nebudem. Žiadalo by si to akurátne vychladené „bublinky“. Najlepšie naše slovenské...
Vsetko najlepsie do nového roku, tesim sa na vase dalsie kulinarne spomienky