Fedor Malík:
Zeleno–čierne mafiny

Fedor Malík, 17. marca 2020     3 minúty čítania

Porovnávam indexy dvoch kuchárskych kníh, ktoré pojednávajú o sladkostiach našej kuchyne. Tá prvá je kuchárka Terézie Vansovej a druhá Cukráreň A. Polákovej.



Obe autorky sa nemohli spoznať. Kvôli veku. Pani Vansová vydala svoju prvú knihu ešte v roku 1914, tie ďalšie v rokoch 1925, 1930 a 1937. Pani Adriana je súčasníčka. Jej „cukráreň“, prinášajúca 62 sladkých receptov, vyšla len nedávno. Je teda „in“.

Vansová je klasika. Čerešňové rezance, opekance s makom, okružníky, palacinky, smažence, pampúchy, dolky, krehké cestá, rolády, kocky, torty rokoko, mocca, torta kysnutá, lekvárniky, čertove pilulky, sulcované jablká, tutti–frutti mrazivá.

Polákovej slúži ku cti, že nezabudla ani na recepty svojich starých mám. Moravské koláče, veľkonočné judáše, štrúdle, mrkvové torty, lievance. Adriana žije však dnes. Nuž aj jej recepty sa museli prispôsobiť našej bláznivej dobe. Podľa jej receptov si môžete pripraviť aj „haloweenske cupcakes“, lístkové „mille–feuilles“, mandľové makrónky, orechovo–ovocné marokánky a tri druhy syrových dobrôt nazývaných „cheesecake“. Nuž a zabudli sme ešte na „mafiny“. Veľmi populárne, veľmi obľúbené.

Recept je to prostý, hrnčekový. Hrnček práškového cukru, hrnček roztopeného masla a po dva hrnčeky mlieka a polohrubej múky. Keď vyšľaháme cesto, pridáme doň prášok do pečiva. Je takmer hotovo. Do cesta napokon umiestnime 20 dkg kokosu a 20 dkg drobného ovocia. Mojím ovocím bolo vlastné dopestované kivi. Ešte ho mám v pivnici dve debničky. S ovocím však opatrne, „nerozmláťte“ ho pri miešaní. Silikónové formičky plníme do dvoch tretín objemu a mafiny pečieme pri 180 °C slabú polhodinku. Vychladnuté koláčiky ozdobíme limetkovou polevou (práškový cukor + limetková šťava) a dozdobíme drobným čiernym alebo červeným ovocím. Malinami, čučoriedkami, jahodami. Ja som dal prednosť našim zamrazeným záhradným černiciam...

Bolo to chutné a aj to dobre vyzeralo. Po zahryznutí do koláčika sa na vás usmievali kúsky zeleného kivi a z povrchu „vykúkali“ čierne černice. Taký trochu iný koláč. Určite by chutil aj Terke Vansovej...

Diskusia k článku

Jeden komentár k článku
Pani Adriana Poláková dávala veľmi dobré recepty aj keď piekla v cukrárni Lidl. Všetky recepty lákali vyskúšať a sú aj pre menej skúsených, rada pečiem z jej knihy receptov






TOPlist