Zdravé semienka:
Upečte z nich chlebík bez múky, sladké tyčinky alebo pikantné zobkanie

Jana Štrbková, mesačník Varecha, 13. marca 2023     4 minúty čítania

Používať tekvicové, ľanové či slnečnicové semienka len ako zdobenie na šalát, by bola škoda. Je viacero chutnejších spôsobov, ako ich zaradiť do jedálnička.



Foto: Shutterstock

Rôzne semienka vám aj v chladnej zime zabezpečia vitamíny, minerály a kvalitné zdravé oleje pre mozog. A v rôznych dobrotách tiež poskytnú nové gurmánske zážitky.
Čo ukrývajú semienka

  • tekvicové sú cenené pre vysoký obsah zinku na imunitu
  • ľanové nás zásobujú omega-3 mastnými kyselinami pre zdravé srdce
  • chia sú zdrojom minerálov pre krásne vlasy aj pleť
  • slnečnicové nám prinesú vitamíny skupiny B pre pokojný deň bez stresu


  • Pikantné semienka

    Tekvicové semienka zmiešame s kvapkou olivového oleja, mletou rímskou rascou a drveným čili. Pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie v rúre vyhriatej na 180 °C asi 5 minút.

    Chlieb zo semienok a orechov

    Je úplne bezlepkový a ešte aj vynikajúci. Skladovať by sme ho mali v chlade, ale podľa našich skúseností ho iste veľmi rýchlo zjete. Na chlieb zo semienok a orechov sa skvele hodí jemne nasolené maslo a med.



    Foto: Kulinární studio MAFRA

    Potrebujeme:
  • 150 g slnečnicových semienok
  • 100 g tekvicových semienok
  • 100 g ľanových semienok
  • 50 g celých lúpaných lieskových orechov
  • 50 g celých lúpaných mandlí
  • 150 g pohánkových vločiek
  • 4 PL bielych chia semienok
  • 4 PL psyllia
  • 1 ČL medu
  • 1 ČL soli
  • 450 ml vody

  • Všetky ingrediencie dôkladne premiešame. Zmes preložíme do formy vystlanej papierom na pečenie, zakryjeme utierkou a necháme pri izbovej teplote 12 hodín postáť a napučať. Rúru vyhrejeme na 180 °C, vložíme do nej formu s chlebom a pečieme asi 30 minút. Potom chlieb vyberieme z formy na plech a pečieme ešte asi 20–30 minút, aby sa na povrchu vytvorila kôrka.


    Orechové tyčinky

    Úplne sa rozplývajú na jazyku. Vďaka pufovanému pšenu sú nadýchané a vďaka orechom v čokoláde výdatné.



    Foto: Kulinární studio MAFRA

    Potrebujeme:
  • 40 g nasekanej tmavej čokolády
  • 50 g medu
  • 2 ČL vanilkovej pasty
  • pufované pšeno alebo quinoa
  • 150 g nahrubo nasekaných para orechov
  • 40 g nasekaných tekvicových semienok
  • 20 g bielych chia semienok

  • Rúru vyhrejeme na 160 °C. Formu s rozmermi 30 x 15 cm vystelieme papierom na pečenie. Nasekanú tmavú čokoládu, med a vanilkovú pastu nahrejeme a rozmiešame, čokoláda sa má rozpustiť. V mise zmiešame pufované pšeno alebo quinou, nasekané para orechy, nasekané tekvicové semienka, biele chia semienka, pridáme rozpustenú čokoládu a premiešame. Zmes natlačíme do pripravenej formy a pečieme 15 minút. Po vychladnutí nakrájame na tyčinky.



    ANKETA: Používate rôzne semienka aj pri pečení?

    84,4%



    15,6%







    Diskusia k článku







     



    TOPlist