Foto: Shutterstock
Rôzne semienka vám aj v chladnej zime zabezpečia vitamíny, minerály a kvalitné zdravé oleje pre mozog. A v rôznych dobrotách tiež poskytnú nové gurmánske zážitky.
Čo ukrývajú semienka
tekvicové sú cenené pre vysoký obsah zinku na imunitu
ľanové nás zásobujú omega-3 mastnými kyselinami pre zdravé srdce
chia sú zdrojom minerálov pre krásne vlasy aj pleť
slnečnicové nám prinesú vitamíny skupiny B pre pokojný deň bez stresu
Pikantné semienka
Tekvicové semienka zmiešame s kvapkou olivového oleja, mletou rímskou rascou a drveným čili. Pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie v rúre vyhriatej na 180 °C asi 5 minút.Chlieb zo semienok a orechov
Je úplne bezlepkový a ešte aj vynikajúci. Skladovať by sme ho mali v chlade, ale podľa našich skúseností ho iste veľmi rýchlo zjete. Na chlieb zo semienok a orechov sa skvele hodí jemne nasolené maslo a med.Foto: Kulinární studio MAFRA
Potrebujeme:
Všetky ingrediencie dôkladne premiešame. Zmes preložíme do formy vystlanej papierom na pečenie, zakryjeme utierkou a necháme pri izbovej teplote 12 hodín postáť a napučať. Rúru vyhrejeme na 180 °C, vložíme do nej formu s chlebom a pečieme asi 30 minút. Potom chlieb vyberieme z formy na plech a pečieme ešte asi 20–30 minút, aby sa na povrchu vytvorila kôrka.
Orechové tyčinky
Úplne sa rozplývajú na jazyku. Vďaka pufovanému pšenu sú nadýchané a vďaka orechom v čokoláde výdatné.Foto: Kulinární studio MAFRA
Potrebujeme:
Rúru vyhrejeme na 160 °C. Formu s rozmermi 30 x 15 cm vystelieme papierom na pečenie. Nasekanú tmavú čokoládu, med a vanilkovú pastu nahrejeme a rozmiešame, čokoláda sa má rozpustiť. V mise zmiešame pufované pšeno alebo quinou, nasekané para orechy, nasekané tekvicové semienka, biele chia semienka, pridáme rozpustenú čokoládu a premiešame. Zmes natlačíme do pripravenej formy a pečieme 15 minút. Po vychladnutí nakrájame na tyčinky.
Diskusia k článku