Foto: Pravda archív
Jednoducho celá technológia výroby bravčového sa presne musela dodržať. Pod kotlom sa už dávno kúrilo, varil sa v ňom obar. A mäsiar sa otáčal ako veverička v kolese. Jaterničky, tlačenka, krvavničky, zabíjačková (žobrácka) kaša, podhrdlina...
Pozri recepty na chutné zabíjačkové špeciality Sladké mäso na perkelt, naplnenie zajaca, príprava klobás, škvarenie masti. Mäso do soľného pácu, aby sa na údenie pripravilo. Celá veda to veru bola. Výsledok však stál za to. Dobrôt od výmyslu sveta.
A v každej dedine mali, pravdaže, svoje obyčaje a zvláštnosti. Niekde sa varila polievka karmina, inde obarová. A potom prišli klobásy – skvelý slovenský výmysel, ktorý dodnes v maďarskej Čabe velebia ako národnú sviatosť.
Je pravda, že tamojšia paprika v nej robí zázraky, ale sú našinci, ktorí nedajú dopustiť hoci na východniarske bledé klobásky ochutené mletým čiernym korením. Niet veru univerzálnej klobásy, ako niet univerzálnej chuti. Veď ako jedno známe príslovie vraví: Keby klobásky krídla mali, nebolo by lepších vtákov na svete!
Diskusia k článku