Výborné riešenie:
Sezóna rebarbory je krátka, takto si ju však budete môcť užiť celé mesiace

Jarmila Horváthová, 26. mája 2024     3 minúty čítania

Z rebarbory sa môžeme tešiť len pár týždňov v roku. Ak ju chcete používať aj mimo sezóny, existuje jedna možnosť, ako ju uchovať.



Foto: Shutterstock

Z rebarbory sa môžeme tešiť len krátko, jej čas začína v apríli a končí na Jána, teda 24. júna. Mimo sezóny ju ani nevypestujeme ani nedostaneme kúpiť. Ak ste priaznivci tejto zeleniny, ktorá sa vďaka svojej kyselkavej sviežej chuti používa najmä v sladkých receptoch a chceli by ste ju používať aj inokedy, existuje spôsob, ako ju uskladniť – jednoducho ju zamraziť.

Zmrazená rebarbora vydrží približne desať až dvanásť mesiacov, takže si jej chuť môžete dopriať po celý rok až do ďalšej novej sezóny.

Na zamrazenie vyberajte rebarboru čo najčerstvejšiu, jednotlivé stonky by mali byť pekné a pevné. Rebarboru môžete zmraziť buď surovú, alebo krátko povarenú.

Najprv z rebarbory odstráňte všetky listy, stonky dobre opláchnite a osušte. Potom odrežte suchý spodný koniec stoniek a z každej strany pomocou noža stiahnite vrchnú šupku a odstráňte vlákna.

Pozrite si aj naše video, ako očistiť rebarboru:



Očistenú rebarboru nakrájajte na kúsky a dajte do nádoby alebo vrecka, v ktorom ju budete mať v mrazničke. Vytlačte vzduch a pevne ho uzavrite. Zabránite tak oxidácii a "spáleniu" mrazom, ktoré spôsobia, že rebarbora oschne.

Ak chcete rebarboru z mrazničky vyberať po častiach, je praktické nakrájané kúsky rebarbory najprv rozložiť na plech či podnos a vložiť ich takto do mrazničky, aby ste ich vopred zmrazili.



Foto: Shutterstock

Po dvoch hodinách ich môžete vybrať z mrazničky a vložiť do mraziaceho vrecka. Jednotlivé kúsky rebarbory tak zostanú pekne oddelené a z vrecúška ich budete môcť odoberať podľa potreby.

Rebarboru môžete pred zmrazením aj krátko obvariť – nakrájanú ju dajte do hrnca s vriacou vodou a varte ju v ňom dve minúty. Potom ju vyberte a nechajte úplne vychladnúť a vyschnúť. Potom ju môžete zmraziť. Samozrejme, nezabudnite na vrecko alebo nádobu napísať názov potraviny a dátum zmrazenia.



ANKETA: Patria rebarborové koláče medzi vaše obľúbené?

93,8%



6,3%







Diskusia k článku







 



TOPlist